Μενού Ροή
BusinessEurope: Καμπανάκι για το ενεργειακό και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ - Παρέμβαση πέντε σημείων

Η εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και το στοίχημα της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων βρέθηκε μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Προέδρων της BusinessEurope, του κορυφαίου ευρωπαϊκού συνδέσμου επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε, με την τιμητική παρουσία του Βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε του 6ου, αλλά και του Αντιπροέδρου της Ισπανικής Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Nadia Calviñο, αλλά και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στη Μαδρίτη, στις 1-2 Ιουνίου. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι εκπρόσωποι των 40 Συνδέσμων Επιχειρήσεων, που μετέχουν στην BusinessEurope, συζήτησαν αλλά και κατέγραψαν στην Κοινή τους Διακήρυξη μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή οικονομία. συγκεκριμένα, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία και βέβαια, της κρίσιμης συγκυρίας, ζήτησαν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, να επικεντρωθούν σε πέντε κρίσιμα θέματα για την αναπτυξιακή προοπτική της βιομηχανίας:

· Άρση των ρυθμιστικών αγκυλώσεων και γραφειοκρατικών βαρών που υπονομεύουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (και ειδικά της βιομηχανίας) και τις επενδύσεις στην ΕΕ

· Εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και περαιτέρω απλοποίηση στο ενδο-κοινοτικό εμπόριο,

· Εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές,

· Αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων, διευκόλυνση της καινοτομίας και στήριξη μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της παραγωγικότητας,

· Δημιουργία περισσότερων ευκαιριών στις διεθνείς αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Διακήρυξη

Χαρακτηριστικά στο προοίμιο της Διακήρυξης αναφέρεται ότι: “Η ανταγωνιστικότητα είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μια ισχυρότερη θέση στον κόσμο και την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.”

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των συνδέσμων επιχειρήσεων ζήτησαν:

Αποφασιστική δράση για την αποκατάσταση των ίσων όρων ανταγωνισμού για τις εταιρείες μας, καθώς τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις που παρέχονται από ορισμένους από τους βασικούς εμπορικούς μας εταίρους αποπροσανατολίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις μακριά από την Ευρώπη.

η επερχόμενη Προεδρία της ΕΕ να οικοδομήσει μιας φιλόδοξηε στρατηγικής ανταγωνιστικότητας. “Η παγκόσμια δύναμη της Ευρώπης, που είναι η ικανότητά της να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, τη δύναμη των αξιών της, το υψηλό βιοτικό της επίπεδο κα να προωθεί την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, απαιτεί ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία” αναφέρει η διακήρυξη και τονίζει ότι “η ισπανική Προεδρία θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί μια στρατηγική προσέγγιση ανταγωνιστικότητας, αλλά και την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, την υλοποίηση μιας πραγματικής βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ που υποστηρίζει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, να αποφευχθεί η κανονιστική επιβάρυνση για τις εταιρείες.

-σχετικά με τα μέτρα πολιτικής της ΕΕ, υιοθέτηση ενός αξιόπιστου, απλουστευμένου οικονομικού πλαίσιο διακυβέρνησης. οι φιλοδοξίες μεταφράζονται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η ενέργεια

Σε σχέση με την ενέργεια η Διακήρυξη αναφέρεται ότι:

“Οι αγορές ενέργειας ήταν ήδη υπό πίεση πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είδαμε, ωστόσο, τις τιμές να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια του 2022 και τις τιμές χονδρικής για το καλοκαίρι του 2025 να διαπραγματεύονται πάνω από 4 φορές πάνω από τα προ - πανδημίας επίπεδα στην ΕΕ, την ώρα που στις ΗΠΑ είναι λιγότερο από δυο φορές πάνω από τα προ - πανδημίας επίπεδα.”

Η BusinessEurope αναφέρει ότι η για να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές, η ΕΕ πρέπει να έχει βιώσιμη πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές. Παράλληλα, σημειώνει ότι για να θωρακιστεί στο μέλλον, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούνται επενδύσεις, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες αντιστάθμισης κινδύνου μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Αυτό, όπως αναφέρεται, θα συμβάλλει στη μείωση της επίδρασης των διακυμάνσεων της τιμής του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχύσει την ανάπτυξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλές εκπομπές άνθρακα”

Βασιζόμαστε στην ισπανική Προεδρία, όπως τονίζεται, για:

- να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις για το σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς μια μεταρρύθμιση, η οποία ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, οδηγεί στην ολοκλήρωση της αγοράς μέσω του διασυνοριακού εμπορίου, περιορίζει τον αντίκτυπο από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, δίνει κίνητρα για επενδύσεις σε ευέλικτες πηγές,και ενδυναμώνει τους καταναλωτές.

- να προωθήσει την ανάπτυξη όλων των τεχνολογιών που συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας τομέων της οικονομίας που είναι δύσκολο να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

- αύξηση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με την προώθηση των επενδύσεων σε όλες τις απαραίτητες υποδομές που διευκολύνουν το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας, όπως δίκτυα και διασυνδέσεις και αποθήκευση.

Δεξιότητες

Έμφαση δίνει επίσης η BusinessEurope στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Με βάση τη Διακήρυξη, η ΕΕ επένδυσε το 2,2% του ΑΕΠ σε δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης 2021, έναντι 3,4% για τις ΗΠΑ και 2,4% για την Κίνα. Όπως αναφέρεται, οι εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμες γίνονται ολοένα και περισσότερες σε άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ πολλές εταιρείες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν κενά δεξιοτήτων και προβλήματα προσλήψεων λόγω αναντιστοιχιών μεταξύ απαιτούμενων δεξιοτήτων και των δεδομένων στα συστημάτα εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού. Παράλληλα η BusinessEurope εστιάζει στο χάσμα που υπάρχει σε σχέση με πολιτικές προστασίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανέργους. Σημειώνει, ότι ενώ οι εργαζόμενοι προστατεύονται από ένα σιχυρό νομοθετικό πλέγμα αλλά και τις συλλογικές διαπργαμτεύσεις οι άνεργοι, που περιμένουν να μπουν στην αγορά αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα σε σχέση με το “χτίσιμο” δεξιοτήτων. “Η πραγματική απάντηση για τη διατήρηση της ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, έγκειται στην απελευθέρωση των δυνατοτήτων παραγωγικότητάς μας και στην αντιμετώπιση των κενών δεξιοτήτων” αναφέρει η BusinessEurope και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, που ξεκίνησε στις 9/5 πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένες δράσεις και αποτελέσματα/

Η BusinessEurope τονίζει ότι η ισπανική Προεδρία πρέπει να εργαστεί για:

- βελτίωση του πλαισίου για την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προώθηση της καινοτομίας και νομοθετικών προτάσεων όπως ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης·

- διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για Ε&Α αλλά και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών

- για να οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 σε αποτελεσματικές απαντήσεις στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και στις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων, με την προώθηση μέτρων ενεργοποίησης ανέργων και μη ενεργών ατόμων, αναγνωρίζοντας τη θετική συμβολή ταλέντων από τρίτες χώρες στην αντιμετώπιση της αγοράς εργασίας

- συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση αναντιστοιχιών μεταξύ των δεξιοτήτων που αποκτώνται μέσω της εκπαίδευσης και των συστημάτων κατάρτισης και των αναγκών των εταιρειών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις δεξιότητες που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Τι είπαν

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του “Ισπανικού ΣΕΒ”, της CEOE Antonio Garamendi δήλωσε με αφορμή τη συνάντηση: “Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές εταιρείες για να ενισχύσουμε την παγκόσμια θέση της Ευρώπης, την ικανότητα να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, να διασφαλίζουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο και να υλοποιούμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ελπίζουμε ότι η επερχόμενη ισπανική Προεδρία της ΕΕ θα βασιστεί στις εργασίες που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος για να ξεκινήσει μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική ανταγωνιστικότητας”.

Από την πλευρά του Πρόεδρος της BusinessEurope Fredrik Persson τόνισε ότι: “Η πτώση των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια του ήπιου χειμώνα βοήθησε στην απομάκρυνση της οικονομίας της ΕΕ από την ύφεση, αλλά ορισμένες χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση και η κατάσταση παραμένει οριακή για πολλές επιχειρήσεις. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει μόλις στο 0,7% στην ΕΕ το 2023 και στο 1,6% το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επέλθουν καθοδικοί κίνδυνοι όπως η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια.

Κατά την καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων για τις πολιτικές της ΕΕ, η ισπανική Προεδρία θα πρέπει να προωθήσει μια στρατηγική προσέγγιση για την ανταγωνιστικότητα, να συμβάλλει στη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου για τις εταιρείες, να εμβαθύνει την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το εμπόριο είναι το κλειδί και πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών και τις εξαγωγικές αγορές. Υποστηρίζουμε πλήρως την πρόθεση της επερχόμενης ισπανικής Προεδρίας να δώσει νέα ώθηση στη σύναψη και επικύρωση εμπορικών συμφωνιών με τη Χιλή, το Μεξικό και τη Mercosur”.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας