Μενού Ροή
Cenergy Holdings: Η κρίση αναβάλει το deal – Τι λέει η Εθνική Χρηματιστηριακή

Κοντεύει περίπου ένα χρόνο πλέον η προετοιμασία του deal μεταξύ της Cenergy Holdings και της δανέζικης Ørsted για την από κοινού δημιουργία μονάδας στο Μaryland των ΗΠΑ που θα κατασκευάζει υποθαλάσσια καλώδια. Εδώ και πολλούς μήνες όμως, δεν υπάρχει καμιά νέα πληροφόρηση για τη συμφωνία, ενώ το 2022, με έναν πόλεμο σε εξέλιξη και την ενεργειακή κρίση να «καίει» τα πάντα, ασφαλώς και δύναται να διαφοροποιήσει πολλές νόρμες και σταθερές που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα πολλά χρόνια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία της μονάδας ήταν να «κλειδώσει» στον δανέζικο κολοσσό το μεγάλο έργο της κατασκευής του θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 846 Mw (θα παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 250.000 κατοικιών) στην πολιτεία Maryland των ΗΠΑ, όπως και έγινε.

Μολονότι από τον όμιλο Cenergy Holdings και ευρύτερα τον όμιλο Viohalco δεν «βγαίνει» κάποια καινούρια πληροφόρηση, τα συμφραζόμενα στην αγορά και κάποιες τελευταίες (ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ένα… άτυπο πάγωμα του deal, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, τα πάντα βρίσκονται σε κατάσταση διαρκώς μεταβαλλόμενη, υπάρχει δραματική αύξηση επιτοκίων και κόστους χρήματος, γεωπολιτική αστάθεια, προβλήματα στις μεταφορές κ.α. Εξελίξεις που έχουν οδηγήσει σε δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις πολλά projects υποδομών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι λοιπόν, φαίνεται πως αυτό που «δείχνει» η μετοχή όλο το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνεται.

Υπάρχει ένα άτυπο «πάγωμα» του deal, μια αναβολή τουλάχιστον έξι μηνών, έως ότου καθαρίσει μερικώς το τοπίο. Σε καμιά περίπτωση όμως – λένε οι ίδιες πληροφορίες – δεν έχει παρθεί απόφαση για ματαίωση της συμφωνίας.

Η μετοχή

Θυμίζουμε πως η μετοχή υποχώρησε κατά 9,90% το μήνα Αύγουστο έχοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλο τον Mid Cap, όμως το τελευταίο 4ήμερο καταγράφει αντίδραση σε ποσοστό 12%, ενώ μάλιστα στις τρεις τελευταίες ανέβασε και σημαντικά όγκους. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 2,80 ευρώ με άνοδο 3,32% ενώ διακινήθηκε όγκος 164.165 τεμαχίων μέσω τζίρου 456.577 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Cenergy Hodlings διαμορφώνεται στα 532,45 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει την «αδερφή» θυγατρική του ομίλου Viohalco, την ElvalHalcor που λόγω ενεργειακού κόστους καταγράφει μεγάλη πτώση τελευταία, με αποτέλεσμα η αποτίμησή της να έχει κατέλθει στα 483,3 εκατ. ευρώ.

Η θετική έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής

Αιτία για την αντίδραση ήταν η έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής η οποία για πρώτη φορά ξεκίνησε κάλυψη της εταιρείας. Και αυτό είναι ευχάριστο, καθώς θυμίζουμε πως ένα από τα εγγενή προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου – με ευθύνη και των Ελλήνων αναλυτών και Χρηματιστών – ήταν ότι για χρόνια υπήρξε μονοδιάστατος εστιασμός αποκλειστικά στις μετοχές του FTSE 25.

Είναι θετικό ότι κάποιες ΑΧΕ έχουν αρχίσει και κοιτάζουν και εταιρείες μεσαίας ή και μικρότερης αποτίμησης, που όμως έχουν ποιοτικά στοιχεία και τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν. Άλλωστε, θυμίζουμε πως επιφανή μέλη του Large Cap σήμερα, όπως Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Aegean Airlines και Σαράντης, ξεκίνησαν από την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α.

Οι αναλυτές της Εθνικής λοιπόν θεωρούν ότι η Cenergy Holdings έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, διατυπώνοντας σύσταση υπεραπόδοσης (outperform) με τιμή – στόχο τα 4 ευρώ για το προσεχές 12μηνο. Σημειώνουν πως η εταιρεία είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους παίκτες που είναι σε θέση να επωφεληθεί από τη μεγάλη τάση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται και προβλέπεται να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, χάρη στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για καθαρότερη ενέργεια…

Επίσης τονίζουν την καλή τοποθέτηση της εταιρείας στην παγκόσμια μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακών δεδομένων καθώς και αγωγών ενέργειας. Με βάση τις προοπτικές της ενεργειακής μετάβασης από τον Διεθνή οργανισμό ενέργειας (ΙΕΑ) η παγκόσμια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η αύξηση της ζήτησης προβλέπεται να ξεπεράσουν τις επιδόσεις άλλων μορφών ενέργειας.

Ειδικότερα, η περαιτέρω ηλεκτροδότηση του ενεργειακού μείγματος θα απαιτήσει την ανάπτυξη δικτύων και την σύνδεση της παραγωγής με μεταφορά και διανομή, και οι επενδύσεις στην μεταφορά και τα δίκτυα διανομής προβλέπεται να αυξηθούν από 300 δισ. δολάρια ετησίως (τα τελευταία πέντε χρόνια) σε περισσότερα από 370 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας