Μενού Ροή
Δεύτερες σκέψεις από πολυεθνικές για επενδύσεις στην Ευρώπη

Τα σχέδια για επενδύσεις στην Ευρώπη επανεξετάζει μια σειρά πολυεθνικών, καθώς ο νέος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος περιλαμβάνει προβλέψεις για χρηματοδότηση-ρεκόρ, της τάξεως των 369 δισ. δολαρίων σε πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια, έχει καταστήσει τις ΗΠΑ «μαγνήτη» για τις επιχειρήσεις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr. Πολλά ηχηρά ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής, μεταξύ άλλων η (καλιφορνέζικη) αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northolt, ο ιρλανδικός γίγαντας του κλάδου των χημικών Linde, η γερμανική Volkswagen και η ιταλική ενεργειακή Enel, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για εκμετάλλευση του νέου νόμου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου παρέχονται πράσινες επιχορηγήσεις σε εταιρείες. Ο IRA, βέβαια, έχει εγείρει σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού στους κόλπους των ευρωπαϊκών εταιρειών και ανάμεσα στους πολιτικούς παράγοντες, ενώ η Κομισιόν έχει μόνο σε αδρές γραμμές διατυπώσει την απάντησή της για την προσέλκυση και διατήρηση των επιχειρήσεων.

«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προτιμούν να έχουν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης, έναντι της “ποινής” των ευρωπαϊκών αρχών», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο CNBC ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία της Ευρώπης, ο οποίος υπενθυμίζεται πως διατελεί και πρόεδρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μετάλλων Eurometaux. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μεταφοράς ορισμένων δραστηριοτήτων της Mytilineos στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Είναι μια πιθανότητα. Δυστυχώς, δεν είναι μια πιθανότητα μόνο για τη δική μας εταιρεία, είναι για πολλές».

Σε εκδήλωση των αποφοίτων του LSE, όπως είχε γράψει η «Κ», ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της Ε.Ε. η οποία, όπως είπε, πίεσε για πολιτικές βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης, χωρίς να αξιολογήσει αν μπορούν να τις αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. «Δεν δώσαμε την απαραίτητη σημασία στην ασφάλεια εφοδιασμού και τώρα, τόσο η Ευρώπη σε θεσμικό επίπεδο όσο και οι κοινωνίες της είναι σε απόγνωση και κίνδυνο. Ετσι, αυτή τη στιγμή, απειλείται η ύπαρξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μαζί και των θέσεων εργασίας σε αυτήν», τόνισε. Μάλιστα, μεταφέροντας την εμπειρία του από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες το σύντομο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Eurometaux, μίλησε για μια δυσκίνητη Ε.Ε., που «από φορέας αλληλεγγύης έχει καταλήξει πεδίο μόνο συμβιβασμών, κυρίως συμβολικών συμβιβασμών, που δεν έχουν αντίκρισμα στην πραγματική κοινωνία και οικονομία», όπως έγραψε η «Κ». Χωρίς να διαφαίνεται λύση, οι Βρυξέλλες –σε μεγάλο βαθμό– συνεχίζουν να επιδιώκουν ορισμένες πρωτοβουλίες, σαν να ήταν «business as usual», είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ως πρόεδρος του μεγάλου ευρωπαϊκού βιομηχανικού συνδέσμου, συμπλήρωσε: «Δεν έχω σκοπό να γίνω μέρος αυτού του τρόπου προσέγγισης των πραγμάτων. Σκοπεύω να αξιοποιήσω τη θητεία μου, ώστε να θέσω τα πράγματα επί τον τύπον των ήλων και να ακουστούν δυναμικά οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, για να κάνουμε και πάλι πρωταγωνίστρια την ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Είναι ακόμη πολύ νωρίς να υπολογιστεί το μέγεθος των εκροών και των διαφυγόντων κερδών από την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη απαιτούν περισσότερη στήριξη. Στις αρχές Φεβρουαρίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι έφτασε ο καιρός για ένα «απλούστερο και ταχύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο». Παρουσίασε ένα πράσινο σχέδιο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ανακατεύθυνση κοινοτικών κονδυλίων, ταχύτερες εγκρίσεις των πράσινων έργων και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είναι όχι μόνο η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, αλλά και η απεξάρτησή της από την Κίνα, όπως αναφέρει το moneyreview.gr. «Είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ισότιμους όρους συμμετοχής στο παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού», είχε δηλώσει η Φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ευρώπη άργησε να αντιδράσει. Η αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης, Bruegel, Μαρία Δεμερτζή, δήλωσε πως ο IRA είναι κατασκευασμένος με έναν τρόπο, ο οποίος είναι πρωτίστως πολύ απλός και η λιτότητα πάντοτε κερδίζει. «Αντιθέτως, οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ συνθετότεροι», συμπλήρωσε. Η κ. Δεμερτζή κατέληξε λέγοντας πως «η Ε.Ε. έχει συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να κάνει περισσότερα για να ανταγωνιστεί διεθνώς». Πηγή: kathimerini.gr
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας