Μενού Ροή
Παραδόθηκε στις ..μεταλλάξεις το χρηματιστήριο Αθηνών - Μεγάλη πτώση στις μετοχές ενέργειας

Σχεδόν 3 δισ. ευρώ ήταν η πρώτη "ζημιά" που υπέστη το χρηματιστήριο Αθηνών από το σαρωτικό κύμα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, καθώς πλέον το φάσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, στο πρότυπο του πρώτου ξεσπάσματος της πανδημίας, έχει πέσει σε όλη την υφήλιο, αλλά και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,45% στις 858,93 μονάδες,

Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Ευρώπη με τα περισσότερα χρηματιστήρια να καταγράφουν απώλειες κοντά στο -3% με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξη του κορονοϊού.

Η εμφάνιση της νέας αφρικανικής μετάλλαξης δημιουργεί συνθήκες έντονης ανησυχίας όχι μόνο στις αγορές αλλά και στους επιστήμονες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα το απόγευμα.  Εντείνονται οι φόβοι για παράταση στην πανδημία και για μελλοντικά lockdown.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικά και έναντι του νέου στελέχους B.1.1.529.

Μεγάλη πτώση στις τράπεζες

Στο «μάτι των πωλητών» βρέθηκαν οι τράπεζες με την Πειραιώς να βουλιάζει κατά 7,9% στα 1,27 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο -4,8% και τα 2,561 ευρώ και τις Eurobank και Alpha Bank να υποχωρούν εξίσου σημαντικά κατά 5,01% και κατά 8,18% στα 0,8834 και 1,01 ευρώ αντίστοιχα.

Μικρότερη πτώση οι ενεργειακές

Όπως ήταν αναμενόμενο σε ένα τέτοιο καταστροφικό τοπίο για την αγορά και αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής για τα χαρτοφυλάκια, η Aegean (μαζί με τις τράπεζες) δέχθηκε τις υψηλότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 6,77%. Απώλειες πάνω από 5% για Μυτιληναίο, ElvalHalcor, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Titan, Motor Oil, Coca-Cola HBC και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 3% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo, ενώ υψηλότερα του 2% ήταν η πτώση για ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Στο 1,98% η υποχώρηση της Ελλάκτωρ,

Ευρύτερα κανένας τίτλος από τα blue chips δε διασώθηκε με το ταμπλό να βάφεται «κόκκινο», καθώς 117 μετοχές της αγοράς έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και μόλις 9 με θετικό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας