Μενού Ροή
Πτώση για το ΧΑ εν μέσω ενεργειακών ανησυχιών

Σημαντικές απώλειες καταγράφει σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ΑΘηνών στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω διεθνών ανησυχιών για τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης καθώς η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει την παροχή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κάτω από τις 930 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Στις 11:30 o Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,65% στις 923,40 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 19,46 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, 57 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης και τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετες ομολόγου Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώνεται στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,57%. Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor's, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου σε όσες χώρες δεν πληρώνουν σε ρούβλια έχει κινητοποιήσει και το Μέγαρο Μαξίμου όπου το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις της Ρωσίας.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την ένταση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας να εντείνεται έπειτα από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία από σήμερα Τετάρτη. Η Ρωσία απαιτεί οι πληρωμές να γίνουν σε ρούβλια εξαιτίας των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα εντείνεται ο κίνδυνος και για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι κεντρικές τράπεζες εγκαταλείπουν τα μηδενικά επιτόκια με στόχο να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που αυξάνεται.

Στο ταμπλό

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,68% και την Alpha Bank να σημειώνει πτώση 2,23%. Απώλειες 1,65% για την μετοχή της Eurobank, ενώ η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,89% και η Εθνική κατά 0,75%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,84%, έχοντας ως μοναδική μετοχή με θετικό πρόσημο τον τίτλο της Sarantis που κερδίζει 0,68%. Απώλειες άνω του 3% σημειώνουν οι μετοχές της Lamda Development (-3,32%), Viohalco (-3,33%), ΔΕΗ (-3,59%) ενώ κατά 2,93% υποχωρεί ο τίτλος της Coca Cola HBC. Πτώση 2,16% για την Mytilineos, και 1,61% για την Jumbo, ενώ Motor Oil και ΕΛΠΕ υποχωρούν κατά 1,60% και 0,54% αντίστοιχα. Απώλειες 0,72% για τον ΟΤΕ ενώ ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 1,54% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 2,23%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Υγείας (+1,91%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,92%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,62%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Revoil +4,51% και Space Hellas +2,92%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Elinoil -7,77% και Κυριακούλης -6,93%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας