Μενού Ροή
Απορρίπτει την ρωσική απαίτηση για διαφάνεια στους αγωγούς Nord Stream η Σουηδή πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον εξήρε το έργο των σουηδικών αρχών σχετικά με τις διαρροές του Nord Stream – και απέρριψε τα ρωσικά αιτήματα για διαφάνεια στην έρευνα τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου).

Μετά τις διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έχει ζητήσει επανειλημμένα διαφάνεια στη σουηδική έρευνα για το περιστατικό, την οποία η Σουηδία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει. Την περασμένη εβδομάδα, το αίτημα αυτό διατυπώθηκε σε επιστολή προς τη σουηδική κυβέρνηση.

«Στη Σουηδία, οι έρευνες είναι εμπιστευτικές», δήλωσε η εκτελών χρέη πρωθυπουργού σοσιαλδημοκράτισσα Άντερσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα από τα σκάφη της σουηδικής ακτοφυλακής στην Καρλσκρόνα (νότια Σουηδία), προσθέτοντας ότι στη χώρα της υπάρχει ερευνητικό απόρρητο.

Εξήρε επίσης το έργο των σουηδικών αρχών σχετικά με το ύποπτο σαμποτάζ.

«Είμαι πολύ υπερήφανη για την ταχεία και αποφασιστική δράση των σουηδικών αρχών», δήλωσε η Άντερσον, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη που έχει λάβει η Σουηδία διεθνώς, μεταξύ άλλων από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Άντερσον, οι σουηδικές αρχές δεν έχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει διεξάγει δικές της έρευνες στην περιοχή.

Μετά τις διαρροές, η σουηδική αστυνομία ασφαλείας ερευνά τον ύποπτο τόπο του εγκλήματος στη Βαλτική Θάλασσα.

Την Πέμπτη, η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας μπόρεσε να διαπιστώσει ότι οι εκρήξεις είχαν πραγματοποιηθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Η έρευνα ενίσχυσε τις υποψίες της Υπηρεσίας Ασφαλείας για σοβαρό σαμποτάζ. Εν τω μεταξύ, η περιοχή γύρω από τις διαρροές αερίου έχει αποκλειστεί.

Τώρα που η έρευνα του σουηδικού τόπου εγκλήματος έχει ολοκληρωθεί, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να διεξάγει τη δική της έρευνα επί τόπου.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας