Μενού Ροή
Από τη Βουλή η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας

Από τη Βουλή αναμένεται να κυρωθεί, η σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, πριν τη διακοπή των εργασιών της για το Πάσχα στις 7 Απριλίου, σύμφωνα με το προγραμματισμό της Κυβέρνησης.

Ήδη για σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου έχει οριστεί η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΗΓ ΑΕ, το οποίο θα κληθεί να εξουσιοδοτήσει τον εκπρόσωπο του που θα υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης. Ακολούθως η Γενική συνέλευση του μετόχου – δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ- καλείται την επόμενη ημέρα να επικυρώσει επίσης τη σύμβαση. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης και ακολούθως  ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, η σύμβαση παραχώρησης θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε τις πρώτες μέρες του Απριλίου να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια – μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου – οπότε και κλείνει η Βουλή για Πάσχα – να αποτελεί ψηφισμένο από το κοινοβούλιο νόμο του Κράτους.

Εν τω μεταξύ σε δύο άρθρα (άρθρα 54 και 55), τα οποία εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα μέτρα ανακούφισης της τραγωδίας των θυμάτων των Τεμπών, περιέχονται «ρυθμίσεις για την οριογραμμή αιγιαλού, τα πάσης φύσεως τεχνικά, λιμενικά και άλλα έργα, κύρια ή βοηθητικά, λιμενικές και άλλες εγκαταστάσεις, χερσαίες ή θαλάσσιες, και τα πλωτά στοιχεία εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική αιτιολογική έκθεση:

Η αξιοποίηση του Λιμένα της Ηγουμενίτσας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας εν γένει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Απομένουν ωστόσο εκκρεμή ζητήματα νομιμοποιήσεων για την ευδοκίμηση της ανωτέρω αξιοποίησης, τα οποία με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιλύονται προς επιτάχυνση της περαιτέρω αξιοποίησης του Λιμένα Ηγουμενίτσας. Με τον σκοπούμενο χαρακτηρισμό της παρ. 2 θα επιτευχθεί η προώθηση των ενεργειών εξυγίανσης και νομιμοποίησης πάσης φύσεως έργων και εγκαταστάσεων μη νομίμως αδειοδοτημένων, της ευρύτερης έκτασης που περιγράφεται στη σκοπούμενη ρύθμιση, εντός τμήματος της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης Ηγουμενίτσας, όπου διανοίχθηκε η οδός Ηγουμενίτσας – Πρεβέζης σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ. 11623/11367/19.1.1970 απόφαση κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσίων Έργων, λόγω δημόσιας ωφέλειας (Δ’ 16), έργο το οποίο διεξήχθη ως δημόσιο έργο. Με τη σκοπούμενη ρύθμιση θα καταστεί δυνατό επίσης να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασφαλούς απένταξης από τη δικαιοδοσία της ΟΛΗΓ Α.Ε. της οδού αυτής και απόδοσής της στην τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι η έκταση αυτή δεν εξυπηρετεί λιμενικές λειτουργίες και ανάγκες της ΟΛΗΓ Α.Ε.“.

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας