Μενού Ροή
Τα μυστικά των αποτελεσμάτων 2022 της ΔΕΗ – Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ημέρα ΔΕΗ είναι η σημερινή, καθώς μετά τη λήξη της συνεδρίασης η Επιχείρηση θα ανακοινώσει αποτελέσματα 4ου τριμήνου αλλά και συνολικής χρήσης 2022 που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλη την αγορά. Μιλάμε για την εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου των τελευταίων 15 ετών, την εταιρεία που έχει τα «κλειδιά» της ενέργειας των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και την εταιρεία που πρόσφατα έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά στο εξωτερικό από την εποχή που η Εθνική εξαγόρασε την τουρκική Finansbank το 2006.

Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με δραστηριότητες στην παραγωγή, τη διανομή και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ διαθέτει παραγωγικό δυναμικό 10,5 GW, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το απόγευμα ενώ μετά θα υπάρξει ενημέρωση της διοίκησης στους αναλυτές.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πωλήσεις 9,78 δισ. ευρώ, EBITDA 865,5 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημιές 250,7 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή αποτελεσμάτων.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα στο ενδιαφέρον των επενδυτών στα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα είναι το κατά πόσο θα έχει μειωθεί ο δανεισμός, που σε επίπεδο 9μήνου ανέρχονταν στα 2,61 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 720,7 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τη λήξη του 2021, καθώς δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την αντιστάθμιση κινδύνου, λόγω της έντονης μεταβλητότητας των αγορών, αλλά και λόγω αναγκών για κεφάλαιο κίνησης για αγορά φυσικού αερίου.

 Κάποιοι αναλυτές αναμένουν σημαντική μείωση σε επίπεδο 12μήνου κατά 500 – 600 εκατ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε πως στα προσωρινά στοιχεία που έδωσε η ΔΕΗ στο πλαίσιο εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας, ο καθαρός δανεισμός προσδιορίζεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

 Η εντυπωσιακή μείωση του δανεισμού κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της περσινής χρονιάς, οφείλεται στη δραστική μείωση αναγκών για κεφάλαιο κίνησης, λόγω πτώσης της τιμής φυσικού αερίου, ενώ η Επιχείρηση προχώρησε το τελευταίο διάστημα του 2022 σε σημαντικές αποπληρωμές δανείων. Στο 9μηνο, το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας είχε μειωθεί στο 63,1%, από 63,5% το 9μηνο του 2021.

 

Οι προβλέψεις των χρηματιστηριακών εταιρειών

Η Eurobank Equities περιμένει επαναλαμβανόμενο EBITDA κοντά στα 900 εκατ. ευρώ μετά και την τελευταία παρουσίαση του ομίλου και τη συμφωνία με την ENEL, με τον καθαρό δανεισμό να είναι περίπου στα 1,4 δισ. ευρώ λόγω της σημαντικής εκκαθάρισης κεφαλαίου κίνησης στο τέταρτο τρίμηνο.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναμένει έσοδα 11,3 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 98%, επαναλαμβανόμενο EBITDA 938 εκατ. ευρώ, δημοσιευμένο EBITDA 693 εκατ. ευρώ και ζημιές 109 εκατ. ευρώ.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πωλήσεις 9,78 δισ. ευρώ, EBITDA 865,5 εκατ. ευρώ και ζημία 250,7 εκατ. ευρώ.

Η Optima Bank αναφέρει πως περιμένει ένα δυνατότερο τέταρτο τρίμηνο σε επαναλαμβανόμενη βάση και πως η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου τόσο στις επιχειρήσεις παραγωγής όσο και στις επιχειρήσεις προμήθειας επιτρέπει στη ΔΕΗ και σε άλλους παίκτες να αποκτήσουν δίκαια περιθώρια κέρδους και αυξημένη ορατότητα.

Η εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως θα ξεπεράσει το στόχο της διοίκησης και τα EBITDA θα ανέλθουν στα 927 εκατ. ευρώ.

Κοιτάζοντας μπροστά θεωρεί πως το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, η απρόσκοπτη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος (κυρίως στις ΑΠΕ), τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών σε μικρότερο βαθμό και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη για το 2023 είναι οι βασικοί καταλύτες για τη μετοχή.

Ο τζίρος στο σύνολο της χρήσης αναμένεται στα 11,4 δισ. ευρώ από 5,706 δισ. ευρώ το 2021 και η τελική γραμμή θα έχει ζημία 148 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ. Το δημοσιευμένο EBITDA αναμένεται στα 651 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 21%.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας