Μενού Ροή
Αξία 2,1 ευρώ ανά μετοχή προσθέτει στην Motor Oil η συμφωνία με Ελλάκτωρ λέει η Optima

Αξία 2,1 ευρώ ανά μετοχή, προσθέτει σύμφωνα με την Optima Bank, στη Motor Oil η εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ και του 75% του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως σημειώνει με βάση τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών ομοειδών η εξαγορά αποτιμάται με discount 27% σε όρους EV/EBITDA κάτι που δίνει αξία 2,5 ευρώ ανά μετοχή.

Επιπλέον με βάση σύγκριση της αποτίμησης με την ομοειδή του εγχώριου κλάδου υπάρχει επίσης discount 24% που αντιστοιχεί σε 2,1 ευρώ ανά μετοχή.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 19,10 ευρώ και σημειώνει πως ο όμιλος κατάφερε σε σύντομο χρόνο να γίνει ο leader του κλάδου σε εγκατεστημένη ισχύ και το επενδυτικό πρόγραμμα στους 14 τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ στην ενέργεια.

Θεωρεί πως η γρήγορη επέκταση είναι θετική καθώς η συναλλαγή γίνεται σε καλή τιμή, διαφοροποιεί τα έσοδα αναβαθμίζει τη δυνατότητα παραγωγής και προμήθειας και βελτιώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα.

Η συμφωνία

Η Motor Oil απέκτησε μέσω της Kiloman/Greenhill Investments 29,87% συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ έναντι τιμήματος 182 εκατ. ευρώ (σιωπηρή τιμή ανά μετοχή 1,75 ευρώ).

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε με 18% περίπου premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 1,484 ευρώ/μετοχή της Ελλάκτωρ (η MOH έλαβε επίσης δικαίωμα πώλησης για 3 χρόνια για να πουλήσει τις μισές από αυτές τις μετοχές προς 1,75 ευρώ/μετοχή).

Παράλληλα, η Motor Oil προχώρησε σε συμφωνία με την Reggeborgh (κατέχει το 30,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ) για την απόκτηση του 75% των μετοχών της υπό ίδρυση εταιρείας, η οποία θα κατέχει τόσο την υπάρχουσα δυναμικότητα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ όσο και τα έργα ανάπτυξης και αποθήκευσης.

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ελλάκτωρ αποτελείται από εγκατεστημένη ισχύ 493 MW, κυρίως αιολική, και βαρύ αγωγό συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW, συμπεριλαμβανομένων έργων αποθήκευσης.

Το υπάρχον χαρτοφυλάκιό της είναι λειτουργικά ισχυρό, με συντελεστές φορτίου που ξεπερνούν το 26% τα τελευταία χρόνια, έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής (κατά μέσο όρο 17 χρόνια) και έχει εξασφαλίσει γενναιόδωρα τιμολόγια (93,6 ευρώ/MWh).

Το 2021, η ισχύς 493 MW της Ελλάκτωρ παρήγαγε 1,13 TWh, αποφέροντας έσοδα 105,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 84,4 εκατ. (με το σχετικό περιθώριο κέρδους να ανέρχεται στο 80%).

Οι συνεχιζόμενες δραστηριότητές της προβλέπουν αιολικά έργα 496 MW στην Εύβοια σε συνεργασία με την EDPR, επεκτάσεις 59 MW υφιστάμενων αιολικών πάρκων, νέα αιολική ισχύ 200 MW στη Θράκη και στη Λακωνία, αιολικό-υδροηλεκτρικό αποσπώμενο υβριδικό έργο στη Λέσβο (18/15 MW), 137 MW Φ/Β σε Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας (Εκδόθηκαν άδειες παραγωγής) και τελικά επέκταση σε Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας (364MW).

Η θέση της Motor Oil

Σύμφωνα με την Optima, η Motor Oil με την συμφωνία καταφέρνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει ο εγχώριος ηγέτης όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ (σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις της MOH προς τις ΑΠΕ τους τελευταίους 14 μήνες υπερβαίνουν το 1,1 δισ. ευρώ).

Θεωρούμε, καταλήγει, τη γρήγορη επέκταση της συναλλαγής ως θετική, καθώς

α) οι συναλλαγές ήταν σε ευνοϊκές τιμές,

β) η Motor Oil διαφοροποιεί τις πηγές εσόδων της στον ενεργειακό τομέα, με λιγότερο ασταθή και προβλέψιμη κερδοφορία και ταμειακές ροές (δημιουργώντας περίπου 20-25% του EBITDA του Ομίλου από ΑΠΕ),

γ) η Motor Oil ενσωματώνει τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας περίπου 3% της συνολικής παραγωγής, 10% της παραγωγής ΑΠΕ και 4,6% της προμήθειας και

δ) υιοθετεί χαμηλότερο αποτύπωμα εκπομπών CO2.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας