Μενού Ροή
Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα 1,1 δισ. για την κρίση ενέργειας και πληθωρισμού

«Ο εφετινός Προϋπολογισμός σηματοδοτεί την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και καταγράφει τη μετάβαση της οικονομίας από την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη του 2022, μέσα από ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο, πράσινο και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο». Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 το πρωί της Τρίτης.

«Η χώρα μας, μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», βάζει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας που τόνισε ότι «παράλληλα, συνεχίζουμε και επιταχύνουμε την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον σχεδιασμό και την αποτύπωση της δημοσιονομικής πολιτικής, μέσα από τη μεθοδολογία του Προϋπολογισμού Επιδόσεων.»

Όπως τόνισε «ο Προϋπολογισμός εισάγει μια σειρά καινοτομιών που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του Κράτους, στη βάση δεικτών επίδοσης, στον έλεγχο των δαπανών και εσόδων και στην αύξηση της διαθέσιμης πληροφόρησης και διαφάνειας.

 

  • Παρουσιάζεται – για πρώτη φορά – Προϋπολογισμός Επιδόσεων για όλους τους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης.
  •  Εμφανίζονται δείκτες μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συγκεκριμένων πολιτικών.
  •  Παρουσιάζεται η Λειτουργική Ταξινόμηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.»

 

Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν σήμερα τα 39,5 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι όλα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας την τελευταία διετία χρηματοδοτήθηκαν από τους πόρους που συγκεντρώθηκαν την τελευταία διετία.»

Παράλληλα παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις τιμών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, δημιουργούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα.

Έκανε, δε, λόγο για «μια κρίση πανευρωπαϊκή, που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Παροδική μεν, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες διεθνείς εκτιμήσεις αλλά οξεία, με μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές – σε παγκόσμιο επίπεδο – προβλέψεις.

Να σημειωθεί βέβαια ότι το μέγεθος των ανατιμήσεων στη χώρα μας είναι έως σήμερα μικρότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, τόσο το 2021 όσο και το 2022, προβλέπεται να παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρώπης.

Επίσης, παρά την ανοδική τάση, έως τον Οκτώβριο του 2021 το επίπεδο τιμών παρέμεινε, κατά μέσο όρο, κάτω από το προ κρίσης επίπεδο του 2019.

 

Μέτρα 1,1 δισ.

Τι πράττει όμως η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το υπαρκτό, οξύ αλλά παροδικό – με τα σημερινά δεδομένα – πρόβλημα, διερωτήθηκε ρητορικά ο υπουργός Οικονομικών και απάντησε:

«1ον. Υλοποιεί μέτρα μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να στηρίξουμε την αγοραστική τους δύναμη.

Μέτρα μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και παρεμβάσεις διαδοχικών αυξήσεων του κατώτατου μισθού.

Τα έχω προαναφέρει, οπότε δεν χρειάζεται να τα αναλύσω.

2ον. Εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Μεταξύ άλλων:

  •  Αυξάνει την κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου.
  •  Ενισχύει το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  •  Διπλασιάζει το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.
  •  Χορηγεί έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε υγειονομικούς και εργαζόμενους ΕΚΑΒ.
  •  Παρέχει πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, προσαυξημένη για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  •  Χορηγεί πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία.
  •  Δρομολογεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.
  •  Μειώνει τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.

 

Συνεπώς, μέχρι σήμερα, το συνολικό ύψος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης του πληθωρισμού ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ» τόνισε και σημείωσε ότι αναλαμβάνει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και ενεργειακής ασφάλειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας