Μενού Ροή
Μεγάλες απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ

Μεγάλες απώλειες σημείωσε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με τη μετοχή της ΔΕΗ να αποτελεί αρνητικό πρωταγωνιστή, μετά την ανακοίνωση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,54% στις 873,10 μονάδες, κινούμενος ενδοσυνεδριακά μεταξύ 866,52 μονάδων (-2,25%) και  882,08 μονάδων (-0,52%).

Η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 98,4 εκατ. ευρώ, με 36,4 εκατ. τίτλους να διακινούνται. Για την εβδομάδα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε 4,3%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση 1,65%, στις 2.107,40 μονάδες.

Για την εβδομάδα έκλεισε με υποχώρηση 4,51%, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί οριακά 0,10% στις 1.455,97 μονάδες.

Πτωτική πορεία και για τον τραπεζικό δείκτη με απώλειες 0,96% στις 549,13 μονάδες σήμερα και 5,19% για το σύνολο της εβδομάδας.

Η επίμαχη αύξηση

Η μετοχή της ΔΕΗ (-11,53%) βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κατορθώνοντας, όμως, να βρει στήριξη σε επίπεδο κοντά στα 8 ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι η πορεία της μετοχής και συνολικά της αγοράς οφείλεται σε δύο βασικές αιτίες.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε γενικότερες ρευστοποιήσεις μετοχών και όχι μόνο της επιχείρησης προκειμένου να έχουν ρευστότητα και να εισέλθουν στην ΑΜΚ.

Οι επενδυτές θεωρούν δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής σε αυτήν θα είναι μικρότερη από την τρέχουσα.

Ένας δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΑΜΚ της επιχείρησης αντιμετωπίζεται ουσιαστικά ως αποκρατικοποίηση, δίνοντάς της μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτές άλλων εταιρειών εισηγμένων στο ΧΑ.

Οι αναλυτές, πάντως, τονίζουν ότι πρόκειται για μία καθ’ όλα ορθή κίνηση από πλευράς επιχειρηματικής στρατηγικής.

Φήμες για νέες αυξήσεις

Γενικότερα στην αγορά υπάρχουν αρκετές υπόνοιες για το ποιες θα είναι οι επιχειρήσεις που μπορεί, επίσης, να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε ΑΜΚ, με αρκετή φημολογία και ονόματα να διαρρέουν.

Το γεγονός, αυτό ανάγκασε την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει κάποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι πρόκειται για μία βραχυχρόνια ταλαιπωρία για το ΧΑ, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η αύξηση κεφαλαίου θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να αυξήσει τις επενδύσεις και την κερδοφορία της και θα μειώσει τον κρατικό έλεγχο.

Πέραν της ΔΕΗ, η μετοχή της Mytilineos είχε πτώση 3,1%, ενώ ο ΟΤΕ υποχώρησε 2,89%.

Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα ξεχώρισε ο τίτλος της Viohalco με κέρδη 2,77%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας