Μενού Ροή
Δαπάνες ρεκόρ στον ισπανικό προϋπολογισμό του 2023 για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, τα δύο μέλη του προοδευτικού συνασπισμού της Ισπανίας, οι σοσιαλιστές (PSOE/S&D) και οι αριστεροί Unidas-Podemos (United We Can(GUE-NGL), κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ιβηρικής χώρας για το 2023, ένα κείμενο με ισχυρές κοινωνικές πολιτικές, που εγκρίθηκε από την εκτελεστική εξουσία την Τρίτη (4 Οκτωβρίου).

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τις μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους της χώρας, και αποτελεί ένα νέο σημάδι σταθερότητας, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος και ενέκρινε ανώτατο όριο δαπανών για το 2023 ύψους 198,211 δισ. ευρώ, ένα ιστορικό υψηλό που είναι 1,1 % υψηλότερο από αυτό των λογαριασμών του 2022, με αναφορά ελλείμματος 3,9 % του ΑΕΠ, 1,1 μονάδες λιγότερο από αυτό που αναμένεται για φέτος.

Μεταξύ των κυριότερων «δημοσιονομικών καινοτομιών» του, ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει επιδότηση ύψους 100 ευρώ για μητέρες με παιδιά έως τριών ετών -μέχρι τώρα το επίδομα αυτό ίσχυε μόνο για εργαζόμενες μητέρες- και σημαντική βελτίωση των επιδομάτων ανεργίας.

Αυτός είναι ο τρίτος προϋπολογισμός που εγκρίνεται από τον ισπανικό αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν μόλις πριν από λίγους μήνες ως εξαιρετικά απίθανο λόγω των αποκλίσεων μεταξύ των δύο συμμάχων, ιδίως όσον αφορά τη φορολογία και τις κοινωνικές πολιτικές.

«Για τρίτη συνεχόμενη φορά, εγκρίναμε έναν Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό για να προστατεύσουμε τη μεσαία και την εργατική τάξη, να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και να εγγυηθούμε την οικονομική ευημερία της Ισπανίας», ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, εξασφαλίζει την επιβίωση της προοδευτικής εκτελεστικής εξουσίας μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους: των δημοτικών εκλογών τον Μάιο και των γενικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ άλλων μέτρων, οι δημόσιοι λογαριασμοί της Ισπανίας για το 2023 θα εγγυηθούν την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Θα ενισχυθούν οι επενδύσεις σε κοινωνικές πολιτικές, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι επιδοτήσεις για τους πιο ευάλωτους.

Οι λογαριασμοί του επόμενου έτους περιλαμβάνουν αναπροσαρμογή των συντάξεων σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), καθώς και αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 2,5%, επιπλέον 1% που θα μπορούσε να προστεθεί ανάλογα με την εξέλιξη του ισπανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και του πληθωρισμού, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι λογαριασμοί του 2023 ενσωματώνουν επίσης πόρους από το σχέδιο της ΕΕ για την ανάκαμψη, τον μετασχηματισμό και την ανθεκτικότητα, οι οποίοι αποσκοπούν στην καθοδήγηση της ισπανικής οικονομίας προς ένα «πιο ψηφιακό, πιο πράσινο και πιο παραγωγικό» μοντέλο.

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει μια μεταφορά στους λογαριασμούς της ισπανικής κοινωνικής ασφάλισης ύψους 19,888 δισ. ευρώ, 8,1% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, αλλά όχι την παράταση των τρεχόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού -όπως η έκπτωση στα καύσιμα ή η μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια- η οποία θα αποφασιστεί στο τέλος του έτους.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας