Μενού Ροή
Στον δείκτη MSCI Global Standard η μετοχή της ΔΕΗ

Στον δείκτη MSCI Global Standard εντάσσεται η ΔΕΗ. Όπως έγινε γνωστό από τη Morgan Stanley, η μετοχή της εταιρείας μπαίνει στον δείκτη από τις 17 Νοεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ.

Η είσοδος στον δείκτη είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου με την έκδοση 150 εκατ. μετοχών στην τιμή των ευρώ, η οποία αύξησε σημαντικά την κεφαλαιοποίηση και το free float, καθώς έπεσε στο 34% η συμμετοχή του Δημοσίου.

Η ένταξη στον δείκτη αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές εισροές στη μετοχή από τα passive funds που ακολουθούν τον MSCI, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Μετά τα μεσάνυχτα αναμένονται οι αποφάσεις και για τις υπόλοιπες ελληνικές μετοχές που είναι υποψήφιες προς εισαγωγή ή διαγραφή από τον δείκτη, στο πλαίσιο της τακτικής αναθεώρησης.

Οι υποψήφιες

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης υποψήφια για ένταξη στο δείκτη είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Societe Generale έχει εκτιμήσει ότι είναι πιθανή η διαγραφή της Jumbo.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ. Το βιβλίο συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 4 δισ. από πλήθος μεγάλων διεθνών επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από Υπερταμείο, CVC, EBRD) υπερκαλύφθηκε 5 φορές.

Το 90% των επενδυτών είναι long investors, επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα. Το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% είναι νέοι επενδυτές. Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο. Ενδεικτικά: CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.

Τα κεφάλαια που άντλησε η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. σε ΑΠΕ έως το 2026 καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας