Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες ενεργειακές μετοχές «διαλέγει» για το 2022 η Eurobank Equities

Τρεις ενεργειακές μετοχές στις έξι που προκρίνει με τις υψηλότερες επιδόσεις για το 2022, περιλαμβάνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της για την τρέχουσα χρηματιστηριακή χρονιά.

Όπως αναφέρει, παρά το  sell-off της Δευτέρας, το 2022 ξεκίνησε με πατημένο το… γκάζι στο χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να επιζητούν αύξηση της έκθεσής τους στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά επωφελήθηκε από τη γενική στροφή των επενδυτών σε μετοχές αξίας, όπως φαίνεται από την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου (ενισχύονται 9% μέχρι στιγμής στο έτος).

Κοιτάζοντας μπροστά, η πορεία του 2022 αναμένεται να έχει αναταράξεις, εκτιμά η χρηματιστηριακή, λόγω του περίπλοκου πολιτικού σκηνικού, της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Οι 5 λόγοι

Ωστόσο, η Eurobank Equities υπογραμμίζει ότι είναι θετική για την ελληνική αγορά λόγω:

1) των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών (πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 4,5-5% το 2022), οι οποίες λογικά θα οδηγήσουν σε διψήφια αύξηση των EBITDA για τις εισηγμένες πλην των τραπεζών το 2022 και το 2023,

3) των ελκυστικών αποτιμήσεων, τόσο σε απόλυτη βάση (με τις εισηγμένες πλην τραπεζών να διαπραγματεύονται με μέσο λόγο EV/EBITDA 7 και το ασφάλιστρο μετοχικού κινδύνου να κινείται κάτω του 6%) όσο και σε σχετική βάση (διαπραγματεύονται με έκπτωση περίπου 30% σε σχέση με ομοειδείς εταιρίες),

4) των περιορισμένων θέσεων που έχουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στην εγχώρια αγορά,

5) της καθαρής πορείας της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12-18 μήνες, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει τους δείκτες ρίσκου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα top picks από το ΧΑ

Σε ό,τι αφορά τα top picks, η χρηματιστηριακή συμβουλεύει τους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση σε: 1) μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική που προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση , 3) τράπεζες, ενόψει της εξομάλυνσης των κερδών, της πιστωτικής επέκτασης και της ακόμα ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ), 4) νέα στόρι/κυκλικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Φουρλής).

Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση buy και για τις έξι κορυφαίες της επιλογές, δίνοντας στόχο τα 14,7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ (εκτιμώμενη απόδοση 24%), τα 14,5 ευρώ για τη ΔEΗ (απόδοση 65% από τα τρέχοντα επίπεδα), τα 4,2 ευρώ για την Εθνική (περιθώριο ανόδου 30%), τα 22 ευρώ για τη Mytilineos (εκτιμώμενη άνοδος 47%), τα 17 ευρώ για τη Motor Oil (εκτιμώμενη απόδοση 19%) και τα 6,2 ευρώ για τη Fourlis (άνοδος 46% από τα τρέχοντα επίπεδα).

Οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι μετά από μια χρονιά-ορόσημο, που χαρακτηρίστηκε από την αξιοσημείωτη πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών, αναμένει ότι η εστίαση θα μετατοπιστεί στην κερδοφορία, με τις προοπτικές να φαίνονται αρκετά θετικές.

Περιμένει μια σειρά σημαντικών εξελίξεων όπως: i) μακροοικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ii) αναβαθμίσεις αξιολόγησης, iii) η πιθανή έναρξη της διαδικασίας εκ νέου ιδιωτικοποίησης μέσω του ΤΧΣ, iv) η διεθνής στροφή των επενδυτών προς μετοχές αξίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.

Ετσι, σημειώνει ότι προσβλέπει πως ο κλάδος θα ανατιμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, δεδομένης της ελκυστικής αποτίμησης (0,5x 2022e P/TBV).

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντικά αντανακλαστικά έχουν δείξει οι ενεργειακές μετοχές το τελευταίο διήμερο της μεγάλης αντίδρασης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δείχνοντας ότι παραμένουν στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τεράστιες είναι οι απώλειες σε όλα τα χρηματιστήρια από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήτοι από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου και...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επηρεασμένες από το γενικότερο κλίμα της αγοράς των τελευταίων ημερών αλλά και από την κρίση στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο είναι οι μετοχές του ενεργειακού...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αγοραστική ευκαιρία χαρακτηρίζει τη μετοχή της ΔΕΗ η Eurobank Equities σε έκθεσή της, όπου σημειώνει ότι διατηρεί τον τίτλο στις κορυφαίες επιλογές της, με...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE