Μενού Ροή
Αειφόρος: Η… άγνωστη «πράσινη» θυγατρική του ομίλου Viohalco

Ανάμεσα στις δεκάδες πρωτοπορίες που έχει ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, ο όμιλος Viohalco, είναι και η σωστή «ανάγνωση» των εξελίξεων και του μέλλοντος στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας, εδώ και δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Viohalco με τις δεκάδες θυγατρικές που έως προ 15 ετών είχε και εφτά εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, έχει «χτίσει» και κουλτούρα στον κλάδο της ανακύκλωσης.

Έτσι, πριν είκοσι χρόνια, το 2001 ίδρυσε την εταιρεία Αειφόρος, σε μια περίοδο που έννοιες όπως «κυκλική οικονομία», «βιομηχανική συμβίωση» και «επαναχρησιμοποίηση» ήταν σχετικά άγνωστες.

Ένας όμιλος όπως η Viohalco που έως ότου ξεκινήσει τις στρατηγικού τύπου συγχωνεύσεις προ λίγων ετών αριθμούσε πάνω από 80 θυγατρικές εταιρείες, έχοντας εκατομμύρια τόνους παραγωγής μετάλλων το χρόνο, εύλογα είχε και ανάγκη επένδυσης στην ανακύκλωση.

Πάνω σ’ αυτή την «αλυσίδα» της επεξεργασίας των υπολειμμάτων της χαλυβουργίας και διοχέτευσης σε άλλους οικονομικούς κλάδους όπως ο κατασκευαστικός και η τσιμεντοβιομηχανία ήρθε να παίξει καταλυτικό ρόλο η εταιρεία Αειφόρος.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 70 άτομα προσωπικό, διαθέτοντας τρία εργοστάσια ανακύκλωσης, δύο στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία. Το ένα εργοστάσιο βρίσκεται στον Αλμυρό Μαγνησίας, το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το τρίτο στη Βουλγαρία μέσω θυγατρικής εταιρείας Aeiforos Bulgaria SA.

Σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, μέσω της δραστηριότητας της Αειφόρος, πάνω από το 95% των στερεών αποβλήτων της χαλυβουργίας ανακυκλώνεται με απολύτως ασφαλή τρόπο σύμφωνα με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές ΒΔΤ).

Βασικά προϊόντα

Βασικά προϊόντα  της εταιρίας είναι:

  • Σκληρά αδρανή (αντιολισθηρά αδρανή) για την κατασκευή αντιολισθηρών ταπήτων στην οδοποιία και ταπήτων αεροδιαδρόμων, πιστοποιημένα κατά CE13043
  • Άμμος (χωρίς παιπάλη) για βιομηχανικά δάπεδα, προϊόντα τσιμέντου (κυβόλιθοι, πλάκες πεζοδρομίου), βιολογικούς καθαρισμούς, αμμοβολή
  • Λεπτόκοκκη άμμος χαμηλού ειδικού βάρους και αμμοχάλικα, πιστοποιημένα κατά CE13242
  • Ασβεστούχος κονία για χρήση στην κατασκευή δομικών στοιχείων, στην επεξεργασία και σταθεροποίηση αποβλήτων και στην αποκατάσταση εδαφών
  • Σιδηρούχος σκωρία για εργοστάσια τσιμέντων και άλλες χρήσεις
  • Σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός, ορείχαλκος κ.λπ.) από την ανακύκλωση αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών
  • Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
  • Εναλλακτικές πρώτες ύλες για τη τσιμεντοβιομηχανία και άλλες βιομηχανίες
  • Εναλλακτικά καύσιμα από ανακύκλωση υπολειμμάτων άλεσης σκραπ (fluff)

Επίσης, η εταιρεία διαθέτει άδεια συλλογής – μεταφοράς επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε πανελλαδική κλίμακα και δύναται να αναλάβει συνολικά τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων από την αναγνώριση, τη συσκευασία και τη σήμανση, μέχρι τη μεταφορά και την εξαγωγή τους σε αδειοδοτημένες μονάδας προς τελική διάθεση.

Ανακύκλωση μετάλλων

Η Αειφόρος ΑΕ δραστηριοποιείται στη συλλογή, διαχείριση και ανακύκλωση σκραπ σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων.

Η ανακύκλωση σκραπ μετάλλων είναι από τις πρώτες και πιο σημαντικές δραστηριότητες της εταιρείας. Συλλέγει σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα από μονάδες άλεσης σκραπ (shredders), από μεταλλουργίες, από μεταποιητικές μονάδες, από μονάδες ανακύκλωσης και αποθήκευσης σκραπ, από Κ.Δ.Α.Υ., από εγκαταστάσεις ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων κ.α..

Το σκραπ μετάλλων υφίσταται χειροδιαλογή ή μηχανική επεξεργασία ανάλογα με την κατηγορία και την προέλευσή του, προκειμένου να αυξηθεί η καθαρότητά και το μεταλλικό περιεχόμενο του. Στη συνέχεια τα σιδηρούχα μέταλλα οδηγούνται στη χαλυβουργία, ενώ τα μη σιδηρούχα μέταλλα εξάγονται στην Ευρώπη και στην Ασία προς ανακύκλωση.

Τα κύρια είδη σκραπ μετάλλων που διακινεί η Αειφόρος είναι

Σκραπ σιδήρου και χάλυβα

Σκραπ αλουμινίου και άλλων μη σιδηρούχων μετάλλων τύπου Zorba

Σκραπ αλουμινίου, σκληρού και μαλακού

Σκραπ ανοξείδωτου χάλυβα

Σκραπ ορείχαλκου και χαλκού

Σκραπ ψυγείων ΟΤΚΖ (Ocean, Talk)

Σκραπ ψευδαργύρου και οξειδίων ψευδαργύρου

Εξαντλημένοι καταλύτες

Εργοστάσιο Αλμυρού

Η μονάδα στον Αλμυρό Βόλου περιλαμβάνει διάφορες γραμμές επεξεργασίας βιομηχανικών παραπροϊόντων, που προέρχονται από το χαλυβουργείο της SOVEL, από άλλες βιομηχανίες του ομίλου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και από βιομηχανίες της Αττικής.

Κύριες δραστηριότητες είναι η παραγωγή τεχνητών σκληρών αδρανών οδοποιίας από σκωρία ηλεκτρικού κλιβάνου, η ανάκτηση σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων προς αξιοποίηση, καθώς και η παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών για την τσιμεντοβιομηχανία.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης λιμενικές εγκαταστάσεις κατάλληλες για τη φόρτωση φορτίων χύδην, χάρη στις οποίες είναι σε θέση να παραδώσει σκληρά αδρανή για την οδοποιία σε όλα τα μεγάλα οδικά έργα σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 και OHSAS 18001:2007 από την TÜV AUSTRIA HELLAS.

Εργοστάσιο Θεσσαλονίκης

Η μονάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη Ν. Ιωνία όπου γίνεται η παραγωγή τεχνητών αδρανών οδοποιίας για μεγάλα κατασκευαστικά και οδικά έργα της Β. Ελλάδας, η ανάκτηση σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων προς αξιοποίηση, και η παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών για την τσιμεντοβιομηχανία.

Επίσης, από το 2005, η Αειφόρος λειτουργεί μια μονάδα ανακύκλωσης οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ), που είναι συμβεβλημένη με το αρμόδιο πανελλήνιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης (ΕΔΟΕ ΑΕ). Εκεί λαμβάνει χώρα η απορρύπανση και η αποσυναρμολόγηση αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών, αναλαμβάνοντας όλες τις διαδικασίες διαγραφής και απόσυρσης για λογαριασμό των ιδιοκτητών τους.

Το 2012 η εταιρεία προχώρησε σε μεγάλη, παγκοσμίως καινοτόμα επένδυση για την ανακύκλωση των υπολειμμάτων shredder (fluff), με σκοπό την ανάκτηση μετάλλων και την παραγωγή υλικών για ενεργειακή αξιοποίηση. Προσφέρει στην ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης τη μοναδική διέξοδο για τη διαχείριση ενός αποβλήτου που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, του οποίου απαγορεύεται η διάθεση σε ΧΥΤΑ, ενώ επιτυγχάνεται ο στόχος της κατά 95% ανακύκλωσης και ανάκτησης.

Το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 και OHSAS 18001:2007 από την TÜV AUSTRIA HELLAS και διαθέτει άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Aeiforos Bulgaria SA

Η μονάδα στη Βουλγαρία βρίσκεται στο Pernik εντός των εγκαταστάσεων της Stomana Industries SA. Η Aeiforos Bulgaria ιδρύθηκε το 2004 με στόχο την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων και παραπροϊόντων της Stomana Industry SA, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σκωρίες χαλυβουργίας, σκωρίες εξέλασης, χρησιμοποιημένα πυρότουβλα, υπολείμματα άλεσης σκραπ, απορρίμματα προδιαλογής σκραπ κ.α.

Παράγει ένα ευρύ φάσμα τελικών προϊόντων για χρήση στην οδοποιία και στην τσιμεντοβιομηχανία, καθώς και σιδηρούχα και μη μέταλλα για ανακύκλωση στη χαλυβουργία και σε χυτήρια μη σιδηρούχων μετάλλων.

Βασικά προϊόντα της εταιρείας είναι:

  • Σκληρά, αντιολισθηρά αδρανή για την κατασκευή αντιολισθηρών ταπήτων στην οδοποιία, πιστοποιημένα κατά CE13043
  • Αδρανή οδοποιίας για υποβάσεις οδοποιίας, πιστοποιημένα κατά CE13242
  • Ασβεστούχο κονία ως εναλλακτική πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία
  • Σιδηρούχος σκωρία ως εναλλακτική πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία
  • Σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός, ορείχαλκος κ.λ.π.)
  • Μαγνησία από χρησιμοποιημένα πυρότουβλα για ανακύκλωση στην παραγωγή χάλυβα και σε πυρίμαχες μάζες. Η Aeiforos Bulgaria είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2008 και κατά ISO 14001:2004 από την CTEC Bulgaria.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας