Μενού Ροή
Στον MSCI Standard Index ξανά η Motor Oil – Με τέσσερις μετοχές ο ενεργειακός κλάδος

Την είσοδο της Motor Oil στο δείκτη που αποτελεί την κορυφαία διεθνή… βιτρίνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, στον MSCI Standard Index ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο οίκος Morgan Stanley Capital International. Πλέον, αυξάνονται σε δέκα οι μετοχές στον εν λόγω δείκτη από το Χ.Α., ενώ οι τέσσερις εξ αυτών προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα, καθιστώντας τον ναυαρχίδα πλέον!

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έως πριν από μερικά χρόνια, δε θα ήταν ρεαλιστική, αλλά σήμερα μαρτυρά το momentum και το εκτόπισμα του συγκεκριμένου κλάδου, που είναι στην αιχμή των εξελίξεων, οδηγώντας ολόκληρες αγορές, αλλά και μεταβάλλοντας ολόκληρες κοινωνίες. Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες (λίγες) ελπίδες για είσοδο και της Helleniq Energy στον ίδιο δείκτη.

Πλέον στον MSCI Standard Index συμμετέχουν τέσσερις ενεργειακές μετοχές, καθώς η Motor Oil προστίθεται στην ομάδα των ΔΕΗ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή που ήδη ήταν μέλη του δείκτη, μαζί με τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Jumbo, Alpha Bank και Εθνική.

Θυμίζουμε πως το EnergyMag.gr είχε ενημερώσει από τις 13 Ιανουαρίου για την επικείμενη εισαγωγή της Motor Oil στο δείκτη – Champions League της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γαλλικού οίκου Societe Generale, αυτή η εξέλιξη θα φέρει εισροές 75 εκατ. δολαρίων στη μετοχή της Motor Oil από funds παθητικής διαχείρισης, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI κατά 0,22%. Σημειώνεται πως οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύει από την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023, οπότε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, αναμένεται να γίνει το μεγάλο rebalancing στη μετοχή της Motor Oil όπου θα κάνει συναλλαγές – ρεκόρ για τα δικά της δεδομένα.

Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στην κορυφή των αποδόσεων στον FTSE 25 το 2022 κερδίζοντας 59%, ενώ φέτος έχει κατεβάσει ταχύτητες, καθώς ενισχύεται κατά 6,78%, υστερώντας έναντι του Γ.Δ. και της υπόλοιπης αγοράς.

 

Το ιστορικό της Motor Oil στον MSCI

H μετοχή της Motor Oil ήταν ξανά μέλος του δείκτη όμως είχε διαγραφεί στις 11 Νοεμβρίου 2020, ήτοι πριν από δύο περίπου χρόνια. Τότε η διαγραφή της μετοχής ήταν εύλογη, με βάση τα δεδομένα και τους αριθμούς. Όταν εντάχθηκε στο δείκτη, τον Αύγουστο του 2018, η κεφαλαιοποίηση του καθετοποιημένου ομίλου καυσίμων ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο του 2020 είχε πλέον μειωθεί στο μισό, περίπου σε 1 δισ. ευρώ.

Τώρα, η αποτίμηση του ομίλου Motor Oil είναι στα 2,58 δισ. ευρώ, όχι μακριά από το ιστορικά μεγαλύτερό της εκτόπισμα από καταβολής της παρουσίας της στο Χ.Α.. Η μετοχή έκλεισε χθες στα 23,30 ευρώ με άνοδο 2,64%, ενώ έχει ιστορικό υψηλό στα 24,40 ευρώ (ενδοσυνεδριακά) από τις 8 Ιουλίου 2019. Η Motor Oil εισήχθη στο Χ.Α. στις 6 Αυγούστου 2001, στην τιμή των 10,30 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας