Μενού Ροή
Αλ. Τσίπρας: "Εμείς δεν θα ιδιωτικοποιούσαμε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης"

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε σήμερα το πρωί μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναφέρθηκε στην ακρίβεια κάνοντας λόγο για ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη να το αντιληφθεί εγκαίρως.

«Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με χαρακτηριστικά μονιμότητας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για πολλούς δημιουργεί και υπαρξιακό ζήτημα».

Δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «άκαιρη» και «άστοχη» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση και σημείωσε ότι αυτή η απόφαση είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα έχει από τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

«Εμείς δεν θα κάναμε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης» τόνισε και προανήγγειλε ότι η ΔΕΗ θα ανακτήσει το «Δ» στην λειτουργία της αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία. "Δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κυρίως εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Το ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει σε επιδοτήσεις χωρίς να τις έχει καταλάβει ο κόσμος. Είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης. Είναι σαν να επιδοτείς τα καρτέλ."

Σε ερώτηση αν θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ σε περίπτωση που ξαναβγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ (δημόσια) στην λειτουργία της, θα υπήρχε εντολή να «παγώσουν» τα τιμολόγια.

Μείωση του ΕΦΚ

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ  υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η στήριξη στα νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με το κύμα ακρίβειας.

Σημείωσε ότι 18 χώρες στην Ε.Ε. έχουν ήδη μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ και στο μέτωπο του κατώτατου μισθού το σύνολο των κρατών - μελών με εξαίρεση την Ελλάδα και την Εσθονία έχουν επιλέξει αύξηση μεγαλύτερη του 2%. Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη για την έκρηξη ακρίβειας στη χώρα.

«Γιατί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή της βενζίνης (πχ 1,35 ευρώ στην Κύπρο αντί για 1,85 ευρώ στην Ελλάδα) ενώ οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι; Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση σε αυτό; Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμίζεται, το κράτος δεν παρεμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά. «Γίνονται κοσμογονικές αλλαγές, ειδικά με την πανδημία, που αποδεικνύουν ότι αυτές οι λογικές είναι απολύτως λανθασμένες» πρόσθεσε.

Κατώτατος μισθός

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αυξήσει τον κατώτατο μισθό στον βαθμό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, απάντησε: «Όταν εκλεγήκαμε παραλάβαμε ταμεία άδεια, δεν είχαμε να πληρώσουμε ούτε συντάξεις και αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν μνημονιακό συμβιβασμό. Ωστόσο με το που βγήκαμε από τα μνημόνια το 2018 και αυξήσαμε 11% τον κατώτατο και 24% τον υποκατώτατο μισθό».

Υπενθύμισε δε ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα παραμένει χαμηλότερα από ό,τι το 2010, ενώ τόνισε πως με την αύξηση του κατώτατου μισθού τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε σε αποταμίευση, αλλά θα κινήσουν την αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας