Μενού Ροή
Στην αιχμή εγχώριων και διεθνών οίκων οι μετοχές ενέργειας

Ο ενεργειακός κλάδος δεν είναι μόνο πρωταγωνιστής στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στις εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά βρίσκεται πλέον στο κεντρικό focus εγχώριων και διεθνών οίκων, που με αλλεπάλληλες εκθέσεις και αναλύσεις, «σκανάρουν» τις εταιρείες και τις μετοχές, δίνοντας νέες τιμές στόχους.

Πρόκειται για μια ακόμη πιστοποίηση ότι ο κλάδος της ενέργειας και όλα όσα «κουβαλάει» αυτός, θα παραμείνει πρωταγωνιστής και «οδηγός» των εξελίξεων και τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα έχει αντανάκλαση στις μετοχές στο χρηματιστήριο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι μετοχές του κλάδου πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στο Χ.Α., ενώ και το 2021 ήταν ανάμεσα στις κορυφαίες των αποδόσεων.

Μόλις στις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2022 λοιπόν, έχουν δημοσιευτεί πολλαπλές εκθέσεις με αναβάθμιση των μετοχών ομίλων όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ. Πέντε κορυφαία blue chips της αγοράς που δεσπόζουν στην τρέχουσα ειδησεογραφία, είναι μέσα στα κορυφαία project, συνάπτουν ισχυρές συμμαχίες, ενώ ετοιμάζουν και μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Wood: Στα 12,80 ευρώ ο στόχος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε σημαντική αναβάθμιση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε ο οίκος Wood, ανεβάζοντας την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 12,80 ευρώ, ήτοι 30% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης συστήνοντας αγορά, ενώ συγκαταλέγει τον όμιλο υποδομών μεταξύ των κορυφαίων μη τραπεζικών επιλογών του.

Η Wood σημειώνει πως η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%, ενώ τη χαρακτηρίζει «μια ανεξερεύνητη ιστορία που θα μπορούσε να προσφέρει ανώτερες αποδόσεις στους επενδυτές με την ανάκαμψη της ελληνικής κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ συνδυάζει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης, ΑΠΕ και θερμικών σταθμών».

Citi για Μυτιληναίος

Eκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας τόσο στο 4ο τρίμηνο του 2021, όσο και στο σύνολο της χρήσης αναμένει η Citi για τη Μυτιληναίος. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου προσδοκούν πως η κερδοφορία του 4ου τριμήνου θα φτάσει τα 109 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 2021 αναμένουν ότι θα προσεγγίσει τα 355 εκατ. ευρώ.

Η σύσταση των αναλυτών για τη μετοχή είναι για αγορά, με τιμή στόχο τα 21,5 ευρώ, δίνοντας δηλαδή περιθώριο ανόδου άνω του 40% συγκριτικά με τα τωρινά επίπεδα αξίας της μετοχής που την Παρασκευή έκλεισε στα 15,37 ευρώ (-2,23%). Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, η υψηλή κερδοφορία έρχεται μετά την ανάπτυξη που καταγράφει ο τομέας αλουμινίου, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μάλιστα ο κλάδος φυσικού αερίου αναμένεται να διατηρήσει το θετικό τέμπο του 2020, παρά τις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται διεθνώς, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της εταιρείας.

Μυτιληναίος: Στα 22 ευρώ ο στόχος από την Παντελάκης

Πρώτη άνοιξε το «χορό» των φετινών αναβαθμίσεων για τη ΜΥΤΙΛ η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, δίνοντας τιμή στόχο κοντά σ’ αυτήν που είχαν δώσει εγχώριοι και ξένοι οίκοι την περασμένη χρονιά. Θυμίζουμε ότι η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει αποτελέσματα 2022 την προσεχή Πέμπτη 27 Ιανουαρίου τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά.

Η Παντελάκης ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 22 ευρώ με σύσταση αγοράς, έναντι 17,4 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύστασή της, που είχε γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι αναλυτές της ΑΧΕ σημειώνουν πως ο όμιλος Μυτιληναίου ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τα EBITDA πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022, ενώ θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΑΧΕ, η Μυτιληναίος προγραμματίζει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2024, ενώ η εκτίμηση για εκείνη τη χρονιά είναι ότι θα φέρνει 150 εκατ. ευρώ EBITDA από πράσινη ενέργεια.

Η Eurobank Equities για τα ΕΛΠΕ

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 8,30 ευρώ από 7,20 ευρώ προηγουμένως, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "αγορά”, προχώρησε η Eurobank Equities. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η νέα τιμή-στόχος αντικατοπτρίζει το βελτιωμένο περιβάλλον λειτουργίας των ΕΛΠΕ και ενσωματώνει τις κινήσεις τους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Με βάση τη νέα τιμή-στόχο, η μετοχή διαπραγματεύεται με EV/EBITDA περίπου στο 6,2 για το 2022, ήτοι ελαφρώς υψηλότερα από την τρέχουσα μέση αποτίμηση των διυλιστηρίων της ΕΕ.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από την αγορά και προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου στη διετία 2022-2023 κατά περίπου 10%-14%.

Goldman Sachs για Motor Oil

Σύσταση αγοράς, με τιμή στόχο τα 19,50 ευρώ από 18,50 ευρώ προηγουμένως κάνει ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs για τη μετοχή της Motor Oil. Ο οίκος περιορίζει οριακά τις εκτιμήσεις για τα φετινά EBITDA στα 632 εκατ. ευρώ από 659 εκατ. ευρώ προηγουμένως, αλλά αυξάνει τις εκτιμήσεις του για το 2023 στα 717 εκατ. ευρώ από 663 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να κινηθούν στα 3,11 ευρώ και στα 3,71 ευρώ το 2022 και το 2023, ενώ οι εκτιμήσεις για τα μερίσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στο 1,20 ευρώ και στο 1,30 ευρώ ανά μετοχή.

Η Alpha Finance για ΔΕΗ

Σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής – στόχου της ΔΕΗ προχώρησε η Alpha Finance ανεβάζοντάς τη από τα 12,7 ευρώ στα 14 ευρώ, δίνοντας περιθώρια ανόδου περί το 57%, ενώ διατηρεί σύσταση αγοράς, μετά το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της Επιχείρησης και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ.

Η Alpha Finance είναι θετική για τις προοπτικές της εταιρείας και στο updated report της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε μία σύγχρονη καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία με αυξημένη συνεισφορά στην κερδοφορία της από ΑΠΕ, μια και η δυναμικότητα εγκατεστημένων ΑΠΕ αναμένεται να φθάσει στα 9,5 GW μέχρι το 2026, εκ των οποίων 8,4 GW στην Ελλάδα από 3,4 GW στο τέλος του 2021.

Η σταδιακή μείωση της εξάρτησης της ΔΕΗ από τη λιγνιτική παραγωγή αναμένεται να μειώσει αισθητά τις εκπομπές CO2 (κατά 68% μέχρι το 2024 σε σχέση με το 2020) και αντίστοιχα τα σχετικά κόστη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η σημαντική αύξηση των τιμών εκπομπών CO2 το τελευταίο διάστημα.

Pantelakis Securities

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η ΑΧΕ τόνισε ότι μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της από το Χ.Α. και εν μέσω της αναταραχής στις αγορές ενέργειας, επιδιώκει αυξημένη έκθεση σε μετοχές που θα οδηγήσουν στην πράσινη μετάβαση. Στην κορυφή αυτής της λίστας έχει τις ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Wood

Αισιόδοξη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι η Wood έχοντας ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της τη μετοχή της Motor Oil λόγω υγιούς ισολογισμού, υψηλής μερισματικής απόδοσης και χαμηλής αποτίμησης. Η τιμή – στόχος είναι τα 17,8 ευρώ, ήτοι άνω του 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επίσης, ο οίκος θεωρεί ότι "ανεξερεύνητο" story με σημαντικές προοπτικές αποτελεί η ΓΕΚ Τέρνα (με τιμή-στόχο τα 12,8 ευρώ και περιθώριο ανόδου 30%), καθώς θα μπορούσε να προσφέρει ανώτερες αποδόσεις στους επενδυτές, λόγω του ότι συνδυάζει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, ΑΠΕ και θερμικών σταθμών, με την ανάκαμψη της ελληνικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Σύσταση αγοράς διατυπώνει η Wood επίσης για τις Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας (από τον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας