Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκλειστικό: Συμφωνία Κομισιόν Κυβέρνησης για το Anti-Trust Case της ΔΕΗ

της Νεφέλης Ζορμπά

Σε οριστική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε η κυβέρνηση για τη διευθέτηση της υπόθεσης καταδίκης της χώρας λόγω της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case).

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές από τις Βρυξέλλες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Κομισιόν έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα μέτρα θεραπείας που θα υιοθετήσει η Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση που εκκρεμεί από το 2007.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενεργοποίηση μηχανισμού επανόρθωσης μέσω του οποίου η ΔΕΗ θα προχωράει σε τμηματική πώληση ενέργειας που παράγεται από λιγνίτη τα επόμενα τρία έτη.

Τι προβλέπει

Οι ποσότητες ενέργειας θα διατίθενται προς πώληση στην προθεσμιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε τριμηνιαία πακέτα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα πακέτα ενέργειας που θα πωλούνται από τη ΔΕΗ θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους.

Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των πακέτων ενέργειας θα έχουν όλοι οι ιδιώτες προμηθευτές, καθώς ο στόχος του μηχανισμού επανόρθωσης είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού με τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ στην αγορά λιανικής.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί επιθυμούν ο μηχανισμός επανόρθωσης να τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη σύστασή του και τον τρόπο λειτουργίας του.

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του επανορθωτικού μέτρου, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη σύσταση μηχανισμού εποπτείας, ο οποίος θα εδρεύει στις Βρυξέλλες και θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Το μεγάλο ερώτημα για τη ΔΕΗ είναι εάν η λύση αυτή θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης.

Πηγές της αγοράς εμφανίζονται καθησυχαστικές, καθώς όπως τονίζουν η εξάρτηση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ οι ποσότητες θα διατίθενται σε τιμές που θα συνδέονται με την ενδοημερήσια αγορά.

Διαβάστε επίσης

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

της Νεφέλης Ζορμπά, Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαβούλευση του οδηγού του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να τεθεί...

BALKAN DESK

Η Σερβία έχει ξεκινήσει την ενεργειακή μετάβαση μέσω της σύνταξης ενός κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου της έγκρισης του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα...

ΑΠΟΨΕΙΣ

του Νίκου Φιλιππίδη Πανευρωπαϊκά υπάρχει μεγάλο θέμα με την ενεργειακή μετάβαση. Παρατηρούνται πολλά μπρος-πίσω. Και μέσα σε όλα, πολύς λαϊκισμός και πολιτικά παιχνίδια στις...

ΑΠΕ

Μια αρκετά πρωτότυπη εξέλιξη είχε η τελευταία διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Γερμανία. Αρκετοί διαγωνιζόμενοι ζήτησαν μηδενική κρατική υποστήριξη στις...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE