Μενού Ροή
Ανεβάζουν ταχύτητες οι εταιρείες για την ανάπτυξη πρασίνου υδρογόνου

Στην αναζήτηση της επόμενης μέρας στην αγορά ενέργειας προχωρούν οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου εστιάζοντας στις καινοτόμες τεχνολογίες που σταδιακά αναπτύσσονται γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το λεγόμενο “πράσινο” υδρογόνο, αυτό δηλαδή που παράγεται από “πράσινη” ενέργεια..

Βέβαια μένει πολύς δρόμος μέχρι να καταστεί το πράσινο υδρογόνο το αντικαταστάτης του φυσικού αερίου, ωστόσο ήδη πολλοί επενδύουν στην κατεύθυνση αυτή. Η ΕΕ στηρίζει με πόρους το όλο εγχείρημα ενώ και κράτη μέλη - πρωταθλητές στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, όπως η Σαουδική Αραβία προωθούν ερευνητικά σχέδια για την μετάβασή τους στη νέα εποχή.

Στην Ελλάδα οι εξελίξεις τρέχουν για όλους τους μεγάλους του κλάδου. Την εβδομάδα που μας πέρασε υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Advent Technologies και της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την υλοποίηση και ανάπτυξη έργων υδρογόνου

Τα φιλόδοξα σχέδια

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ήδη υπάρχει το πρόγραμμα “Λευκός Δράκος” (“White Dragon”), που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο». Είναι μια εθνική πρόταση ύψους 8 δισεκ. όπου μετέχουν  οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.. Συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι  συντονιστής του έργου και είναι σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, το ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, την Motor Oil, την Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το «White Dragon» έχει την έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί την εξέλιξη της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Σεπτέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες.

Η μεγάλη συμμαχία

Επίσης μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης τον Ιανουάριο του 2022, η Motor Oil και η ΔΕΗ προχωρησαν με γνώμονα την από κοινού διαμόρφωση της «ενεργειακής λύσης του μέλλοντος» στην υπογραφή «Συμφωνίας Μετόχων», η οποία αποσκοπεί στη σύσταση νέας εταιρείας, της «Hellenic Hydrogen Α.Ε.», στην οποία η Motor Oil θα αποκτήσει 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ 49% αυτού.

H νέα εταιρεία θα έχει σκοπό την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλους και έμπειρους συμβουλευτικούς οίκους, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη δυναμικότητα των μετόχων της στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.Mute

Παράλληλα, η νέα εταιρία θα επιδιώξει να αναπτύξει τέτοια έργα σε εκείνες τις τοποθεσίες, όπου θα ελαχιστοποιείται το κόστος παραγωγής και θα εξυπηρετούνται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, καθώς και να εξασφαλίσει χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω διαφόρων διαθέσιμων εργαλείων, ώστε το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο να είναι οικονομικά προσιτό κατά το μέγιστο δυνατό.

Η Enel

Στο μεταξύ και κολοσσσοί του εξωτερικού επενδύουν στο πράσινοι υδργόνο.

«Η ηλεκτροδότηση της τελικής κατανάλωσης, με χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ήδη αντιπροσωπεύει το φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο απανθρακοποίησης νευραλγικών τομέων όπως οι μεταφορές, η οικιακή θέρμανση, καθώς και η βιομηχανική παραγωγή» ανέφερε ο Francesco Starace, CEO & General Manager της Enel Group, δημοσιοποιώντας παράλληλα το νέο εγχειρίδιο της Enel για το πράσινο υδρογόνο.

Όπως ανέφερε χθες, ανακοίνωση, “η Enel, ως ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους παραγωγούς ΑΠΕ, προχωρά σε δοκιμές νέων μοντέλων και καινοτόμων λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο - και στην Ευρώπη - ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους των ηλεκτρολυτών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας οικονομίας κλίμακας. Σήμερα περισσότερο από το 99% του παραγόμενου υδρογόνου προέρχεται από ορυκτά καύσιμα (Grey and Brown Hydrogen), τα οποία οδηγούν σε σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές (Green Hydrogen) είναι μια λύση φιλική προς το περιβάλλον, γι’ αυτό κρίνεται σημαντική η αντικατάσταση του γκρι και του καφέ υδρογόνου με το πράσινο υδρογόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές χώρες ανακοινώνουν φιλόδοξες στρατηγικές και οράματα ανάπτυξης υδρογόνου. Ακριβώς αυτά θα αποτελέσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου.

Τέλος, το παραγόμενο υδρογόνο μπορεί αφενός να συμβάλει στην απανθρακοποίηση, και αφετέρου να τροφοδοτεί απευθείας τους ηλεκτρολύτες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καθίσταται, έτσι, εφικτή η επίτευξη σημαντικής μείωσης σε νέες κοστοβόρες επενδύσεις τόσο για αγωγούς φυσικού αερίου, όσο και για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών.”

Η Advent

“Η Advent Technologies Holdings, Inc., ηγέτης στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου και η  ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., ο κύριος εισαγωγέας φυσικού αερίου αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, εγκαινιάζοντας τη στρατηγική συνεργασία τους σε έργα υδρογόνου κοινού ενδιαφέροντος” ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετικη ανακοίνωση.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει το πλαίσιο για την επίτευξη μιας επικείμενης αμοιβαία δεσμευτικής συμφωνίας. Συγκεκριμένα, τα μέρη συμφώνησαν προκαταρκτικά για την ολοκλήρωση των ακόλουθων ενεργειών:

  • Συνεργασία για την παραγωγή φιλικού προς το περιβάλλον και πράσινου υδρογόνου ως καυσίμου, με τη συμμετοχή άλλων μεγάλων βιομηχανικών εταίρων.
  • Από κοινού ανάπτυξη συστήματος Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘ) βασισμένο σε κατοχυρωμένη και άκρως διαφοροποιημένη τεχνολογία, το οποίο θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή με απόδοση που πλησιάζει το 90% και δυνατότητες λειτουργίας με πολλαπλά καύσιμα (υδρογόνο, φυσικό αέριο, συνθετικά καύσιμα). Τα συστήματα θα καλύπτουν τόσο τους τρέχοντες και μελλοντικούς τρόπους λειτουργίας και περιπτώσεις χρήσης, όσο και την παραγωγή ενέργειας εντός και εκτός δικτύου.
  • Δημιουργία ενός  «κόμβου» για την ελληνική βιομηχανία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση του υδρογόνου και των συναφών τεχνολογιών.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, , «η  συνεργασία μας με την Advent εισάγει την εταιρία μας σε μια νέα εποχή και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου στη χώρα μας. Η ΔΕΠΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προωθεί ενεργά την ανάπτυξη του τομέα του υδρογόνου στην Ελλάδα, ενώ η Advent διαθέτει προηγμένη τεχνογνωσία στην ηλεκτροχημεία, εμπειρία στον τομέα της μηχανικής καθώς και δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ομάδα ειδικών της Advent και να συμβάλουμε τόσο στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μείγματος και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, όσο και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent, κ. Βασίλης Γρηγορίου, , πρόσθεσε: "Είμαστε ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη ΔΕΠΑ σε κοινά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες να επαναπροσδιορίσουν το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Η ΔΕΠΑ είναι ένας αξιόπιστος εταίρος με μεγάλη εμπειρία και ισχυρή παρουσία στο ενεργειακό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προσβλέπουμε σε μία μακροχρόνια συνεργασία με τη ΔΕΠΑ με στόχο να επιταχύνουμε από κοινού τη μετάβαση της Ελλάδας στην παραγωγή και μεταφορά καθαρής ενέργειας και να ενισχύσουμε περαιτέρω την κοινή μας παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη υδρογόνου.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας