Μενού Ροή
Κέρδη από 4% έως 18% για ενέργεια, υποδομές και κατασκευές στο Χ.Α. το ‘23 

Σύνθετοι λόγοι που λειτουργούν συνδυαστικά έχουν φέρει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο τις μετοχές κλάδων όπως της ενέργειας, των υποδομών, των κατασκευών αλλά και της βιομηχανίας, που το πρώτο διάστημα του 2023 ξεχωρίζουν με έμφαση στο χρηματιστήριο.

Οι μετοχές των ανωτέρω κλάδων που «συγγενεύουν» μεταξύ τους και αλληλοσυνδέονται, καταγράφουν εντυπωσιακές αποδόσεις που φτάνουν έως το 17,7% το νέο έτος, έχοντας μάλιστα ανεβάσει όγκους, τζίρους και ρυθμούς.

Οι σύνθετοι λόγοι είναι οι εξής:

*   Κατακρήμνιση των ενεργειακών τιμών διεθνώς που αλλάζει τα δεδομένα για το ενεργειακό κόστος, τις τιμές πρώτων υλών και εν τέλει τις τιμές για τα μεγάλα projects.

*   Τα πολλαπλά deals που κυοφορούνται με αιχμή τον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.) συνεχίζουν να δίνουν «καύσιμα» και επενδυτικό story στον κλάδο.

*   Τα μεγάλα έργα που εκκρεμούν να δημοπρατηθούν μέσα στο 2023 τα οποία θα «κουμπώσουν» στα ήδη πολλά που έχουν ξεκινήσει ή μέλλουν να ξεκινήσουν.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε νέα υψηλά 8ετίας, την ώρα που οι τράπεζες υστερούν κατά πολύ συγκριτικά με αυτή την επίδοση. Δηλαδή είναι η πρώτη φορά που μια άνοδος στο χρηματιστήριο, πρωτίστως «πατάει» στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και εν προκειμένω, στις μετοχές των προαναφερόμενων κλάδων. Και αυτό, ασχέτως αν ο τραπεζικός κλάδος έχει καλή επίδοση το 2023.

Ο κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών γίνεται σταδιακά πρωταγωνιστής, έχοντας αυξημένη επιρροή στους δείκτες του Χ.Α., κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν.

Θυμίζουμε ότι πλέον ο ενεργειακός τομέας έχει τρεις εκπροσώπους στο δείκτη MSCI Standard Greece, όσους έχει και ο κλάδος των τραπεζών, ενώ σύντομα, με την εισαγωγή και της Motor Oil, o κλάδος της ενέργειας θα έχει τέσσερις εκπροσώπους στον κορυφαίο δείκτη – βιτρίνα του Χ.Α.

Πρόκειται για μια… καινούρια εξέλιξη και μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική αγορά, καθώς έως πριν 14 μήνες, δηλαδή έως το Νοέμβριο του 2021, ο ενεργειακός τομέας δεν είχε καμιά παρουσία στον εν λόγω δείκτη, κάτι που μαρτυρά το momentum που έχει αποκτήσει ο κλάδος.

Το Νοέμβριο του 2021 εισήλθε η ΔΕΗ, μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ που ανέβασε σημαντικά την κεφαλαιοποίηση, το Μάιο του 2022 εισήλθε η Μυτιληναίος και από την 1η Δεκεμβρίου προστέθηκε και η Τέρνα Ενεργειακή.

Τελευταία, μετά τη διαρκή άνοδο των ενεργειακών μετοχών έχουν αλλάξει ευρύτερα οι συσχετισμοί, καθώς αυξήθηκε η στάθμιση του κλάδου στους στους κύριους δείκτες, άρα έχει αυξηθεί η ευρύτερη επιρροή τους στο momentum της αγοράς.

 

Η πορεία των μετοχών

 

Πρώτη σε απόδοση από τον ευρύτερο κλάδο είναι η Ελλάκτωρ που κερδίζει 17,71% το 2023, «χτίζοντας» στην καλή απόδοση του περασμένου έτους που είχε ενισχυθεί άνω του 34%. H μετοχή της AVAX καταγράφει άνοδο 16,58%, εν μέσω αυξημένης κινητικότητας σε διαγωνισμούς αλλά και «τρέξιμο» των projects που έχει αναλάβει, ενώ η Cenergy Holdings κερδίζει 13,25% καθώς ευνοείται τα μέγιστα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η μετοχή του Τιτάνα, μιας άκρως ενεργοβόρας βιομηχανίας ενισχύεται σε ποσοστό 11,94% μολονότι διόρθωσε σε ποσοστό 2,60% χθες,

Η Πλαστικά Θράκης που το 2022 υποχώρησε σημαντικά, κερδίζει φέτος 11,62% επίσης λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους, ενώ η Intrakat βρίσκεται στο +10,27%, εν μέσω πολύ αυξημένης δραστηριότητας, ενώ «τρέχει» και η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.

Η μετοχή της Motor Oil μετά το +58,7% που κέρδισε πέρυσι, ενισχύεται εκ νέου κατά 7,24% φέτος παρά τη διόρθωση σε ποσοστό 1,76% που έκανε χθες, με τη μετοχή να δείχνει ότι οδεύει για επιστροφή στον MSCI, ύστερα από απουσία δύο και πλέον ετών καθώς είχε διαγραφεί το Νοέμβριο του 2020. Πλέον, η μετοχή απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά της, που είναι στα 24,40 ευρώ ενδοσυνεδριακά από τις 4 Ιουλίου 2019.

Η μετοχή της ΔΕΗ κερδίζει 10,91% φέτος, ενώ ετοιμάζεται για μεγάλες κινήσεις – ανακοινώσεις στο εξωτερικό, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται σε ποσοστό 9,17% κλείνοντας χθες σε νέα 15,5 ετών, καθώς στην περιοχή των 11,90 ευρώ είχε να βρεθεί από τον Ιούλιο του 2007. Η Viohalco που αποτελεί ίσως την πλέον ενεργοβόρα ελληνική βιομηχανία κερδίζει 6,12% φέτος, με τη θυγατρική ElvalHalcor, το βραχίονα στον κλάδο των μετάλλων, να κερδίζει 6,67%.

Η Μυτιληναίος κερδίζει 6,11% με διαρκή ιστορικά υψηλά τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στο… φτωχό +4,24%. Κέρδη 8,12% έχει και η μετοχή της Αλουμύλ Μυλωνάς, που ανήκει στον Mid Cap εδώ και κάποιους μήνες, καθώς επίσης ευνοείται από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά κυρίως από την εκτόξευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η εταιρεία έχει επιστρέψει για τα καλά μετά από χρόνια όπου πέρασε μεγάλες δυσκολίες.

 

Ποιες υστερούν

Η μετοχή της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) υστερεί καταφανώς τον Ιανουάριο του 2023 καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 3,82%, την ώρα που σύσσωμη η αγορά ενισχύεται. Η Τέρνα Ενεργειακή επίσης υστερεί καθώς βρίσκεται μόλις στο +0,39%, όμως θυμίζουμε ότι πέρυσι έδωσε κέρδη 50,1%.

Η μετοχή της Ελινόιλ έχει πολύ αδιάφορη εικόνα με πενιχρούς όγκους και τζίρους, ενώ η μετοχή της Revoil βρίσκεται μόλις στο +0,39%.

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας