Μενού Ροή
Barclays: «Κόβει» την πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου το 2023 - Αιτία η ανθεκτική ρωσική προσφορά

Μειώνει τις προβλέψεις της η Barclays για την τιμή του πετρελαίου για το 2023, εν μέρει λόγω της πιο ανθεκτικής από το αναμενόμενο ρωσικής παραγωγής, ενώ αναφέρει ότι η αγορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε ελλειμματική το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην Κίνα.

Η τράπεζα μείωσε τις μέσες προβλέψεις της για τους brent και WTI κατά 6 δολάρια ανά βαρέλι και 7 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα, σε 92 δολάρια και 87 δολάρια.

Προβλέπει επίσης ότι το brent θα κοστίζει κατά μέσο όρο 97 δολάρια ανά βαρέλι το επόμενο έτος και το αμερικανικό αργό 92 δολάρια ανά βαρέλι.

Η αγορά θα μπορούσε να εμφανίσει έλλειμμα 500.000 βαρελιών την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καθώς «ωριμάζει» το άνοιγμα της Κίνας από τους περιορισμούς της πανδημίας και καθώς η αύξηση της προσφοράς εκτός του OPEC+ επιβραδύνεται, προσθέτουν την Τετάρτη σε έκθεση τους οι αναλυτές της τράπεζας.

Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 500.000 έως 600.000 βαρέλια την ημέρα το 2023, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Haitham Al Ghais, γενικός γραμματέας του OPEC, την Τρίτη στη διάσκεψη CERAWEEK, με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.

Η Barclays, εντωμεταξύ, αναθεώρησε την εκτίμηση της ζήτησης για το 2023 κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερα, εν μέρει λόγω της κάπως βελτιωμένης προοπτικής ανάπτυξης για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Βλέπει αύξηση 900.000 βαρελιών την ημέρα στην κινεζική ζήτηση φέτος.

Η G7, η ΕΕ και η Αυστραλία συμφώνησαν ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο στα τέλη του περασμένου έτους, με στόχο να στερήσουν τη Μόσχα από κεφάλαια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Barclays δήλωσε ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας παραμένει λόγω της σταθερής βιομηχανικής δραστηριότητας και της συνεχιζόμενης αυστηροποίησης των νομισματικών συνθηκών.

Τα futures του brent αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 83,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού μειώθηκαν κατά 0,1% στα 77,49 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: insider.gr
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας