Μενού Ροή
«Βλέπει» Λονδίνο η Μυτιληναίος με τη μετοχή στα 30 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση κοντά στα 4,5 δισ.

Δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου η ολιστική μεταμόρφωση μιας… μεσαίας κατά τα λοιπά εταιρείας του FTSE 25 έως πριν 4-5 χρόνια σε ένα κορυφαίο asset και ένα case study διεθνώς, που πλέον αποτελεί την κορυφαία ενεργειακή επιχείρηση της Ελλάδας, προχωρά σε μεγάλες εξαγορές διεθνώς και πλέον έχει βάλει πλώρη για τα… σαλόνια του FTSE 100 του Λονδίνου.

Ο λόγος για τον όμιλο Μυτιληναίου, που συνεχίζει να εκπλήσσει σε χρηματιστηριακό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο, έχοντας γιγαντωθεί την τελευταία πενταετία και μετά τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, ενώ η μετοχή καταγράφει ράλι που δεν συνηθίζεται για «βαριά» χαρτιά.

Χθες η μετοχή έσπασε το φράγμα των 30 ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α., κλείνοντας με νέα άνοδο 2,15% στα 30,38 ευρώ που ασφαλώς είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ η κεφαλαιοποίηση έφτασε στα 4,34 δισ. ευρώ! Πρόκειται για κεφαλαιοποίηση που δικαιολογεί την είσοδο στον FTSE 100 του Λονδίνου.

Μόνο φέτος η μετοχή ενισχύεται 50%, κερδίζοντας πάνω από 10 ευρώ ανά μετοχή, καθώς ξεκίνησε το τρέχον έτος από τα 20,30 ευρώ. Από τα χαμηλά των 13,47 ευρώ που βρέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μετοχή έχει υπερδιπλασιάσει το εκτόπισμά της, καταγράφοντα ράλι +125,54%.

Θυμίζουμε ότι η μετοχή της ΜΥΤΙΛ πέρυσι, το 2022, κατέγραψε άνοδο 27,80%, πρόπερσι το 2021 έκλεισε με άνοδο 27,14%, ενώ το 2020 ενισχύθηκε σε ποσοστό 22%. Το πλέον εντυπωσιακό; Από τα χαμηλά των 5,01 ευρώ που βρέθηκε στο πρώτο σοκ του Covid-19 στις 16 Μαρτίου 2020, η μετοχή καταγράφει ράλι +506%, έχοντας εξαπλασιάσει την τιμή της.

Στη μετοχή της Μυτιληναίος εδώ και καιρό «χτίζουν» θέσεις μεγάλοι παίκτες. Το μαρτυρούν οι όγκοι και οι τζίροι και όλο το προφίλ συμπεριφοράς. Πλέον, η ΜΥΤΙΛ πρωταγωνιστεί στον FTSE 25 σε τζίρους, κάτι που δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν.

«Φροντίδα» για τη χρηματιστηριακή απεικόνιση

Ο όμιλος Μυτιληναίου τα τελευταία μετά τη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ όπου κατέστη ένας από τους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ενεργειακών έργων στον κόσμο, είδε πολύ σοβαρά και τη χρηματιστηριακή απεικόνιση της εταιρείας, δηλαδή το «πρόσωπο» της μετοχής. Με τον μεγαλομέτοχο να γνωρίζει άριστα τους «δρόμους» των αγορών και πόσο μεγάλη σημασία έχει η χρηματιστηριακή αντανάκλαση στο διεθνές στερέωμα, όλο το management - ειδικά την τελευταία τριετία - επικεντρώθηκε και στο προφίλ της μετοχής, σε όλη την έξωθεν μαρτυρία του ομίλου.

Έλαβαν χώρα δεκάδες ενημερώσεις αναλυτών, αλλά και δημοσιογράφων, με focus σε ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά και μπορούν να «ζυγίσουν» πράγματα και καταστάσεις και όχι σε… κούφιες παρουσιάσεις δημοσίων σχέσεων. Έγινε πραγματικό μανατζάρισμα και φροντίδα με συντονισμένες ενέργειες που μοναδικό στόχο είχε ο όμιλος, η εταιρεία, η αξία, να πάρει και χρηματιστηριακά αυτό που η διοίκηση θεωρεί ότι της αξίζει.

Και φυσικά, όταν και οι αγορές επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω αυτή την αξία, τότε σημαίνει ότι αυτό δεν είναι μόνο πίστη της διοίκησης ή των κορυφαίων στελεχών, αλλά κοινή πεποίθηση αναλυτών και επενδυτών, σε διεθνές επίπεδο.

Η μετοχή της Μυτιληναίος έχει αναβαθμιστεί τουλάχιστον τριάντα φορές μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, με πολλούς εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να αλλάζουν… τροπάριο, βλέποντας ότι οι προηγούμενες δοξασίες, υπερκεράστηκαν. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο παράδειγμα, όπου μετοχή του FTSE 25 να δέχεται τέτοια πληθώρα θετικών εκθέσεων – αναλύσεων από δεκάδες οίκους, που συνέβαλαν στην αναρρίχηση της μετοχής από τα 5 ευρώ των ημερών του Covid, στα τριάντα ευρώ χθες.

Άλλωστε, ουδέποτε έχει υπάρξει την τελευταία 20ετία αντίστοιχο παράδειγμα επιτυχίας – σε τέτοια μεγέθη – όπου όμιλος να διπλασιάζει τα μεγέθη του από το 2020 στο 2022, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας να έχει πολλαπλασιάσει το εκτόπισμά του, έχοντας καταστεί πλέον ένας κορυφαίος διεθνής όμιλος που «παίζει» με ίσους όρους με αντίστοιχους οργανισμούς που εδρεύουν σε χώρες με μακρά παράδοση στη βιομηχανία, την ενέργεια και τις υποδομές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και στις αρχές του περασμένου Απριλίου η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch που προχώρησε σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Μυτιληναίος από BB σε «BB+» με το outlook να τίθεται σταθερό. Πρόκειται για κίνηση που είναι μια «σκάλα» χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η ΜΥΤΙΛ τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση τόσο στον παγκόσμιο χάρτη των ΑΠΕ, λόγω της επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης, όσο και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα διατηρεί σε υψηλές αποδόσεις τον Τομέα Μεταλλουργίας.

Η είσοδος στον MSCI  και ο στόχος εισαγωγής σε ξένο χρηματιστήριο

Όσοι γνωρίζουν τον επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελο Μυτιληναίο, γνωρίζουν καλά ότι ποτέ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για το χρηματιστήριο, τις αποτιμήσεις, αλλά και την παρουσία του ομίλου σε αυτό. Ο ίδιος, έχει διατελέσει στο παρελθόν πολύ μεγάλος «παίκτης« στο χρηματιστήριο.

Ένας από τους μεγάλους στόχους του κ. Μυτιληναίου, έχει επιτευχθεί και δεν είναι άλλος από την είσοδο του ομίλου στην ελίτ, και στο δείκτη MSCI Standard Greece στον οποίο εισήλθε πριν 13 μήνες, το Μάιο του 2022. Πρόκειται για το δείκτη – βιτρίνα του Χ.Α., το Champions League, που αποτελεί κυρίαρχο μπούσουλα για ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της διεθνούς επενδυτικής βιομηχανίας.

Επόμενος μεγάλος στόχος του κ. Μυτιληναίου είναι ο όμιλος να αποκτήσει – και διεθνώς – το χρηματιστηριακό εκτόπισμα, ήτοι την αποτίμηση που του αξίζει. Να «παίξει» σε διεθνείς… πίστες και χρηματιστηριακά, να συγκριθεί με τους καλύτερους, να μπει στην πρώτη κατηγορία όπου παίζουν οι μεγάλοι διεθνώς.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας