Μενού Ροή
Εμπλεκόμενη σε ιστό πολιτικών σκανδάλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Έντονη αναφορά στο όνομα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πολιτικού σκανδάλου της Βουλγαρίας. Ο βουλευτής του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» Ραντόστιν Βασίλεφ δημοσίευσε μια πεντάωρη ηχογράφηση -στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ μιλά σε μέλη του κόμματός του σχετικά με συζήτηση που είχε με την φον ντερ Λάιεν.

Στην ηχογράφηση ακούγεται η φωνή του Πέτκοφ να αναφέρει στους συναδέλφους του στο κόμμα πληροφορίες για τις πιθανότητες της Βουλγαρίας να γίνει δεκτή στη Σένγκεν και την Ευρωζώνη, μετά από συζήτηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν στις 21 Μαΐου.

Ο Πέτκοφ είπε ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τη φον ντερ Λάιεν, εκείνη σχολίασε ότι «για τη Σένγκεν, έχετε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Για την Ευρωζώνη, πρέπει να βρείτε πώς να παρακάμψετε τους κανόνες. Πώς να συμμορφωθείτε δηλαδή με αυτούς».

Ο πρώην πρωθυπουργός ακούγεται να λέει το εξής: «Μπορούμε να έχουμε (εκτίμηση του) πληθωρισμού μειώνοντας την επίδραση (του πολέμου) στην Ουκρανία» και ότι σε αυτό εκείνη  απάντησε: «Ακούστε με, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε».

Το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η φον ντερ Λάιεν και ο Πέτκοφ συνομίλησαν και «συζήτησαν σημαντικά θέματα από την ατζέντα της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων ήταν και η είσοδος της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη και τη Σένγκεν».

«Υπάρχει μια σαφώς δομημένη διαδικασία για την ένταξη στην Ευρωζώνη που ισχύει για όλες τις χώρες. Η δουλειά της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει την εφαρμογή των κριτηρίων. Είναι προφανές ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε η Επιτροπή, όπως αναφέρει η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

Η κασέτα αποκάλυψε επίσης τη στρατηγική του κόμματος, η οποία επρόκειτο να εφαρμοστεί μετά την εκλογή κυβέρνησης με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Οι ηγέτες του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» ακούγεται να αναφέρονται σε «εκκαθάριση» της κρατικής διοίκησης από το προσωπικό που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, δηλαδή το κόμμα GERB, καθώς και από υπαλλήλους που είναι ύποπτοι ότι εργάζονται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Άλλα αμφιλεγόμενα αποσπάσματα από τις κασέτες περιλαμβάνουν την αναφορά του Πέτκοφ ότι η πρώην επίτροπος της ΕΕ της Βουλγαρίας Μαρίγια Γκάμπριελ ξέσπασε σε δάκρυα όταν έμαθε ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός.

Πριν από τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων, ο συνασπισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή- Δημοκρατική Βουλγαρία» είχε καταλήξει σε μια πρωτοφανή συμφωνία με το GERB για την εκλογή κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών, πρωθυπουργός θα ήταν ο Νικολάι Ντένκοφ (Συνεχίζουμε την Αλλαγή) και στη συνέχεια η Γκάμπριελ.

Μετά τη δημοσιοποίηση των μαγνητοταινιών, το GERB ανακοίνωσε ότι παγώνει τις διαπραγματεύσεις με το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου. Ο Μπορίσοφ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και επιμένει σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με σύντομη θητεία.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας