Μενού Ροή
Pantelakis Securities: Οι κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2023

Η Pantelakis Securities στην ετήσια στρατηγική της για τις εγχώριες μετοχικές αξίες επιλέγει την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα από τον τραπεζικό κλάδο, επιλέγει τις υποτιμημένες ποιοτικές μετοχές του ΟΠΑΠ και της Jumbo που παρουσιάζουν χαμηλή μεταβλητότητα για τα περιθώρια που προσφέρουν και τέλος επιλέγει τις Mytilineos και Motor Oil, οι οποίες εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα μια σημαντική αύξηση των κερδών τους.

Οι τιμές στόχοι που προτείνει η χρηματιστηριακή είναι για τις έξι μετοχές είναι Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ και περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα 27%, Τράπεζα Πειραιώς 2,25 ευρώ και περιθώριο ανόδου 31% από τα τρέχοντα επίπεδα, ΟΠΑΠ 16,7 ευρώ και περιθώριο ανόδου 27%, Mytilineos 28,5 ευρώ και περιθώριο ανόδου 28%, Motor Oil 28,0 ευρώ και περιθώριο ανόδου 26% και τέλος Jumbo στα 24 ευρώ και περιθώριο ανόδου 45%.

Η εγχώρια οικονομία έχει ήδη ανακάμψει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα προ-Covid-19 επίπεδα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των χωρών της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, έχει προσπεράσει την ενεργειακή κρίση, χάρη στα στοχευμένα και καλά σχεδιασμένα μέτρα της κυβέρνησης για ανακούφιση και με αρωγό την ανάκαμψη του τουρισμού και τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες ήταν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης σε επίπεδο απορρόφησης κεφαλαίων και σε επίπεδο ανάπτυξης από τα πακέτα οικονομικής στήριξης της ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης σε επίπεδο απορρόφησης κεφαλαίων αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης από τα πακέτα της ΕΕ. Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ πιο βιώσιμο από ό,τι φαίνεται, λόγω του χαμηλού μέσου επιτοκίου το οποίο είναι κάτω από 2%, των σταθερών κουπονιών και του πολύ μακροπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα λήξης, σε συνδυασμό με το μεγάλο ταμειακό απόθεμα, που «σβήνει» τους κινδύνους αναχρηματοδότησης. Τέλος, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δέκα έτη η αξιολόγηση της χώρας είναι μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η Pantelakis Securities εκτιμά ότι οι πραγματικοί πολιτικοί κίνδυνοι ανήκουν στο παρελθόν, μιας και το σημερινό κυβερνών κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά. Το 2023 είναι έτος εκλογών, μετά από μια τετραετή περίοδο σπάνιας σταθερότητας, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις να λαμβάνουν χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα το β' τρίμηνο. Το σημερινό φιλομεταρρυθμιστικό κυβερνών κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, κοντά στο να εξασφαλίσει άλλη μια απόλυτη πλειοψηφία.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά μετοχών συνεχίζει την υπεραπόδοσή της, καθώς οι μετοχές αξίας υπεραποδίδουν έναντι των μετοχών ανάπτυξης κατά το τελευταίο έτος. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη σύνθεση της αγοράς (μικρή περιεκτικότητα σε τεχνολογία, μεγάλη περιεκτικότητα σε τράπεζες, ενέργεια και κυκλικούς κλάδους), αλλά και σε στοιχεία όπως τα αυξανόμενα κέρδη από την ανάκαμψη. Οι μετοχές που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) στις 8,3 φορές, με τις τράπεζες στις 0,5 φορές σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (Ρ/TBV) και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σε 5,5 φορές σε όρους EV/EBITDA. Η αναπροσαρμογή της αξιολόγησης έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας