Μενού Ροή
Προβληματίζουν οι διαρκείς πιέσεις στο ταμπλό για τη Motor Oil

Προβληματίζει η εικόνα της μετοχής της Motor Oil κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς ξεκίνησε το μήνα από ιστορικά υψηλά και τον… κλείνει σε χαμηλά αρκετών μηνών, έχοντας απολέσει πάνω από 4 ευρώ ανά μετοχή! Μια συμπεριφορά που δεν είναι συνηθισμένη για τη μετοχή της Motor Oil που χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητα, την αξιοπιστία και τη γενικά, συντηρητική της συμπεριφορά.

Χθες η μετοχή έκλεισε στην κορυφή των απωλειών σε όλο τον FTSE 25 καθώς σε μια ημέρα αντίδρασης της αγοράς οδηγήθηκε σε νέα πτώση 2,45% με κλείσιμο στα 21,46 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον περασμένο Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι έχει γυρίσει αρνητικά το έτος.

Η μετοχή καταγράφει απώλειες άνω του 14,4% το Μάρτιο, ενώ από το ιστορικό υψηλό των 25,70 ευρώ που έκλεισε την Τετάρτη 1η Μαρτίου, υποχωρεί 16,50%. Πρόκειται για απώλειες υπερβολικά μεγάλες για μια μετοχή όπως της Motor Oil που φημίζεται για τον «αμυντικό» της χαρακτήρα.

Θυμίζουμε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την Τρίτη 28/3/2023 ότι θα συνέλθει η ολομέλεια για να εξεταστεί η συμπεριφορά της εταιρείας Motor Oil, η οποία παρεμπόδισε τον ελεγκτή της Αρχής να προβεί σε ελέγχους. Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε προχωρήσει σε χαρτογράφηση του κλάδου των πετρελαιοειδών από τον Μάρτιο του 2022, ενώ σε μετέπειτα ανακοίνωσή της το Δεκέμβριο του 2022 είχε αναφέρει πως «διαπίστωσε ασυμμετρίες στη μετακύλιση τιμών».

Γι’ αυτό το λόγο εκκίνησε διαδικασία κανονιστικής παρέμβασης με βάση τα πορίσματα της χαρτογράφησης. Με βάση αυτά τα πορίσματα υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη του φαινομένου ασυμμετρικής προσαρμογής στις τιμές στην ελληνική αγορά στο στάδιο της λιανικής εμπορίας - πρατήρια υγρών καυσίμων), καταγράφοντας και τη σημαντική αύξηση στα περιθώρια κέρδους κυρίως των δύο εταιρειών διύλισης πετρελαίου.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τους επενδυτές αλλά και τους καταναλωτές, ενώ ασφαλώς είναι στην… επιτομή του ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση). Οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές πετρελαίου να έχουν πέσει σε χαμηλά 15 μηνών, όμως οι τιμές των καυσίμων διατηρούνται πολύ υψηλά. Αντιθέτως, σε συγκυρίες που υπάρχει αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές των καυσίμων «ανάβουν» με πολύ πιο… ευαίσθητους και άμεσους ρυθμούς, ανεβαίνουν ταχύτατα, ασχέτως αν τα αποθέματα έχουν αγοραστεί με τιμές πολύ χαμηλότερες.

Τώρα, που υπάρχει αποφόρτιση στις τιμές του «μαύρου χρυσού», η μείωση των τιμών στα καύσιμα είναι μηδαμινή και σε καμιά περίπτωση δεν ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από αυτή που ακολουθεί όταν οι τιμές (της πρώτης ύλης) ανεβαίνουν.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας