Μενού Ροή
Μπ. Παπαδημητρίου: Μονομαχία Μητσοτάκη -Τσίπρα οι εκλογές - Όλος διάλογος για οικονομία και ενέργεια με Ν. Φιλιππίδη και Γ. Παπαδογιάννη

Mετά την άνοιξη του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία, σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εκλογική αναμέτρηση που θα παίξει κρίσιμο ρόλο για την διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας.

Σε συζήτηση που πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου μαζί με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη (energymag.gr) και τον διευθυντή του Business Daily Γ. Παπαδογιάννη, τονίστηκε ότι η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα αποτελέσει μια μονομαχία ουσιαστικά μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα με το ΚΙΝΑΛ να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή.

Η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος αποτέλεσαν το επίκεντρο της συζήτησης με τον κ. Παπαδημητρίου να σημειώνει πως «υπάρχει μια επείγουσα κατάσταση με τους λογαριασμούς τετραμήνου και τις διορθώσεις στους λογαριασμούς, ενώ υπάρχει ένα «μαύρο κουτί» που λέγεται ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό στοιχίζει περισσότερο από τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως παρόχου» δημιουργώντας πανικό σε πολλά νοικοκυριά.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως αποτελεί βασικό δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει την τιμή αυτού που θέλει να αγοράσει, τονίζοντας πως οι καταναλωτές αγοράζουν ενέργεια από τον πάροχο χωρίς να γνωρίζουν την τιμή που θα πληρώσουν.

"Αρρύθμιστη ενεργειακή αγορά"

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Ν. Φιλιππίδης σημείωσε πως η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα είναι σχετικά νέα και αρρύθμιστη, ενώ βρέθηκε ενώπιων ενός σοβαρού προβλήματος χωρίς να έχει προλάβει να θέσει τους κανόνες της. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ευθύνες για μια σειρά προβλημάτων στην αγορά της ενέργειας έχει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για την κατάσταση της οικονομίας, επισήμανε ότι η οικονομία έχει «γυρίσει» προς τα κάτω, αλλά για την ώρα οι επιχειρήσεις κρατούν όρθια την οικονομία. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι επέλεξε μεταξύ των δημοσιονομικών και της ανάπτυξης, το δεύτερο, ρίχνοντας χρήματα στην πραγματική οικονομία επιβαρύνοντας το έλλειμμα, προκειμένου την επόμενη χρονιά να πετύχει και στα δύο. Μια ρισκαδόρικη επιλογή που δεν εξαρτάται από αυτήν η επιτυχία της, καθώς η κατάσταση επηρεάζεται από την διάρκεια και τις επιπτώσεις του πολέμου.

Σε σχέση με τις εκλογές και τις επιπτώσεις στην οικονομία, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αναγκαστικά έντονη πόλωση, στην προεκλογική περίοδο, με θύμα την οικονομία.

"Αντανάκλαση των προβλημάτων μας"

Ο διευθυντής του BD Γιάννης Παπαδογιάννης σημείωσε πως η κατάσταση στην αγορά ενέργειας αντανακλά τα ευρύτερα προβλήματα της χώρας σε ότι αφορά την σωστή ρύθμιση των αγορών, την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Τόνισε πως πυρήνας του προβλήματος είναι ότι τα γενικότερα προβλήματα σωστής οργάνωσης και λειτουργίας της χώρας έχουν σοβαρή επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα και την αδυναμία να βελτιώσουμε την θέση μας στους διεθνείς δείκτες παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 10 χρόνια κρίσης και έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Επίσης ο κ. Παπαδογιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο των επιτοκίων αναφέροντας πως αυτό αποτελεί μια προειδοποίηση που αντανακλά τους φόβους ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν είναι καλά, μετά από δυο χρόνια όπου η κυβέρνηση έπρεπε να ανταποκριθεί στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία και στη συνέχεια η έκρηξη των τιμών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας