Μενού Ροή
Bloomberg για νίκη Μητσοτάκη: Μήνυμα στις αγορές ότι οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του θα συνεχιστούν

Για συντριπτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές της Κυριακής κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε ένα σημαντικό βήμα στο να εξασφαλίσει άλλη μια τετραετή θητεία, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές ότι οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του θα συνεχιστούν.

Όπως σημειώνει και το πρακτορείο, η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη έλαβε σχεδόν το 41% των ψήφων έναντι περίπου 20% που έλαβε το ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έπιασε το όριο για να σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση μόνος του, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα επιλέξει δεύτερο γύρο εκλογών σε περίπου ένα μήνα αντί να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, "οι ψηφοφόροι πείστηκαν από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα. Τα τρία κορυφαία κόμματα θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου εννέα ημέρες για να δουν αν είναι εφικτός ένας συνασπισμός, αλλά αυτό είναι απίθανο, καθώς όλοι οι επικεφαλής των κύριων κομμάτων έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μεταξύ τους και επειδή ο Μητσοτάκης έχει σαφή πορεία προς μια αποφασιστική νίκη, αν διεξαχθεί νέος γύρος εκλογών".

Ακόμη, το πρακτορείο τονίζει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη: "Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση του λαού για να κυβερνήσει μόνη της", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. "Ξέρω πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας, η οποία απαιτεί μια κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα να τις εφαρμόσει".

"Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς, με τη ΝΔ να είναι ο ξεκάθαρος νικητής", δήλωσε ο Alevizos Alevizakos, διευθυντής του υποκαταστήματος της Axia Ventures στην Αθήνα. "Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά από αυτές τις εκλογές, οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι τόσο ευμετάβλητες όσο αναμενόταν προηγουμένως".

"Οι ψηφοφόροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος οδήγησε στην ανάκαμψη του ΑΕΠ στο επίπεδο που βρισκόταν όταν η Ελλάδα αθέτησε το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το αποκορύφωμά της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί", σημειώνει το Bloomberg.

"Περιμένουμε μάλλον μια ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς το επόμενο διάστημα", δήλωσε ο Alevizakos, ο οποίος εκτιμά ότι η ΝΔ θα μπορέσει να σχηματίσει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές "που θα στηρίξει όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".

Συνεχίζοντας, το πρακτορείο σημειώνει: "Οι εκλογές επισκιάστηκαν από διάφορα περιστατικά που βάρυναν την προεκλογική εκστρατεία του Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα νωρίτερα φέτος που άφησε πίσω του 57 νεκρούς και ένα σκάνδαλο στο οποίο ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του κατασκόπευε υποψήφιο αντιπολίτευσης (σ.σ. τον Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ). Παρ' όλα αυτά, η διαφορά νίκης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η μεγαλύτερη από το 1974 και το ποσοστό της αυξήθηκε από τις τελευταίες εκλογές του 2019. Το κόμμα του Μητσοτάκη κέρδισε στις 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας