Μενού Ροή
Πάνω από 1000 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο πρώτος στόχος για το Χρηματιστήριο Αθηνών επετεύχθη και μάλιστα στο πρώτο λεπτό της σημερινής συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη να κατακτά το πολυπόθητο επίπεδο των 1.000 μονάδων και να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν εννέα ετών, ενώ εκρηκτική πορεία ακολουθεί η αξία των συναλλαγών.

Η ελληνική αγορά καταφέρνει να ξεπεράσει με το «καλημέρα» το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 8 Δεκέμβριου του 2014.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε δυναμικά τη συνεδρίαση, ενώ στις 11:16 εμφανίζει κέρδη 0,37% στις 1,001,66 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 14,4 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη και από πακέτο αξίας άνω των 1,5 εκατ. ευρώ της Eurobank. Κέρδη 0,35% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο +0,59%.

Η Mytilineos παραμένει σε πρωταγωνιστική θέση , καθώς υπερβαίνει και τα 23 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, μετά το πακέτο 23 εκατ. ευρώ (0,7%) της Morgan Stanley. Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς «κρατιέται» άνω του 1,8 ευρώ (υψηλό 19 μηνών), ενώ και οι ΕΛΠΕ – Jumbo – Viohalco ενισχύονται πέριξ του 1,5%. Η Attica Bank, από την πλευρά της, συνεχίζει το ξέφρενο ράλι, το οποίο ήδη μετράει +148% μέσα στο 2023.

Στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η αγορά περιμένει μια σειρά κρίσιμων εξελίξεων, με κορυφαία την επικείμενη ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch (Παρασκευή 27/1). Το προηγούμενο διάστημα είχαν διακινηθεί σενάρια περί πιθανής αναβάθμισης, κάτι το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα μας φέρει ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα (σήμερα βρισκόμαστε στο «BB»).

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινάει και η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν την ανθεκτική εικόνα του 2022. Τον χορό -κατά παράδοση- θα «ανοίξει» η διοίκηση της Mytilineos στις 26 Ιανουαρίου.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχαστεί το γεγονός ότι η αγορά, με την αναρρίχησή της στην περιοχή των 1.000 μονάδων κλείνει έναν μεγάλο κύκλο απαξίωσης και πρωτοφανών κλυδωνισμών, όπως ήταν τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και του Χ.Α. για έξι εβδομάδες, το δημοψήφισμα, οι ακροβασίες με το Grexit και όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτή την οκταετία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας