Μενού Ροή
ΔΕΔΑ: Στο περίμενε… για το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς βιομεθανίου

Εδώ και δύο χρόνια η ΔΕΔΑ, ο Διαχειριστής Διανομής Αερίου για την περιφέρεια της Ελλάδας, έχει προετοιμαστεί προκειμένου να διαθέτει από τα δίκτυα της το «πράσινο» βιομεθάνιο.

Το βιομεθάνιο, που παράγεται από τα αγροτικά και αστικά απόβλητα, πρόσφατα έχει συμπεριληφθεί από την Ευρ. Επιτροπή μαζί και με άλλες καθαρές εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ΑΠΕ και υδρογόνο) στα καύσιμα εκείνα που θα αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για το στρατηγικό σχέδιο REPower EU που στοχεύει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε.

Η ΔΕΔΑ, έχει εισηγηθεί στους αρμόδιους φορείς όλες τις αναγκαίες ρυθμιστικές και νομοθετικές προτάσεις σε συνδυασμό και με την εκπόνηση απαραίτητων μελετών για την έγχυση του βιομεθανίου στα δίκτυα διανομής που διαχειρίζεται.

Η ΡΑΕ

Έτσι, η ΔΕΔΑ, από τις 6 Δεκεμβρίου του 2021 έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ (και μέχρι σήμερα αναμένει την απόφασή της) την έκδοση άδειας διαχειριστή βιομεθανίου για να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρώτων πιλοτικών έργων διανομής βιομεθανίου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, επτά μήνες μετά, σχολιάζουν πηγές της αγοράς, η απόφαση ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με δύο παραγωγούς βιοαερίου για την αναβάθμιση των μονάδων τους σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο θα εγχέεται στα γειτονικά δίκτυα του Διαχειριστή και θα διανέμεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο.

Το πρώτο πιλοτικό έργο διανομής βιομεθανίου, θα υλοποιηθεί στον δήμο Νιγρίτας Σερρών και θα τροφοδοτεί κυρίως οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, ενώ το δεύτερο στον δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας και θα τροφοδοτεί κυρίως βιομηχανικούς καταναλωτές.

 

Το ΥΠΕΝ

Στις 4 Ιουλίου η ΔΕΔΑ κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στη χώρα μας η οποία βασίζεται και τροποποιεί νόμους που σχετίζονται με το βιοαέριο, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη διανομή φυσικού αερίου.

Η πρόταση της ΔΕΔΑ προκρίνει τη διάρθρωση της αγοράς με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η τιμή του βιομεθανίου θα είναι χαμηλότερη από την τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή θα είναι εγγυημένη για τους παραγωγούς, ενώ αν η τιμή της αγοράς υπερβαίνει την εγγυημένη τότε η διαφορά θα επιστρέφεται στο δημόσιο.

Το βιομεθάνιο δεν θα επιβαρύνεται με τέλη που έχει το φυσικό αέριο, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (αφού είναι ΑΠΕ) ή τα Τέλη Μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ (αφού δεν διακινείται μέσω του ΔΕΣΦΑ).

Επίσης, η πρόταση της ΔΕΔΑ προβλέπει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση του βιομεθανίου σε σχέση με το φυσικό αέριο που εγχέεται στο ίδιο δίκτυο διανομής.

Οι περιοχές με πρώτη ύλη

Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ έχει συντάξει μελέτη σε 130 κοινότητες και δήμους της αρμοδιότητάς της για τον καθορισμό των ποσοτήτων των διαθέσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή βιομεθανίου.

Τα συμπεράσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 35 σημεία ανά την Ελλάδα όπου υπάρχει επαρκής παραγωγή πρώτης ύλης από αγροτικά και αστικά απόβλητα, η οποία μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μικρών μονάδων ισχύος έως 3 MW

Τα οφέλη

Το βιομεθάνιο θα παράγεται τοπικά, από υπολείμματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα, συνιστώντας μια εγχώρια πηγή ενέργειας που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά και στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, η αγορά του βιομεθανίου θα δημιουργήσει έναν νέο κλάδο βιομηχανικής δραστηριότητας που θα προσελκύσει πολλές ιδιωτικές επενδύσεις. Ήδη, δεκάδες επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν άδεια παραγωγού και να υλοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική περιφέρεια.

“Η ανάπτυξη του βιομεθανίου στη χώρα μας είναι αναγκαίο να προχωρήσει σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και εισαγωγών βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, με στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο”, τονίζουν αρμόδιες πηγές και εξηγούν:

«Η ανάπτυξη της αγοράς του βιομεθανίου έρχεται, μάλιστα, τη στιγμή που διαθέτουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το REPower EU, μέσω των οποίων μπορούν να ενισχυθούν οι παραγωγοί βιοαερίου, δημιουργώντας συγχρόνως ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

 

Χρήστος Κολώνας/ΟΤ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας