Μενού Ροή
Ράλι στο Χρηματιστήριο κοντά στις 890 μονάδες- Ισχυρό ράλι έως 5% σε τράπεζες, ΤΕΡΝΑ

Με τη δυναμική ανοδική αντίδραση του «πιεσμένου» τραπεζικού κλάδου και βοήθειες από αρκετά ακόμη βαριά χαρτιά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά στη σημερινή συνεδρίαση και φάνηκε να χάνει τις δυνάμεις του μόνο προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν είχε πλησιάσει τις 890 μονάδες.

Με τη σημερινή άνοδο κατά 1,60%, η ελληνική αγορά ευθυγραμμίστηκε περισσότερο με τους αμερικανικούς δείκτες, που κέρδιζαν μεταξύ 1% και 2% την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ενώ ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε μικρότερη άνοδο, κατά 0,80%.

Ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε ως τις 888,6 μονάδες, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, για να κλείσει στις 887,32 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών, πάντως, δεν εντυπωσίασε, καθώς διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ, που δεν αρκούν για να θεωρηθεί ως απολύτως πειστική η ανοδική κίνηση.

Είναι σαφές ότι η βελτίωση του κλίματος στο ΧΑ αποδίδεται κατά πρώτο λόγο στις θετικές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, πρωτίστως από τις τράπεζες, που επέτρεψαν σήμερα στον τραπεζικό δείκτη να κερδίσει περισσότερο από 3%, με την Alpha Bank να πρωταγωνιστεί σε αξία συναλλαγών και να κερδίζει 3,16% και τη Eurobank, που ανακοίνωσε χθες υψηλή κερδοφορία και επιβεβαίωσε τους στόχους για το 2022, να ενισχύεται κατά 5,15%. Κατά 3,24% ενισχύθηκε η Πειραιώς και μόνο η Εθνική υστέρησε, με οριακή άνοδο 0,26%.

Πέραν των τραπεζών, κινητικότητα υπήρξε και σε άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η ΔΕΗ, ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, κέρδισε 1,43%. Τα κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφθασαν το 4,21%, με τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να κερδίζει 1,52%, με αρκετά υψηλές συναλλαγές και έξι πακέτα. Κατά 1,51% υψηλότερα έκλεισε η Coca Cola HBC και κατά 1,72% η Mytilineos.

Ενθαρρυντικό για το ΧΑ, όπως και για το σύνολο των χρηματιστηρίων διεθνώς, είναι το γεγονός ότι φάνηκε από τα πρακτικά της Fed πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εάν παρατηρηθεί κάμψη του πληθωρισμού. Κάθε πληροφορία που περιορίζει τις ανησυχίες για τις αυξήσεις επιτοκίων είναι αυτή την περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για τους επενδυτές και αφήνει έστω και μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για τερματισμό της διεθνούς χρηματιστηριακής υποχώρησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας