Μενού Ροή
Cenergy: Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας το 2022

Ισχυρή κερδοφορία με αιχμή τον κλάδο των καλωδίων και την ανάκαμψη στον κλάδο σωλήνων χάλυβα παρουσίασε για το 2022 η Cenergy, με τον τζίρο της να σημειώνει άλμα 35% και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών της να ξεπερνά το φράγμα των 2 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Συνοπτικά οι βασικές εξελίξεις της Cenergy το 2022:

▪ Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ (35% αύξηση σε ετήσια βάση).

▪ Η λειτουργική κερδοφορία φτάνει σε ιστορικά υψηλά, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ (31% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα τόσο της ισχυρής δυναμικής στον κλάδο των καλωδίων, όσο και της ανάκαμψης στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Βασικός μοχλός κερδοφορίας παραμένει η αποτελεσματική υλοποίηση των ενεργειακών έργων.

▪ Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε το φράγμα των 2 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022 καθώς και οι δύο κλάδοι πέτυχαν σημαντικές αναθέσεις έργων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

▪ Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 174 εκατ. ευρώ λόγω αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

▪ Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2021.

▪ Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την έγκριση μεικτού μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία της Εταιρείας.

▪ Έγιναν κεφαλαιουχικές δαπάνες 79 εκατ. ευρώ, για την απαιτούμενη περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στον κλάδο καλωδίων, τόσο στα υποβρύχια όσο και στα χερσαία καλώδια.

"Βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε με σταθερή ανάπτυξη και επαρκή κερδοφορία"

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε:

"Η ισχυρή λειτουργική επίδοση και στους δύο κλάδους για το 2022 επιβεβαιώνει την ικανότητά μας να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας στους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο αλλά και τη σημαντική συμβολή μας στη προσπάθεια προς την ενεργειακή μετάβαση. Ο κλάδος καλωδίων παρέμεινε ο βασικός πυρήνας της κερδοφορίας του Ομίλου, καθώς τόσο ο τομέας των έργων όσο και αυτός των προϊόντων διατηρούν την ισχυρή δυναμική τους, ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου επανήλθε στην κερδοφορία, σηματοδοτώντας την περαιτέρω ανάπτυξή της στο προσεχές μέλλον.

Ταυτόχρονα, το εμπορικό μας τμήμα εξασφάλισε σημαντικές αναθέσεις σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σε νέο ιστορικά υψηλό μέγεθος της τάξης των 2 δισ. , γεγονός που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Όμιλό μας. Αυτό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παρέχει την ευχέρεια για τον προγραμματισμό νέων επενδύσεων που θα καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό, που πηγάζει από την επιταχυνόμενη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων, που ξεκινά το 2023, επιδιώκουμε να απαντήσουμε δυναμικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών μας, αλλά και όλων των άλλων συμμέτοχων και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε σταθερή ανάπτυξη και επαρκή κερδοφορία."

 

Προοπτικές

Ο κλάδος καλωδίων, παρά το ασαφές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, φαίνεται να ισχυροποιεί την επίδοση του στα προϊόντα, καθώς η ζήτησή τους παραμένει ισχυρή. Επιπλέον, μια σειρά εξασφαλισμένων παραγγελιών για καλωδιακά έργα, καθώς και η υψηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλα τα εργοστάσια καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, θα αποτελέσουν τη βάση της κερδοφορίας ολόκληρου του κλάδου και για το επόμενο έτος.

Η δυναμική του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ζήτηση για τη διασύνδεση δικτύων ενέργειας αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για χερσαία καλώδια. Στα πλαίσια αυτά, η Hellenic Cables απέκτησε ένα βιομηχανικό ακίνητο κοντά στο εργοστάσιό της Θήβας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και τηλεπικοινωνιών, καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων. Όσον αφορά τον τομέα των έργων, τους τελευταίους μήνες εξασφαλίστηκαν αρκετές αναθέσεις και αναμένεται να ανατεθούν ακόμα περισσότερα μέσα στο επόμενο έτος.

Η Hellenic Cables, μέσω ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που αναμένεται διαρκέσει από το 2023 έως το 2024, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυσή της ως βασικού παράγοντα για τη μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια. Όλες αυτές οι επενδύσεις θα επιτρέψουν στον κλάδο να εκτελέσει αποτελεσματικά το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση καθώς και στις μεγαλύτερες προσδοκίες των πελατών του, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων μερών. Τέλος, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συνεργασία με την Ørsted γύρω από την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα έχει αφήσει πίσω του τα τρία δύσκολα έτη που σημαδεύτηκαν από την πανδημία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, κατά τη διάρκεια των οποίων εστίασε στην εξασφάλιση της αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας. Πλέον προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, καθώς το σταθερά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που δημιουργήθηκε το 2022, συνδυάζεται με ένα μείγμα έργων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Κοιτάζοντας μπροστά, η Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένει ότι ο τομέας των καυσίμων αερίων θα συνεχίσει τη δυναμική του ανάπτυξη, ως ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης. Η βελτίωση των συνθηκών αγοράς συμβάλλει επιπρόσθετα στην ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, τροφοδοτώντας θετικές προοπτικές για το επόμενο έτος.

Συνολικά, η Cenergy Holdings συνεχίζει να επικεντρώνει την προσοχή της στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας έναντι της αύξησης του όγκου πωλήσεων. Στρατηγική της παραμένει η δημιουργία κερδών από τον μοναδικό της ρόλο ως «energy enabler» και η επένδυση στην παραγωγική της ικανότητα ώστε να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την αναπτυσσόμενη αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και της  ηλεκτροκίνησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας