Μενού Ροή
Ελ. Κούρταλης: Το ενεργειακό κόστος θέτει ζήτημα βιωσιμότητας για την κλωστοϋφαντουργία

Ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, αναφερόμενος στη μεγάλη κρίση της ενέργειας που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας, ιδιαιτέρως για τον κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, στη χώρα μας.

Πριν από την κρίση, το κόστος ενέργειας για την κλωστοϋφαντουργία, ενός κατ’ εξοχήν ενεργοβόρου κλάδου, αποτελούσε το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και συνιστούσε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου. (Είχαμε το ακριβότερο ρεύμα Μέσης Τάσης στην Ευρώπη, με την τιμή του να είναι διπλάσια από τις τιμές των ευρωπαίων ανταγωνιστών μας), σημειώνει ο κ. Κούρταλης και προσθέτει:

"Σήμερα, που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, η κλωστοϋφαντουργία πλήττεται, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, από την τεράστια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνουμε ότι το πλήγμα που θα υποστεί θα είναι καίριο, ώστε να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας για το σύνολο των βιομηχανιών του κλάδου, ο οποίος, σημειωτέον, είναι, ως επί το πλείστον, εξαγωγικός και εξωστρεφής.

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει ευθέως, όχι απλώς την ανταγωνιστικότητα, αλλά κυρίως τη βιωσιμότητα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, απαιτεί την άμεση κινητοποίηση και λήψη αποτελεσματικών μέτρων, από την Πολιτεία, αφού εκτιμάται ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη για πολύ καιρό.

Ως εκ τούτου, οι φορείς του κλάδου ζητούν, από την κυβέρνηση, τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ε.Ε. και την οικονομική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, κρίνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της μεταποίησης, η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο, είναι, όσο ποτέ, σήμερα, αναγκαία, προκειμένου να μην προχωρήσει σε οριστική διακοπή της λειτουργίας του, ένας κλάδος, που συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και στην αύξηση του ΑΕΠ”.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας