Μενού Ροή
Credit Suisse: Δεν προτίθεται να τοποθετήσει ή να συνεισφέρει νέα κεφάλαια - Κλυδωνισμοί στις αγορές

Κλυδωνίζονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της κρίσης ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Credit Suisse, η Saudi National Bank, δεν προτίθεται να τοποθετήσει ή να συνεισφέρει νέα κεφάλαια.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε βαριές απώλειες τις τραπεζικές μετοχές σε όλα τα ευρωπαϊκά ταμπλό. Μάλιστα, σε αυτόματη αναστολή διαπραγμάτευσης τέθηκαν πολλές φορές νωρίτερα οι Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit καθώς οι μετοχές τους καταβαραθρώνονταν.

Ειδικότερα η μετοχή της Credit Suisse βρέθηκε στο στόχαστρο μαζικών πωλήσεων και υποχώρησε κάτω από τα 2 ελβετικά φράγκα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, με το συγκεκριμένο τίτλο να καταγράφει βουτιά 23,79%.

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μετά την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank, στο «μάτι του κυκλώνα» μπαίνει ο πάλαι ποτέ ελβετικός τραπεζικός «κολοσσός», Credit Suisse.

Τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας ήταν γνωστά εδώ και καιρό, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της. Αυτό έχει ως συνέπεια τις αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες που θα έχει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους χρήματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές καταβαραθρώνονται, ενώ «βουτιά» πραγματοποιεί και ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αναλυτές επισημαίνουν πως σε περίπτωση κατάρρευσης της Credit Suisse, θα υπάρξει «ντόμινο» σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας