Μενού Ροή
Θερμός Απρίλιος, με είσοδο Μαρινάκη, ομόλογο Μυτιληναίου και ενίσχυση Περιστέρη

Ο Απρίλιος ήταν μια συνέχεια του Μαρτίου, με πολλές οικονομικές αλλά και επιχειρηματικές εξελίξεις, μετοχικές ανακατατάξεις, αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να διατηρείται στο ακέραιο, ακόμη και μέσα στη Μ. Εβδομάδα.

Κορυφαία κίνηση ήταν η είσοδος του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με 6% στην Τέρνα Ενεργειακή, σε μία ομολογουμένως σημαντική και πολλά υποσχόμενη εταιρεία. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω εταιριών συμφερόντων του αγόρασε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στην «πράσινη εταιρεία», έγινε partner με τον Γιώργο Περιστέρη τον ισχυρό μέτοχος της Τέρνα Ενεργειακή και σχεδιάζει έναν συνδυασμό της ναυτιλιακής του δουλειάς με την «καθαρή ενέργεια» με σκοπό τις διεθνείς αγορές.

Mytilineos

Η άλλη σημαντική κίνηση ήταν η υπερκάλυψη σε χρόνο-ρεκόρ κατά περίπου 4 φορές της έκδοση του πράσινου ομολόγου της Mytilineos, με τους επενδυτές να προσφέρουν 1,8 δισ. ευρώ όταν η εταιρεία στόχευε σε 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,25%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο σε σχέση με το αρχικό εύρος των εκτιμήσεων, το οποίο κυμαινόταν μεταξύ 2,25% και 2,5%, και καλύτερο από τα επιτόκια αντίστοιχων εκδόσεων ευρωπαϊκών εταιρειών με παρόμοιο rating από τους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch). Το 53% της έκδοσης καλύφθηκε από Ελληνες επενδυτές και το 47% από ξένους, κάτι που εξυπηρετεί τη στόχευση του ομίλου, ενώ αποτυπώνει και την εμπιστοσύνη τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου επενδυτικού κοινού.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης κατά τέσσερις φορές, και μάλιστα σε λιγότερες από 24 ώρες που παρέμεινε ανοικτό το βιβλίο προσφορών, το οποίο άνοιξε έπειτα από μόλις δύο ημέρες roadshow, κατέδειξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Mytilineos και στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση καθώς και την στοχοπροσήλωση της εταιρείας στις αρχές του ΕSG.

Γ. Περιστέρης

Η τρίτη σημαντική κίνηση του μήνα, ήταν η ενίσχυση του ποσοστού του Γ. Περιστέρη στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 31% με παράλληλη αποχώρηση του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest. Ο Γιώργος Περιστέρης, ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ Τέρνα, απέκτησε περίπου το 31%, από 15,9% που κατείχε και καθίσταται ο βασικός μέτοχος. Ποσοστό κατέχει πλέον και η Μ. Λάτση, λίγο πάνω από 7%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 5% αγοράστηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια της Ναυτιλίας και της Βιομηχανίας.

Αύξηση Ελλάκτωρ

Η τέταρτη σημαντική επιχειρηματική είδηση ήταν η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου του ομίλου «Ελλάκτωρ» με το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την άμεση χρηματοδότηση της «Ακτωρ», καθώς η Reggeborgh Invest έχει δεσμευθεί για την καταβολή 50 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου, το οποίο θα αποπληρωθεί με μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι θα αποκτήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ τυχόν αδιάθετων μετοχών. Με αυτό τον τρόπο, η «Ακτωρ» θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πιο επείγοντα προβλήματα ρευστότητας και να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία της ώστε να αρχίσει να παράγει και έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι από τα 120,5 εκατ. ευρώ της αύξησης, ποσό 100 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί για την κάλυψη ζημιών (45 εκατ. ευρώ) και υποχρεώσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές κι εργαζομένους (55 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καλύψουν επενδυτικές ανάγκες του τομέα των ΑΠΕ.

Χρηματιστήριο

Σε επίπεδο χρηματιστηρίου οι ενεργειακές μετοχές επίσης ξεχώρισαν, με τον γενικό δείκτη να βάζει πλώρη για τις 950 μονάδες, που αποτελούν υψηλό 6,5 ετών, με  σωρευτικά κέρδη 21,47% το τελευταίο τρίμηνο.

Ουσιαστικά, το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει ανοδικά στους πέντε από τους έξι τελευταίους μήνες, καθώς ύστερα από το εντυπωσιακό ράλι που έκανε Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, κερδίζοντας περί το 42%, τον Ιανουάριο διόρθωσε σε ποσοστό 7,36%, για να έρθουν οι τρεις τελευταίοι μήνες που έδωσαν σωρευτικά κέρδη +21,47%. Σε κάθε περίπτωση η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί την επόμενη ημέρα της οικονομίας, με γνώμονα τη σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας και το άνοιγμα της οικονομίας.

Οι μέσες συναλλαγές τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν στα 86,64 εκατ. ευρώ, έναντι 99,55 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, που όμως είχε περισσότερα πακέτα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ. Τον Φεβρουάριο θυμίζουμε οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις 57,9 εκατ. ευρώ και τον (διορθωτικό) Ιανουάριο 65 εκατ. ευρώ. Είναι θετικό λοιπόν που το τελευταίο δίμηνο υπάρχει αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α., ενώ τα στοιχεία έδειξαν πως αυξήθηκαν σημαντικά και οι ενεργοί κωδικοί.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας