Μενού Ροή
Οι ενεργειακές εισηγμένες που δίνουν ψήφο… εμπιστοσύνης στη μετοχή τους

Πολύ δραστήριες στην τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών είναι ορισμένες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολυεθνικών στα αμερικανικά (κυρίως) αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρκετές ελληνικές εισηγμένες – όχι μόνο του ενεργειακού τομέα - επιδίδονται σ’ ένα συνεπές πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, διαδικασία η οποία, εκτός των άλλων, σηματοδοτεί και την πίστη των διοικήσεων στις προοπτικές των εταιρειών τους.

Η επαναγορά ιδίων μετοχών αποτελεί μια τακτική που ακολουθείται κατά κόρον στη… Μέκκα των επενδύσεων, τις ΗΠΑ, καθώς το ελαστικό θεσμικό πλαίσιο και η ευελιξία στη μέθοδο των επαναγορών, ευνοεί τη διαδικασία. Στην Ευρώπη αυτή η τακτική είναι λιγότερο μαζική, λόγω των αυστηρότερων θεσμικών πλαισίων στις Κεφαλαιαγορές.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ως πρακτική εδώ και πολλά χρόνια, όμως πολλές εισηγμένες δεν είναι εξοικειωμένες με τη διαδικασία, οπότε επιλέγουν πιο προσφιλείς μεθόδους «γυρίσματος» ωφέλειας στους επενδυτές, όπως το μέρισμα ή η επιστροφή κεφαλαίου.

Τα οφέλη

Η πολιτική αγοράς ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες, έχει τόσο ουσιαστική, όσο και σημειολογική στόχευση. Αποφέρει σημαντικά οφέλη στους μετόχους, όταν γίνεται με σύνεση και σωστό timing, παρέχει πολλές δυνατότητες ευελιξίας για επιστροφές κεφαλαίων, ενώ συνάμα δίνει ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας.

Σηματοδοτεί δηλαδή την πεποίθηση των διοικούντων πως η τρέχουσα αξία υπολείπεται σημαντικά της πραγματικής αξίας της μετοχής. Τακτική που αποκτά μεγαλύτερη επικοινωνιακή βαρύτητα, όταν αυτά τα προγράμματα συνοδεύονται και από αγορές μετοχών από τα ίδια τα μέλη της διοίκησης.

Επιπλέον, με την αγορά ίδιων μετοχών οι βασικοί μέτοχοι αυξάνουν το ποσοστό τους και το ίδιο βεβαίως ισχύει αναλογικά και για τους υπόλοιπους μετόχους. Συνάμα, αυτή η τακτική βοηθάει στην αύξηση της εμπορευσιμότητα της μετοχής και τη βάζει περισσότερο στο «παιχνίδι» της χρηματιστηριακής διαδικασίας.

Επίσης, μέσω της αγοράς ιδίων μετοχών, οι εισηγμένες αποκτούν επιλογές οι οποίες αποβαίνουν σε όφελος τόσο των μετοχών μειοψηφίας, όσο και των βασικών μετόχων. Μπορούν δηλαδή να αυξήσουν την διασπορά των ελεύθερων μετοχών με συμμετοχή ξένων ή Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και να εγγράψουν έκτακτα κέρδη.

Τόσο η Τέρνα Ενεργειακή όσο και η Μυτιληναίος έχουν χρησιμοποιήσει πακέτα μετοχών που προήλθαν από αγορά ιδίων μετοχών διευρύνοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο με ξένους επενδυτές.

Ποιες εταιρείες είναι οι πιο δραστήριες

ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Motor Oil είναι οι πιο δραστήριες εταιρείες ενέργειας που προχωρούν με συνέπεια στην τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών.

Η ΓΕΚ Τέρνα, χθες Τετάρτη 4 Ιανουαρίου προέβη σε αγορά 10.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης τα 10,9790 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 109.789,98 ευρώ. Την αμέσως προηγούμενη, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου ο όμιλος είχε προβεί στην αγορά 10.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 10,9980 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 109.980,00 ευρώ, καθώς και μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η οποία ενήργησε στο όνομά της αλλά για λογαριασμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E., σε αγορά 5.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 10,9920 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 54.960 ευρώ.

Γενικώς ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα είναι πολύ δραστήριος όλο το τελευταίο διάστημα στην αγορά ιδίως μετοχών, ενώ παραδοσιακά είναι από τους ομίλους που στηρίζουν τη μετοχή της διαχρονικά και σε κάθε κλίμα και συγκυρία.

Μυτιληναίος

Η Μυτιληναίος που είναι μακράν ο όμιλος που χρησιμοποιεί την τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών περισσότερο από κάθε άλλον ενεργειακό όμιλο της ελληνικής αγοράς και μαζί με τον ΟΤΕ είναι οι δύο πιο… ώριμες στον τομέα αυτό εταιρείες, έχει συνεπέστατο και διαχρονικό πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Την περασμένη Τρίτη 3 Ιανουαρίου απέκτησε μέσω του Χ.Α. 14.408 ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 20,3023 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 292.515 ευρώ. Οι αγορές ιίων μετοχών πραγματοποιήθηκαν μέσω της Euroxx Χρηματιστηριακή. Μετά από αυτές τις αγορές, η Μυτιληναίος κατέχει συνολικά 7.089.287 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 4,9613% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Motor Oil

Η Motor Oil επίσης την Τρίτη 3 Ιανουαρίου προχώρησε στην αγορά 13.644 ιδίων μετοχών της, με μέση τιμή κτήσης τα 22,329 ευρώ, ενώ η συνολική αξία της συναλλαγές έφτασε τα 304.651 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός ιδίων μετοχών που κατέχει η Motor Oil αέρχεται σε 1.967.702 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,78% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μέση τιμή κτήσης των ιδίων μετοχών διαμορφώνεται στα 16,275 ευρώ ανά μετοχή.

To bayback της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (bayback) της ιστορίας της, διαδικασία που έχει βάλει αναχώματα και έχει προσδώσει σταθερότητα στη μετοχή, ασχέτως ευρύτερου κλίματος.

Μάλιστα, μέσα στις πρώτες εβδομάδες που «έτρεξε» η διαδικασία, η ΔΕΗ κάλυψε περίπου 10% του αριθμού μετοχών που μπορεί να αποκτήσει, κάτι που φανερώνει… επιθετικότητα από την πλευρά της διοίκησης για τη στήριξη της μετοχής.

Η Επιχείρηση μπορεί να αγοράσει μετοχές που αντιστοιχούν μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της, μετά την αφαίρεση των 1.856.000 ιδίων μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από προηγούμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, δηλαδή μέχρι και 36.344.000 μετοχές.

Οι μετοχές θα αποκτηθούν σε τιμή μεταξύ 2,48 ευρώ κατ' ελάχιστον η οποία ισούται με την ονομαστική αξία της μετοχής, και 17 ευρώ, κατά το μέγιστο. Το πρόγραμμα επαναγοράς χρηματοδοτείται από ταμιακά διαθέσιμα της εταιρείας.

Όπως γνωστοποίησε προ ημερών η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μετοχών, κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 28 Δεκεμβρίου 2022, αγόρασε μέσω του Χ.Α. συνολικά 240.642 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης τα 6,55 ευρώ ανά μετοχή. Πλέον η ΔΕΗ κατέχει συνολικά 6.450.868 μετοχές εκδόσεώς της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,6887% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας