Εκκωφαντική ήταν η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και της αγοράς ομολόγων στο αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών, με τις μετοχές των τραπεζών και της ενέργειας να ηγούνται στην κούρσα της ανόδου, ελκύοντας και τα περισσότερα κεφάλαια. Σύσσωμος ο κλάδος της ενέργειας κινήθηκε ανοδικά, «δικαιώνοντας» τη χθεσινή αναφορά μας, με τη ΔΕΗ να είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος, δεσπόζοντας σε όλη τη συνεδρίαση, κλείνοντας και με τη μεγαλύτερη άνοδο όχι μόνο στον FTSE 25, αλλά στο σύνολο του χρηματιστηρίου.
Ο ενεργειακός κλάδος απάντησε δυναμικά και απολύτως ξεκάθαρα στις εξελίξεις, έδειξε τη θέση του στα πράγματα, «μαρτύρησε» ποιες πολιτικές τον ευνοούν και τον πάνε παραπέρα, αλλά και – τελικά – ποια κόμματα και ποιες παρατάξεις στην ουσία λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε εξέλιξη, κάθε νέα σκέψη, κάθε καινούρια ενεργειακή πολιτική.
Σε μια συγκυρία μεγάλης κοσμογονίας σε όλο τον κλάδο της ενέργειας διεθνώς, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει επισπεύσει ιστορικές προσαρμογές, αλλάζοντας νόρμες και πολιτικές δεκαετιών, η αγορά «πανηγύρισε» την εμφατική καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις στείρες αρνήσεις σε κάθε προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός, σε κάθε – δήθεν – οικολογική ευαισθησία που εμφορούνταν από πλήρη άρνηση επενδύσεων, για να μην… δικαιωθεί το κεφάλαιο.
Παράλληλα, η αγορά επιδοκίμασε την κυριαρχία της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη, καθώς την περασμένη τετραετία έφεραν ξεκάθαρο δείγμα γραφής για τις επενδύσεις, την έλκυση κεφαλαίων, τη διευκόλυνση υλοποίησης projects, το ξεκλείδωμα συμφωνιών εγχώριων και ξένων ομίλων και όλα όσα η αγορά βίωσε από το 2019 έως σήμερα.
Η εκκωφαντική περίπτωση της ΔΕΗ
Η μετοχή της ΔΕΗ, έκανε μια άκρως επιβλητική αντίδραση κλείνοντας στην κορυφή των κερδών στο Χ.Α. με άνοδο 15,93%, πιάνοντας τα 9,39 ευρώ, ξεπερνώντας μονομιάς τα 9 ευρώ που είχε γίνει η αύξηση κεφαλαίου και εδώ και καιρό δεν μπορούσε να υπερβεί. Πλέον η ΔΕΗ είναι στο +43,25% από την αρχή του χρόνου. Πάνω από τα 9 ευρώ είχε να βρεθεί από τις πρώτες ημέρες του 2022, ήτοι ενάμιση χρόνο πίσω, ενώ στα 9,39 ευρώ είχε να βρεθεί από την τελευταία ημέρα του 2021.
Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ είχε εμπλακεί στις… δοξασίες του ΣΥΡΙΖΑ περί επανακρατικοποίησης, οπότε είχε λόγους χθες να ξεσπάσει ανοδικά. Η αγορά γνωρίζει που ήταν η ΔΕΗ έως το 2019, όταν κόντεψε να χρεοκοπήσει, όπως γνωρίζει και που είναι σήμερα, έχοντας τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήσει και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας από το 2006 συγκεντρώνοντας 1,35 δισ. ευρώ, μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις, «παίζοντας» πλέον με όρους ανταγωνισμού και στο εξωτερικό όπου πρόσφατα προχώρησε στη μεγάλη εξαγορά της Enel Romania, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό σε όλη την ιστορία.
Η αγορά επίσης βλέπει πως η Επιχείρηση θα προχωρήσει πλέον απρόσκοπτα το πολλά υποσχόμενο επενδυτικό της σχέδιο.
Η έκθεση της Optima Bank για τις ωφέλειες του ενεργειακού τομέα
Σε χθεσινό της report, η Optima Bank μεταξύ των ωφελημένων από το εκλογικό αποτέλεσμα αναφέρει, εκτός από τη ΔΕΗ, και άλλες μετοχές Ενέργειας και Διύλισης όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, Helleniq Energy, Τέρνα Ενεργειακή. Οι αναλυτές της Optima Bank στέκονται στα εξής:
- i) οι υφιστάμενες αγορανομικές ρυθμίσεις στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα συνεχιστούν
- ii) δεν αναμένεται πρόσθετος εφάπαξ φόρος
iii) οι φιλόδοξοι στόχοι για τις ΑΠΕ αφήνουν άπλετο περιθώριο για επενδύσεις, με κίνητρα (ιεράρχηση επενδύσεων ΑΠΕ ως προς τη σύνδεση με το δίκτυο, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις για αποθήκευση και άλλες επενδύσεις μείζονος σημασίας), Κατασκευές και παραχωρήσεις (συγκεκριμένα ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος) καθώς εκτυλίσσονται αρκετά έργα υποδομής (και ΣΔΙΤ).
Οι άλλες που πρωταγωνίστησαν
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σύσσωμες οι μετοχές της ενέργειας και των υποδομών, ξέσπασαν ανοδικά χθες. Η Μυτιληναίος εκτοξεύτηκε σε ποσοστό +7,74% κλείνοντας στα 29,50 ευρώ που ασφαλώς είναι νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 4,2 δισ. ευρώ! Από την αρχή του χρόνου, η ΜΥΤΙΛ βρίσκεται στο +45,32%.
Η μετοχή της Helleniq Energy, που έχει ένα άκρως συντηρητικό προφίλ, έκλεισε με άνοδο 5,77% στα 7,70 ευρώ, γυρνώντας θετικά το έτος. Η ElvalHalcor, μολονότι δεν είναι στον ενεργειακό κλάδο, εντούτοις είναι μια από τις δύο – τρεις πιο ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες, ενώ η μετοχή της έκλεισε χθες στο +5,24% και στα 1,7680 ευρώ.
Η Motor Oil ενισχύθηκε κατά 4,12% στα 22,26 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 2,46 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με άνοδο 3,68% στα 12,40 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως 7,02% φτάνοντας στα 12,80 ευρώ, που είναι υψηλά σχεδόν 15ετίας. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με άνοδο 2,85% στα 19,50 ευρώ, ο ενεργοβόρος Τιτάν έκλεισε στο +2,63% και στα 16,42 ευρώ που αποτελούν νέα υψηλά δύο ετών καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το καλοκαίρι του 2021, ενώ η Viohalco ενισχύθηκε κατά 2,44% επανερχόμενη πάνω από τα 5 ευρώ για πρώτη φορά από το Μάιο του 2021.
Η Ελλάκτωρ έφτασε να κερδίζει έως 5,77% όταν ανήλθε στα 2,20 ευρώ, ενώ έκλεισε με άνοδο 2,40% στα 2,13 ευρώ, ενώ η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 3,49% κλείνοντας στα 5,04 ευρώ που ασφαλώς είναι νέα ιστορικά υψηλά. Η μετοχή της Cenergy Holdings καταγράφει ράλι +67% φέτος.
Εντυπωσιακή αντίδραση σε ποσοστό +4,34% έβγαλε και το ΑΔΜΗΕ που έκλεισε στα 1,8740 ευρώ. Η μετοχή της AVAX έκλεισε με άνοδο 2,98% στα 0,9680 ευρώ, ενώ της Intrakat ενισχύθηκε κατά 2,22% στα 1,8420 ευρώ. Σαφώς πιο αδιάφορη ήταν η εικόνα των Ελινόιλ και Revoil που ενισχύθηκαν κατά 1,82% και 0,72% αντίστοιχα.