Μενού Ροή
Οι τρεις ενεργειακές μετοχές που "γλύκαναν" τους επενδυτές σε μια εβδομάδα απωλειών άνω του 4% για το χρηματιστήριο

Τρεις ενεργειακές μετοχές "γλύκαναν" ελαφρώς την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον με τους αναλυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, εν μέσω των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων.

Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ αποτέλεσαν τα βασικά στηρίγματα της αγοράς, η οποία περιόρισε στο κλείσιμο της εβδομάδας στο -4% τις απώλειες του τετραημέρου (η Δευτέρα ήταν αργία). Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το περιβάλλον παραμένει αρνητικό,

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο την Παρασκευή κατά 1,24% (αν και ενδοσυνεδριακά υπερέβη το +2%) και ενισχύθηκε στις 825,41 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (815,27 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 20 μονάδες (από 814,37 έως 834,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνάει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE και Stoxx.

Οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να ανεβάσει ρυθμούς και τερμάτισε μόλις στο +0,10% και τις 518,96 μονάδες, διατηρώντας στο 8,5% τις εβδομαδιαίες απώλειες. Το ενδιαφέρον στράφηκε στη μετοχή της Πειραιώς (+1,5%), η οποία προσπάθησε να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ και να «ξεφύγει» από το ιστορικό χαμηλό. Στις δημοπρασίες, μάλιστα, πέρασε πακέτο για το 3% των μετοχών, κάτι που ανέβασε τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ. Στο +1,4% κινήθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξήθηκε στο 0,85 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στο -1,5% και το 0,85 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,08% και 1.986 μονάδες), η προσοχή εστίασε στις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή οι οποίες εκτοξεύθηκαν στο +3,9% και στο +6,8% αντίστοιχα, χάρη στις εξελίξεις που αφορούν τις διαπραγματεύσεις πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή. Κατά 1,5% αυξήθηκε και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έκλεισε στα 16 ευρώ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola ενισχύθηκε δυναμικά κατά 3% και ανέκτησε τα 21 ευρώ.

Η ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ, παράλληλα, βρέθηκε στο +3,3% και τα 5,38 ευρώ, αντιστρέφοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων ημερών (-17% στο 30ήμερο). Κέρδη της τάξης του 1,5% παρουσίασαν, ακόμα, οι μετοχές των Jumbo – Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών διολίσθησε στο -2,1% και τα 4,3 ευρώ, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ να έπονται στο -1%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,55% και 1.274 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε στο +5,2% και τα 2,73 ευρώ, ενώ κέρδη κατά 3% εμφάνισαν οι μετοχές των Fourlis, Intrakat, Πλαίσιο και Κρι – Κρι. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 68 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 35 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 59,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας