Μενού Ροή
Cenergy Holdings: Οι συζητήσεις με την δανέζικη Ørsted και το ρεκόρ αποτελεσμάτων – Στο 1 δισ. το ανεκτέλεστο 

Το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας της ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Cenergy Hodlings η οποία με την προσθήκη των νέων μεγάλων έργων που ανέλαβαν οι θυγατρικές της Ελληνικά Καλώδια και κυρίως Σωλ. Κορίνθου μέσα στο 2022 έχει ανεβάσει το ανεκτέλεστο στο 1 δισ. ευρώ.

Η Cenergy Holdings εκμεταλλεύεται τις τάσεις παγκόσμιας κλίμακας (megatrends) για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικά, την παγκόσμια πράσινη μετάβαση.

Συνάμα, οι συζητήσεις για πιθανή συνεργασία με το δανικό κολοσσό Ørsted με στόχο την από κοινού δημιουργία εργοστασίου υποθαλάσσιων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ συνεχίζονται.

Αναφορικά με την επιχειρηματική παρουσία του ομίλου, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για προϊόντα καλωδίων κάτι που σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές τιμές μετάλλων και το «τρέξιμο» πολλών projects έφεραν πωλήσεις  - ρεκόρ, ενώ στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, η ζήτηση ανέκαμψε θέτοντας τις βάσεις για ένα σταθερά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών.

Ο κύκλος εργασιών για πρώτη φορά σε τρίμηνο (οποιοδήποτε τρίμηνο) έφτασαν στα 300 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 31% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021 όπου ήταν στα 228 εκατ. ευρώ.

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 22,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στον τομέα των καλωδίων. Το EBITDA έφτασε τα 25,8 εκατ. ευρώ, 39% πάνω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο (α΄ τρίμηνο 2021: 18,6 εκατ. ευρώ) επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της Cenergy Holdings σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και δύσκολο περιβάλλον.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 12,3 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2021. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 9,6 εκατ. ευρώ, από 4,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2021, αντιπροσωπεύοντας το 3,2% των πωλήσεων (έναντι 2,0% το α' τρίμηνο του 2021).

Τα νέα έργα και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών

Οι εταιρείες της Cenergy Holdings συνέχισαν το κρεσέντο ανάληψης έργων κερδίζοντας κρίσιμους διαγωνισμούς, διαμορφώνοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο 1 δισ. ευρώ.

Οι πρόσφατες αναθέσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους περιλαμβάνουν:

  • Την προμήθεια 201 χλμ. σωλήνων χάλυβα για αγωγό μεταφοράς αφαλατωμένου νερού στη Χιλή
  • 360 χλμ. inter-array καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον κόσμο. Το έργο ανατέθηκε από την ολλανδική εταιρεία και αφορά την προμήθεια καλωδίων 66 kV και των συναφών εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Sofia Offshore Wind Farm στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Προμήθεια σωλήνων χάλυβα υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για τη σύνδεση του νέου κοιτάσματος αερίου OKEA Hasselmus με την πλατφόρμα παραγωγής Draugen στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα
  • Νέες νησιωτικές καλωδιακές διασυνδέσεις για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Πως διαμορφώνονται οι προοπτικές

Ο κλάδος καλωδίων επωφελείται τόσο από την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις ήδη εξασφαλισμένες παραγγελίες για καλωδιακά έργα. Ταυτόχρονα, η αποδεδειγμένη δυναμική στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς και η δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές θα συνεχίσουν να αποτελούν τους κύριους μοχλούς επίτευξης κερδοφορίας για τον κλάδο. Ο κλάδος αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την χρησιμοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 αποτελώντας τον βασικό πυλώνα κερδοφορίας ολόκληρου του ομίλου.

Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα προσβλέπει επίσης σε μια θετική χρονιά, καθώς το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο που δημιουργήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες εγγυάται υψηλή χρησιμοποίηση παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ τα περιθώρια κέρδους για το υπόλοιπο του έτους αναμένονται ικανοποιητικά. Η Σωλ. Κορίνθου συνεχίζει την προσπάθειά της για επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές και νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως είναι οι σωλήνες μεταφοράς καθαρού υδρογόνου, οι λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), υποδομές για υπεράκτια αιολικά πάρκα, κ.λπ.

Μόνο βιώσιμα έργα διεθνώς

Πλέον, σε όλο τον κόσμο δημιουργούνται μόνο βιώσιμα ενεργειακά projects, που απαιτούν εξειδικευμένα τεράστιας δυναμικότητας καλώδια, ενώ οι αγωγοί πάσης φύσεως απαιτούν σωλήνες πολύ υψηλής ανθεκτικότητας. Έργα που λίγοι όμιλοι στον κόσμο έχουν τις τεράστιες υποδομές που απαιτούνται για να… συναρμολογούν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης και σωλήνων που μπορούν να αντέξουν τον «πόλεμο» της διάβρωσης.

Ήδη η Ε.Ε. έχει «χτίσει» νομοθεσία με στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη παγκόσμια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ παρόμοια στρατηγική τάση καταγράφεται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Παγκοσμίως υπάρχει ένας οργασμός διασυνδεσιμότητας που απαιτεί νέα δίκτυα καλωδίων αλλά και σωλήνων, πολύ υψηλών απαιτήσεων και υψηλά ενεργειακά standards.

Με βάση διεθνείς μελέτες και αναλύσεις, μέχρι το 2050, αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αγορά ενέργειας είναι ο κοινός παρονομαστής και των δυο εταιρειών, καθώς η ενέργεια για να μεταφερθεί χρειάζεται τόσο καλώδια όσο και σωλήνες χάλυβα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας