Μενού Ροή
Άγγιξαν τα 5 δισ. οι επενδύσεις της Iberdrola στο εξάμηνο - Μεγέθη ρεκόρ στις ανανεώσιμες (όλα τα έργα)

Επενδύσεις ρεκόρ ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, 37% περισσότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους κατάφερε να πετύχει στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η ηγέτιδα εταιρεία στις ανανεώσιμες Iberdrola. Αυτή η επενδυτική προσπάθεια συνέβαλε επίσης στην πρωτοφανή στρατηγική επέκτασης της εταιρείας σε αγορές όπως η Ευρώπη, η Αμερική και η Ασία-Ειρηνικός. Περισσότερο από το 90% των επενδύσεων διατέθηκαν σε δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (45%) και έξυπνα δίκτυα (46%). Από τις αγορές, περισσότερες από τις μισές πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (27,1%) και στην Ισπανία (25,4%). Οι επενδύσεις στην επιχειρηματική περιοχή Iberdrola International αυξήθηκαν και αντιπροσώπευαν το 17,2% του συνόλου, ενώ η Βραζιλία έλαβε 14,5% και το Ηνωμένο Βασίλειο 12%.

Ο πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Galán, δήλωσε ότι «αυτά τα αποτελέσματα είναι καρπός μιας άνευ προηγουμένου επενδυτικής προσπάθειας. Σε μια περίοδο μεγάλης πολυπλοκότητας, έχουμε επιταχύνει τις επενδύσεις σε δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση, προωθώντας την οικονομική δραστηριότητα και βοηθώντας στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο. "

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2021, η εταιρεία πέτυχε μεικτό λειτουργικό κέρδος (Ebitda) 5,44 δισεκατομμυρίων ευρώ (+ 10,2%) (αύξηση 15%, εξαιρουμένης της επίδρασης του COVID-19 και της συναλλαγματικής ισοτιμίας). Το 85% του συνόλου προήλθε από δίκτυα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το 80% να δημιουργείται σε χώρες με βαθμολογία Α.

Το επενδυτικό σχέδιο

Το επενδυτικό σχέδιο της Iberdrola επέτρεψε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων υπερβαίνοντας σε δυναμικότητα τα 35.600 MW. Τους τελευταίους 12 μήνες, η Iberdrola ανέθεσε 2.960 MW νέας πράσινης χωρητικότητας, εκ των οποίων τα 1.950 MW είναι αιολικά στην ξηρά, 930 MW ηλιακά φωτοβολταϊκά και αποθήκευση μπαταρίας 80 MW.

Η εταιρεία, η οποία αναμένεται να τελειώσει το έτος με επιπλέον 4.000 MW σε λειτουργία, προχωρά επί του παρόντος με την κατασκευή 8.500 MW. Από γεωγραφικές περιοχές, 1.700 MW (20%) κατασκευάζονται στην Ισπανία, η Iberdrola Energía Internacional κατασκευάζει 2.860 MW και 2.750 MW είναι υπό κατασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία διαθέτει 1.050 MW πράσινης χωρητικότητας υπό κατασκευή στη Βραζιλία και 150 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων τα 100 MW αποθηκεύουν μπαταρίες.

Η Iberdrola δεσμεύτηκε να εγκαταστήσει και να θέσει σε λειτουργία συνολικά 27.600 MW για την περίοδο 2020-2025, με στόχο την επίτευξη 60.000 MW ανανεώσιμης ισχύος. Από τον Ιούνιο του 2021, σχεδόν 22.000 MW είναι υπό κατασκευή ή σε προχωρημένη ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι το 80% της νέας χωρητικότητας που σχεδιάστηκε κατά την περίοδο αυτή είναι εξασφαλισμένο.

Υφιστάμενα έργα

Από τον Ιούνιο, ο αγωγός έργου του ομίλου ανέρχεται σε 81.500 MW, εκ των οποίων τα 25.200 MW είναι υπεράκτια αιολική ενέργεια. 15.500 MW χερσαίου ανέμου. 36.600 MW φωτοβολταϊκά. 3.400 MW υδροηλεκτρικές και 1.100 MW μπαταρίες. Οι ευκαιρίες για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη περιλαμβάνουν νέες αγορές όπως η Ιαπωνία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Κορέα, η Ταϊβάν και η Αυστραλία, καθώς και οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές (Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία), οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία.

Για να υποστηρίξει αυτή τη φάση επέκτασης, η Iberdrola επιτάχυνε τη διαδικασία προμηθειών - η οποία ανήλθε σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Οι προπαραγγελίες της εταιρείας βοηθούν στην υποστήριξη 400.000 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Υπεράκτια

Μία από τις κύριες πλατφόρμες ανάπτυξης του ομίλου είναι η ανάπτυξη έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η εταιρεία λειτουργεί ήδη περισσότερα από 1.300 MW και προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα με τα έργα Saint-Brieuc (Γαλλία, 496 MW), Vineyard Wind 1 και Park City Wind (Ηνωμένες Πολιτείες, 800 και 804 MW αντίστοιχα). Όπως επίσης και ο Baltic Eagle (Γερμανία, 476 MW) προκειμένου να διπλασιαστεί η υπεράκτια αιολική του ικανότητα τα επόμενα χρόνια.

Η στρατηγική της Iberdrola στην υπεράκτια αιολική ενέργεια θα ενισχυθεί από τις διαδικασίες δημοπρασιών που έχουν προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα σε βασικές αγορές: Ευρώπη (37.000 MW μεταξύ 2021-2022), ΗΠΑ και Ασία-Ειρηνικός (13.800 MW έως το 2024)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια άλλη αγορά ανάπτυξης, με την απόκτηση PNM Resources να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Η μόνη εκκρεμεί έγκριση, από τη ρυθμιστική αρχή του Νέου Μεξικού, αναμένεται τώρα το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό θα ενοποιήσει την Iberdrola ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία της Βόρειας Αμερικής και την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Iberdrola συνέχισε να ενσωματώνει νέους συνεργάτες, όπως η MAPFRE, η Total και η Shell στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, υπέγραψε συμφωνίες με την bp, Fertiberia, Cummins, Porcelanosa, Diageo και Foresa στο πράσινο υδρογόνο και προώθησε συμμαχίες για ηλεκτροδότηση και ηλεκτρική κινητικότητα με τις εταιρείες Volkswagen, Renault, Irizar και τις έξυπνες λύσεις φόρτισης Wallbox, τις οποίες υποστηρίζει επίσης ως μέτοχος.

Οι έξυπνες λύσεις για τους πελάτες δείχνουν επίσης ευκαιρίες ανάπτυξης, επισημαίνοντας την επέκταση των έξυπνων λύσεων στην ηλεκτρική κινητικότητα και στα οικιακά: Οι συμβάσεις Smart Mobility έχουν αυξηθεί σχεδόν τρεις φορές. Οι συμβάσεις Smart Solar έχουν υπερδιπλασιαστεί. και το Smart Home και το Smart Climate έχουν αυξηθεί 1,2 και 1,4 φορές αντίστοιχα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας