Μενού Ροή
Αποκαλυπτήρια σήμερα πλειοδότη για τον ΔΕΔΔΗΕ - Το πιθανό τίμημα και οι υπεραξίες για την ΔΕΗ

Μετά την επιτυχή χτεσινή πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, σήμερα «κληρώνει» η δεύτερη ενεργειακή αποκρατικοποίηση μέσα σε 24ώρες για τον ΔΕΔΔΗΕ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και σήμερα στο ύψος του τιμήματος.

Στην περίπτωση μάλιστα του ΔΕΔΔΗΕ κρίνεται ιδιαίτερης βαρύτητας, αφού η διοίκηση της ΔΕΗ έχει βάλει υψηλά τον πήχυ, με τον Γιώργο Στάσση να δηλώνει ότι θα εισηγηθεί τη μη πώληση εάν διαμορφωθεί κάτω από 1,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και του 49% των δανείων ύψους 1,5 δις. του ΔΕΔΔΗΕ).

Λίγες ώρες πάντως πριν από την αποσφράγιση των προσφορών, οι πληροφορίες θέλουν να επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες της ΔΕΗ, καθώς για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ διαγκωνίζονται τέσσερα από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς (CVC Capital, KKR, Macquarie και First Sentier).

Οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για ένα καθαρό τίμημα κοντά στο 1,2 δις. δημιουργώντας στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί τεράστιες υπεραξίες για την μητρική ΔΕΗ, της οποίας ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο θα αποτιμηθεί με σημαντική αξία επίσημα από την αγορά.

Σημειώνεται ότι μετά το σημερινή άνοιγμα των προσφορών, θα ακολουθήσει εντός του Σεπτεμβρίου (το πιθανότερο μετά τις 20) η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να εγκρίνει τον πλειοδότη και στη συνέχεια να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να ολοκληρωθεί η πώληση.

Σημαντικά δέλεαρ για το τίμημα αποτελούν:

  • Το δίκτυο των 239.236 χλμ. του ΔΕΔΔΗΕ, με αναπόσβεστη αξία περί τα 3 δισ. ευρώ, που συμμετέχει στη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ με ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Το νέο business plan της εταιρείας, συνολικού ύψους 3,5 δισ ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει από την υπογειοποίηση γραμμών και ένταξη οπτικών ινών τηλεπικοινωνιών, μέχρι την τοποθέτηση των 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών, ενός διαγωνισμού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τέσσερεις υποψήφιοι,  δύο αμερικανικά και δύο αυστραλιανά επενδυτικά κεφάλαια από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και με τεράστια ρευστότητα. Συγκεκριμένα είναι η KKR, το CVC Capital Partners, η First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. και η MACQUARIE Group Limited.

KKR: Κολοσσός που επενδύει στην Ελλάδα

Tο hyper fund που ίδρυσαν το 1976 οι Henry Kravis, George Roberts και Jerome Kohlberg και σήμερα ανήκει στα πλέον εμβληματικά αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. Το Kohlberg, Kravis Roberts and Co ενεπλάκη στα εγχώρια πράγματα τόσο μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων Pillarstone, όσο όμως και με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου μαργαρινών και ελαιολάδου της Unilever.

Διαχειρίζεται πολλαπλές εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών ιδίων κεφαλαίων, ενέργειας, υποδομής, ακινήτων, πίστωσης και , μέσω των στρατηγικών εταίρων της, τα hedge funds. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 280 επενδύσεις ιδιωτικών ιδίων κεφαλαίων σε εταιρείες χαρτοφυλακίου με συνολική αξία περίπου 545 δισεκατομμύρια δολάρια.

CVC: Σαρώνει τα πάντα στην Ελλάδα

Είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, Βρίσκεται πίσω από τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, τη Ηellenic Healthcare, που εξυπηρετεί κάθε χρόνο την περίθαλψη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ασθενών, με έξι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (μεταξύ άλλων τα «Υγεία», «Μετροπόλιταν», «Λητώ» και «Μητέρα»), διαγνωστικά κέντρα, εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων, κέντρο γενετικής και υπηρεσίες ασφάλισης και υγείας στην εργασία. Βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας, αποκτώντας πλέον και τις 14 μαρίνες του τουρκικού ομίλου Doğuş σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολούθησε τον Μάρτιο η απόκτηση της Vivartia και τρεις εβδομάδες μετά a, η CVC Capital, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τους μετόχους της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Τον Φεβρουάριο οι φήμες εμφάνιζαν το CVC να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας σουπερμάρκετ, του «Σκλαβενίτη», σε μια συμφωνία εκατομμυρίων που ναυάγησε. Στο παρελθόν έχει ακουστεί έντονα το ενδιαφέρον του CVC για το θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», φήμη που αναθερμάνθηκε πρόσφατα.

Τον Απρίλιο απέκτησε το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία ελέγχει σχεδόν το 20% της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους, πάνω από 2.000 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1.400 συνεργαζόμενους πράκτορες και μεσίτες και έχει χαρτοφυλάκιο με πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες, με καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία έτη.

First Sentier: Εξαγοράστηκε από την Mitsubishi Bank

Η First Sentier Investors, παλαιότερα γνωστή ως Colonial First State Global Asset Management στην Αυστραλία και First State Investments στις υπόλοιπες χώρες, είναι μια παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Διαθέτει 176 δισεκατομμύριά δολάριά ΗΠΑ (στις 31 Δεκεμβρίου 2020) σε περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συνταξιοδοτικών ταμείων, διανομέων χονδρικής, και πελάτες σε όλο τον κόσμο. Το First Sentier Investors παρέχει ενεργές, εξειδικευμένες επενδυτικές δυνατότητες που διαχειρίζεται μια ομάδα ανεξάρτητων επενδυτικών ομάδων. Ακολουθούν μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση των επενδύσεων με έμφαση στη διατήρηση του κεφαλαίου και των επιδόσεων μέσω των κύκλων της αγοράς.

Τον Αύγουστο του 2019, η Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corporation απέκτησε την επιχείρηση από την Commonwealth Bank. Η εταιρεία λειτουργεί ως αυτόνομη παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης επενδύσεων, με γραφεία σε όλη την Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

MACQUARIE: Από το Ελ. Βενιζέλος στον ΔΕΔΔΗΕ

Συστήνεται ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής υποδομών στον κόσμο και πριν από την πανδημία θεωρούνταν ο βασικός διεκδικητής για την απόκτηση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Αποτελεί μια από τις 10 κορυφαίες επιχειρήσεις της Αυστραλίας, με ενεργητικό υπό διαχείριση ύψους 347 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους 28 δισ. ευρώ. Η Macquarie ιδρύθηκε το 1969 και απασχολεί πάνω από 15.700 εργαζομένους σε 30 χώρες. Στην Ευρώπη δραστηριοποιείται από το 1989, με 2.400 υπαλλήλους σε 18 γραφεία. Οι λειτουργικοί όμιλοι της εταιρείας περιλαμβάνουν Τραπεζικές και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Commodities and Global Markets, Macquarie Asset Management και Macquarie Capital.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας