Μενού Ροή
Αληγιζάκης (ΕΛΙΝΟΙΛ): Αντιφατικές οι κυβερνητικές δηλώσεις για το ρεύμα - Πρόβλημα ο ενεργειακός τουρισμός - Κίνδυνος ζημιών για τους παρόχους

Για αντιφατικές κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με τη νέα δομή της αγοράς ενέργειας έκανε λόγο χθες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΙΝΟΙΛ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ)  κ. Γιάννης Αληγιζάκης.

“Στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, οι αντιφατικές ανακοινώσεις της Πολιτείας και η ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ «θολό τοπίο», μια μεγάλη σύγχυση στον καταναλωτή, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις εταιρίες παρόχων, προκειμένου να μην οδηγηθούν εκ νέου σε μεγάλες ζημιές” σημείωσε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη Γ.Σ.  ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι επιδοτήσεις είναι ήδη στα 5 δισεκ “και φοβάμαι με τον τρόπο λειτουργίας αγοράς, ότι οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα ξεπεράσουν τα 7 δισεκ. Π.χ. Αν οι τιμές στον καταναλωτή είναι στα 240 ευρώ/MWh περίπου, οι επιδοτήσεις είναι 160 εκ το μήνα.  Αν είναι 300 ευρώ/MWh πάνε στα στα 250 εκ..  Αν οι τιμές είναι στα 400 ευρώ/MWh η μεγαβατώρα, κάτι που το επόμενο διάστημα πολύ πιθανό, τότε πάμε στα 300 εκ. Τώρα, αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις  πάνε εξ ολοκλήρου σχεδόν στο ρεύμα. Άρα δεν υπάρχουν περιθώρια για τα καύσιμα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ που προσφέρει και ως πάροχος ενεργειακά πακέτα στην αγορά.

Οι τιμές που θα προτείνει

Σε σχέση με τις προτάσεις τιμών που θα κάνει η εταιρεία ως πάροχος ρεύματος, εν όψει των νέων τιμολογίων, χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής σημείωσε:

“Έχουμε με το νέο πλαίσιο

-αναστολή ρήτρας προσαρμογής

- αντικατάσταση ρήτρας με προβλέψεις, κάθε φορά, για τον μεθεπόμενο μήνα.

Αυτό, όμως, θα δημιουργήσει το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή τη μετακίνηση από τη μια εταιρεία στην άλλη. Είναι μεγάλο το πρόβλημα. Είμαστε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης.

”Πέρυσι ήταν το αέριο στο 80 ευρώ η μεγαβατώρα και τώρα πήγε στα 163. Υπήρχαν κι εκτιμήσεις με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα,  τον Ιούνιο και τώρα είναι στα ύψη. Άρα τι πρέπει να προβλέψει κανείς, ως πάροχος, σε σχέση με την τιμή, όταν το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά, πάει από τα 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα πάει στα 360 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έχω τεράστιο ρίσκο και άρα τι θα κάνω. Άραγε, θα βάλω τιμή στα ψηλά, στα 400 ευρώ, ή θα πάω με χαμηλή τιμή και να σκάψω το λάκκο μου. Δε θα το κάνω σε χαμηλή τιμή γιατί θα γράψω μεγάλες ζημιές. Και μην ξεχνάτε, όταν κάποιος έχει χαμηλότερη τιμή θα πάνε σε αυτόν και θα  κινδυνεύω να έχω θέμα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ήδη, τώρα έχουμε συνεχή αιτήματα για διακανονισμούς” τόνισε με νόημα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σε πολλούς παρόχους, θέμα ρευστότητας λόγω επισφαλειών.

“Εχει πολλές αδυναμίες το σύστημα. Η ΔΕΗ θα δώσει τοι στίγμα και θα δούμε. Η λογική λέει να μην πάμε σε χτυπημένες τιμές” σημείωσε ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας