Μενού Ροή
Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά ενέργειας παρέσυρε και την συνεδρίαση στο χρηματιστήριο - Ανοδικά Motor Oil και Ελλάκτωρ

Αντιμέτωπη με ένα ακόμη διεθνές sell off μετοχών αλλά και ομολόγων βρέθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά και παραδόθηκε χωρίς αντιστάσεις στις διαθέσεις των πωλητών. Η αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως αλλά και η νέα εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, λόγω μείωσης των ροών από τη Ρωσία, δημιούργησαν ένα τοξικό περιβάλλον για τις αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα έκλεισε με πτώση 2,82% στις 815,27 μονάδες, αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας των 813,60 μονάδων, ενώ το υψηλό ήταν στις 837,41 μονάδες. Αυξημένη σε σύγκριση με τη χθεσινή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών στα 81,66 εκατ. ευρώ. Πτώση 3,09% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1.965,49 μονάδες, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κλείνει στις 1.255,47 μονάδες με απώλειες 3,21%. Ανοδικά κινήθηκαν 15 μετοχές, 114 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές.

Μεγάλες οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, κάτι το οποίο καταγράφηκε και στις διεθνείς αγορές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 5,11% στις 518,46 μονάδες. Απώλειες 5,21% για την Alpha Bank, με τη Eurobank στο -4,81%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 5,11% και την Τρ. Πειραιώς να κλείνει με πτώση 5,83%.

Τρεις μόνο μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κατόρθωσαν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, με το θετικό για την αγορά να είναι το γεγονός ότι μία εξ αυτών ήταν της Coca-Cola HBC που έχει μεγάλη βαρύτητα στους βασικούς δείκτες και έκλεισε με άνοδο 1,42%. Στο +0,59% η Ελλάκτωρ και κέρδη 0,74% για τη Motor Oil.

Πέραν αυτών, το «βαθύ κόκκινο» ήταν το χρώμα που επικράτησε στο ταμπλό, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 3,66%, τη ΔΕΗ να έχει πτώση 3,87% και τον ΟΠΑΠ να κλείνει στο -2,19%. Απώλειες άνω του 4% για Jumbo και ElvalHalcor και άνω του 3% για ΑΔΜΗΕ, Sarantis, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.

Η πτώση στο ΧΑ οφείλεται σε εισαγόμενες αιτίες, με βασική την ανησυχία των επενδυτών για υφεσιακή στροφή της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την έναρξη εφαρμογής επιθετικής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.

Ήδη σε διάστημα ενός 24ωρου σε αυξήσεις επιτοκίων προχώρησαν Fed (κατά 0,75%), Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (0,50%) και Τράπεζα της Αγγλίας (0,25%). Και οι τρεις τράπεζες υπογράμμισαν ότι βασικός τους στόχος είναι η πάταξη του πληθωρισμού, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική τους μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη, αλλά εκ των πραγμάτων και με τον πληθωρισμό να διατηρείται σε ιστορικά υψηλά, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Νέα έκρηξη τιμών φυσικού αερίου

Ο πληθωρισμός, δε, τροφοδοτείται από τη Μόσχα, με τη ροή φυσικού αερίου να μειώνεται συνεχώς προς την Ευρώπη και τη Gazprom να ισχυρίζεται ότι δεν το πράττει πολιτικά κινούμενη αλλά λόγω προβλημάτων σε αγωγούς. Αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου να έχει εκτοξευθεί κατά 75% από τη Δευτέρα έως και σήμερα και να καθιστά όλο και πιο ανήσυχους τους Ευρωπαίους καταναλωτές, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν ανοδικά και σήμερα καθώς η Ρωσία μείωσε την παροχή αερίου στον μεγαλύτερο αγωγό που τη συνδέει με τις αγορές της Ευρώπης.

Οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα. Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σημείων για τη διασφάλιση του εφοδιασμού και ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα. Η χώρα, ωστόσο, έχει πει ότι μπορεί προς το παρόν να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Η Gazprom επικαλείται προβλήματα με τις επισκευές των τουρμπινών που παράγει η Siemens. Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία άφησαν εγκλωβισμένο στο εξωτερικό εξοπλισμό-κλειδί για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Siemens δήλωσε ότι οι τουρμπίνες με τις οποίες συμπιέζεται το αέριο στον αγωγό έχουν μπλοκάρει λόγω των κυρώσεων του Καναδά ενώ βρίσκονταν για συντήρηση στο Μόντρεαλ. Η κυβέρνηση της χώρας έχει επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας απαγορεύοντας την παροχή τεχνικών υπηρεσιών. Εξαιτίας των κυρώσεων η Siemens δεν μπορεί να παραδώσει τις τουρμπίνες στον πελάτη, δηλώνει η εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι εργάζεται με τις καναδικές και γερμανικές αρχές για να βρεθεί μια λύση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας