Μενού Ροή
Έγκριση χωρίς ψηφοφορία ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπ.Οικ. για τον προϋπολογισμό

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε ότι το τμήμα «έσοδα» του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2023 θα εγκριθεί, αλλά χωρίς ψηφοφορία των βουλευτών, και η ευθύνη της κυβέρνησης θα δεσμευτεί.

Την Τετάρτη, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να θεωρείται ότι ένα κείμενο έχει εγκριθεί χωρίς ψηφοφορία των βουλευτών, εάν δεν εγκριθεί πρόταση εμπιστοσύνης, για το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου για τα δημοσιονομικά (κρατικά έσοδα).

Για να δικαιολογήσει την επιλογή της, η Μπορν δήλωσε ότι «όλα δείχνουν ότι δεν θα τηρήσουμε τις προθεσμίες και κυρίως ότι όλη η αντιπολίτευση επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να απορρίψουν το κείμενο».

Το κείμενο που τελικά θα εγκριθεί «τροφοδοτήθηκε, συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε – διορθώθηκε, ακόμη και μετά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών», δήλωσε κατηγορηματικά η Μπορν.

Όπως υπολόγισε το περιοδικό Marianne, από τις 117 τροπολογίες που διατηρήθηκαν, οι 98 προέρχονται στην πραγματικότητα από την πλειοψηφία. Καμία τροπολογία από την ακροδεξιά (Rassemblement national της Λεπέν) και τη ριζοσπαστική αριστερά (La France insoumise του Μελανσόν) δεν διατηρήθηκε στην τελική έκδοση του κειμένου.

Το κείμενο αποτελεί συμβιβασμό, σύμφωνα με την πρωθυπουργό: «όχι αύξηση των φόρων, όχι αύξηση του ελλείμματος». Όσον αφορά το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα, η κυβέρνηση το εκτιμά στο 5% για το έτος 2023, πολύ πάνω από τα επίπεδα που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να απορρίψει το κείμενο μόνο εάν η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών υιοθετήσει πρόταση δυσπιστίας – τουλάχιστον 289 ψήφοι υπέρ.

Η πρόεδρος της ριζοσπαστικής αριστερής ομάδας La France insoumise Ματίλντ Πανό ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, την οποία υπογράφουν όλοι οι εκπρόσωποι του αριστερού συνασπισμού στη Συνέλευση (NUPES) – σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγοι εκτός από την ομάδα της.

Για την ακροδεξιά, ο βουλευτής Ζαν-Φιλίπ Τανγκί δήλωσε ότι η ομάδα της Μαρίν Λεπέν θα καταθέσει επίσης μια τέτοια πρόταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση έχει χαθεί και δεν ξέρει πού οδηγεί τη χώρα».

Ο πρόεδρος της δεξιάς ομάδας (Les Républicains) Ολιβιέ Μαρλέ ανακοίνωσε ότι δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, θεωρώντας ότι «είναι ανώφελο να προσθέσουμε χάος στο χάος».

Εάν υιοθετηθεί πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση θα ανατραπεί. Αυτό είναι απίθανο, δεδομένου του αριθμού των ψήφων που απαιτούνται για να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Αριστερά διαθέτει μόνο 151 μέλη στην Εθνοσυνέλευση και η ακροδεξιά 89. Η Δεξιά (62 μέλη) δεν θα ψηφίσει ούτε υπέρ της πρότασης. Επίσης, τόσο η αριστερά όσο και η ακροδεξιά έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν η μία την πρόταση της άλλης.

Αυτή η «έγκριση χωρίς ψηφοφορία» αφορά, προς το παρόν, μόνο το πρώτο μέρος του προϋπολογισμού, δηλαδή το μέρος «έσοδα» του γαλλικού προϋπολογισμού. Την ίδια μοίρα αναμένεται να έχουν το μέρος «δαπάνες» του δημοσιονομικού νομοσχεδίου καθώς και το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας