Μενού Ροή
Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα "χτυπάει" τις αγορές- "Βουτιά" 3% στο ΧΑ

Με «βουτιά» και απώλειες άνω του 3% ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Ευρώπη με τα περισσότερα χρηματιστήρια να καταγράφουν απώλειες κοντά στο -3% με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξη του κορονοϊού.

Η εμφάνιση της νέας αφρικανικής μετάλλαξης δημιουργεί συνθήκες έντονης ανησυχίας όχι μόνο στις αγορές αλλά και στους επιστήμονες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα το απόγευμα.  Εντείνονται οι φόβοι για παράταση στην πανδημία και για μελλοντικά lockdown. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικά και έναντι του νέου στελέχους B.1.1.529.

Τα ταμπλό στα χρηματιστήρια της Ασίας δείχνουν βαθύ κόκκινο το πρωί της Παρασκευής, ενώ τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν και στα χρηματιστήρια της Δύσης.

Στην Αθήνα υπό έντονη πίεση βρίσκονται το σύνολο σχεδόν των μετοχών. Στις 11:24 ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί -3,11% και διαπραγματεύεται στις 871,06 μονάδες, με όλες τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται στο «κόκκινο» και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά -3,76%..

Αυξημένη είναι η αξία των συναλλαγών που φθάνει στα 26,22 εκατ.. Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών, με την Alpha Bank να υποχωρεί -4,10%, τη Eurobank να εμφανίζει απώλειες -3,18%, την Εθνική Τράπεζα στο -3,45%, ενώ στο  -3,77% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς.

Πτώση που ξεπερνά το -3% για τη  ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας διολισθαίνει κοντά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου, όπως επίσης για τις μετοχές Coca-Cola HBCViohalco, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, ενώ 1,65% χαμηλότερα κινείται ο ΟΤΕ, με τη μετοχή που εμφανίζει τις μικρότερες απώλειες να είναι αυτή της Sarantis, οι οποίες όμως, αγγίζουν το 1%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown ανάλογο αυτού του 2020.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκό Stoxx 50 να υποχωρεί -3,45%, τον γερμανικό DAX να έχει απώλειες -3%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -2,9%, ενώ πτώση που ξεπερνά σημαντικά το 3% εμφανίζουν τόσο ο γαλλικός CAC 40 όσο και οι αγορές σε Ιταλία και Ισπανία.

Νωρίτερα η ΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει τα σύνορά της σε αφρικανικές χώρες, στις οποίες καταγράφηκαν κρούσματα της μετάλλαξης, απαγορεύοντας τις πτήσεις αεροπλάνων. Την ίδια ώρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν πρόσθετα μέτρα περιορισμών εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχονται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας