Μενού Ροή
Άλμα 49% στα EBITDA στο εξάμηνο για την Mytilineos - Ε. Μυτιληναίος: Ανθεκτικότητα στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας

Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκαν για μια ακόμα φορά οι επιδόσεις της Mytilineos στο α' εξάμηνο του έτους, με οδηγό τον κλάδο της ενέργειας. Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο τζίρος, με άνοδο 17%. Στα 438 εκατ. ευρώ τα EBITDA με άλμα 49% σε ετήσια βάση.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διεύθυνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, "επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια..

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα, "πιστοποιούν, επίσης τα απτά οφέλη που προκύπτουν από τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό της MYTILINEOS Energy & Metals, ο οποίος έχει ήδη λάβει θερμή υποδοχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές κεφαλαίων. Τα πλεονεκτήματα και οι σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων της Ενέργειας και των Μετάλλων γίνονται όλο και περισσότερο ορατά και αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Εταιρείας παρά τις συνθήκες νομισματικής σύσφιξης και τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας στο Α’ Εξάμηνο του έτους".

Δανεισμός και ομόλογο

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.019 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €220εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,05x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Σημειώνεται ότι μετά από την πιο πρόσφατη αναβάθμιση της MYTILINEOS από τη FITCH σε «ΒΒ+» , η Εταιρεία απέχει πλέον μόλις ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Επιτυχημένη έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500εκ. με επιτόκιο 4,0% και σημαντική υπερκάλυψη, καθώς το συνολικό προσφερόμενο ποσό ξεπέρασε το €1δισ..

Η συγκεκριμένη έκδοση ήταν η πρώτη για την ελληνική αγορά το 2023 ενώ σημειώθηκε και η υψηλότερη ιστορικά συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές στους οποίους κατανεμήθηκε ποσοστό 91% της έκδοσης. Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης έκδοσης, αφενός ενισχύεται η ρευστότητα της Εταιρείας και η απρόσκοπτη υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού της πλάνου  που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφετέρου ομαλοποιείται σημαντικά το debt curve και μάλιστα σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.

  1. ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

 

Ποσά σε εκ €Α΄Εξαμ.

2023

Α΄Εξαμ.

2022

Δ %
Κύκλος Εργασιών2.5162.15417%
EBITDA43829349%
Καθαρά Κέρδη26816661%
Κέρδη ανά μετοχή*1,93811,221559%
Περιθώρια (%)  Δ(μ.βάσης)
EBITDA17,4%13,6%380
Καθαρά Κέρδη10,7%7,7%294

*Τελευταίοι δώδεκα μήνες , προσαρμοσμένα στις ίδιες μετοχές

O κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε €2.516 εκατ. έναντι €2.154 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 17% παρά την σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και μετάλλων. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση, κατά 49% στα €438 εκατ. έναντι €293 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επωφελούμενα από τη σταθερή αύξηση της κερδοφορίας του Κλάδου της Ενέργειας και συγκεκριμένα της δραστηριότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία συνεισέφερε το μεγαλύτερο ποσοστό (29%) στα EBITDA του Κλάδου, καθώς και της προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της συνεχούς διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Καλύτερη επίδοση στην ενέργεια

H MYTILINEOS πέτυχε την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της σε A’ Εξάμηνο έτους με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να υπερδιπλασιάζεται (+117%) σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2022, ο κλάδος της Ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάμωση της παρουσίας της MYTILINEOS στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Παράλληλα στην εγχώρια αγορά, η παρουσία της MYTILINEOS στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύεται σταθερά, καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της WATT+VOLT, το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον προσεγγίζει το 13%, με περισσοτέρους από 500.000 πελάτες.

Η μεταλλουργία

Ο Κλάδος της Μεταλλουργίας, στο Α’ Εξάμηνο του 2023, επανέλαβε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του Α’ εξαμήνου του 2022, παρά τη σημαντική πτώση τόσο των premia (>50%) όσο και των τιμών αλουμινίου (~23%). Η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων, από τη Διοίκηση της Εταιρείας, αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, ισοτιμίας €/$ όσο και για τον έλεγχο του κόστους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις, κομβικής σημασίας, συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη των τομέων Ενέργειας και Μετάλλων, διατηρούν τη MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των Καθαρών Κερδών, Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας, που ανήλθαν σε €268 εκατ., αυξημένα κατά 61% σε σύγκριση με τα €166 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Οι οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο  στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826MW. Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα, νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης.

Αναφορικά με την δραστηριότητα των κατασκευών, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του νεοσυσταθέντος, από απόσχιση κλάδου της MYTILINEOS ανήλθαν σε €7 εκατ. έναντι €5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων  έργων υποδομών, ξεπερνά τα €550 εκατ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης  συμβασιοποίησης, ξεπερνά τα €900εκατ. Οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, κυρίως για έργα παραχωρήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στα οποία ο Τομέας Υποδομών φιλοδοξεί εφεξής, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ:

2.1.   Κλάδος Ενέργειας

Ποσά σε εκ €A’ Εξαμ.Α’ Εξαμ.Δ %
Κύκλος Εργασιών1.9941.64022%
EBITDA30315792%
Περιθώρια (%)  Δ(μ.βάσης)
EBITDA15,2%9,6%560

Ο Κλάδος Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €1.994 εκατ. που αντιστοιχεί σε 79% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% σε σχέση με το Α’ Εξάμηνο του 2022. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα €303 εκατ. αυξημένα κατά 92% έναντι €157 εκατ. το Α’ Εξάμηνο του 2022.

H MYTILINEOS Energy & Metals, μέσω της νέας της δομής, έχει αποκτήσει μια ακόμα πιο δυναμική κι ευέλικτη μορφή, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται, αλλά και αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον. Ταυτόχρονα, η Εταιρεία τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως μία κορυφαία και ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, με διεθνή παρουσία σε όλο το φάσμα της ενέργειας (Renewables, Energy & Generation Management, Energy Customer Solutions, Integrated Supply & Trading and Power Projects ).

 

ΑΠΕ - Συνολικό χαρτοφυλάκιο MYTILINEOSΙσχύς (GW)
Σε Λειτουργία0,6
Υπό Κατασκευή1,5
Σε Προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης*2,7
Σε μεσαίο στάδιο ανάπτυξης2,2
Σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης6,2
Συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ13,3
  

* Έργα έτοιμα προς κατασκευή είτε άμεσα είτε κατά τη διάρκεια των επόμενων 6 μηνών

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των 4,9 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 8,5 GW, το Παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS πλέον ξεπερνά τα 13GW, μία συνολική αύξηση ~4,2GW (ή 46%), στο Α’ εξάμηνο του 2023.

Το ~1/3 της αύξησης του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, οφείλεται στην αγορά των 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά, από την Westbridge Renewable Energy, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πάνω από 2TWh ετησίως. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα €1,16 δισ., χωρίς να συνυπολογίζεται το όφελος που θα έχει η MYTILINEOS από τα κίνητρα που πρόσφατα υιοθέτησε η κυβέρνηση του Καναδά για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες που προβλέπουν μείωση έως και 30% επί των κεφαλαιουχικών δαπανών, ενισχύοντας περαιτέρω την απόδοση των συγκεκριμένων έργων. Η εν λόγω συναλλαγή είναι η πρώτη τέτοιου είδους για την MYTILINEOS στην Βόρεια Αμερική, σε συνέχεια της διεθνούς στρατηγικής της Εταιρείας για αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες και περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Έργα αποθήκευσης

Επιπλέον η MYTILINEOS έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~ 1,3 GW. Να σημειωθεί ότι η MYTILINEOS συμμετείχε στην πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία για την λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση  αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στις 10 Ιουλίου.

Η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 618MW, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθε σε 474 GWhs, εκ των οποίων οι 286 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 188 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (135MW) του Ελληνικού Χαρτοφυλακίου  των ~1,5GW φωτοβολταϊκών (Φ/Β), αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), τα οποία εισέρχονται ήδη σταδιακά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2023. Παράλληλα εντός του έτους  ξεκινά η κατασκευή του δεύτερου Ελληνικού χαρτοφυλακίου δυναμικότητας 160 MW.  Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο η MYTILINEOS, σήμερα κατασκευάζει πάνω από 1,5GW Φ/Β εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω της στροφής προς τις ΑΠΕ, καθώς και της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθέτησε η Εταιρεία τα τελευταία χρόνια, η MYTILINEOS προχώρησε εντός του πρώτου εξαμήνου 2023 σε σύναψη διμερών συμφωνιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών («πράσινα» PPAs - Power Purchase Agreements):

Αυστραλία , Φ/Β 23 MW με Zen Energy

Αυστραλία , Φ/Β 53 MW με Smartest Energy

Αυστραλία , Φ/Β 150 MW με Telstra & NBN

Παράλληλα, η ΜYTILINEOS συνεχίζοντας με αποτελεσματικότητα το Asset Rotation Plan, προχώρησε, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, στη διάθεση έργων στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος άνω των 250MW.

Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμάνια και η Χιλή. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 συμβασιοποιήθηκαν νέα έργα για τρίτους συνολικής δυναμικότητας ~671 MW σε Ελλάδα,  Ιταλία, Ρουμανία και Αγγλία, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο (υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο) να διαμορφώνεται στα €369 εκατ., ενώ επιπλέον €465 εκατ. βρίσκονται σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης.

Στοιχεία Ελληνικής Αγοράς – Α’ Εξαμήνου 2023

 

Παραγωγή ανά τύπο ΜονάδαςΑ΄Εξάμ.

2023

Α΄Εξάμ.

2022

Α΄Εξάμ.2023

% Μίγματος

Α΄Εκάμ.2022

% Μίγματος

Λιγνίτης2,12,59%10%
Φυσικό Αέριο6,59,228%36%
Υδροηλεκτρικά1,62,27%8%
ΑΠΕ19,69,041%35%
Καθαρές Εισαγωγές3,52,815%11%
Σύνολο23,525,6100%100%

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

Παραγωγή MYTILINEOS (TWhs) - ΕλλάδαΑ΄Εξαμ.

2023

Α΄Εξαμ.

2022

Δ%
Θερμικές Μονάδες2,22,4-11%
ΑΠΕ0,30,39%
Σύνολο2,42,7-9%

Στο Α’ Εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε μείωση των τιμών φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Ευρώπη, συνεπεία των ήπιων καιρικών συνθηκών, που σε συνδυασμό με την επάρκεια των αποθεμάτων ΦΑ οδήγησαν με τη σειρά τους σε μείωση της χονδρεμπορικής τιμής (DAM). Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα  στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με τη μείωση να είναι της τάξης του 8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πιο αναλυτικά οι τρείς σταθμοί συνδυασμένου κύκλου (CCGTs) και ο ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας (CHP), παρήγαγαν στο Α’ Εξάμηνο του έτους, αθροιστικά 2,16 TWh. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 9,2% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 33,1% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, από ~25% που ήταν το 2022. Η συνολική παραγωγή εντός Ελλάδος, τόσο από τις θερμικές όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 2,45 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10,4% της συνολικής ζήτησης

Η πτώση της παραγωγής από θερμικές μονάδες το Α’ εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προγραμματισμένη συντήρηση του σταθμού του Αγ. Νικολάου (Protergia), που επηρέασε την παραγωγή της μονάδας σχεδόν για όλο το Α’ τρίμηνο. Ως εκ τούτου, η παραγωγή του δευτέρου εξαμήνου αναμένεται σημαντικά ενισχυμένη, καθώς πέραν από την αναμενόμενη αυξημένη συνεισφορά των δύο παλαιότερων CCGTs (Protergia, Korinthos Power), μεγάλη συμβολή θα έχει και η νέα μονάδα CCGT

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας