Μενού Ροή
Από αριστερά Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Katja Wünschel Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων Χερσαίων Φ/Β Ευρώπης και Ασίας-Ειρηνικού της RWE Renewables
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στα σκαριά και νέο SPV για την ανάπτυξη 2GW ΑΠΕ

του Γιώργου Αλεξάκη,

Ολοταχώς προχωρά στο σχεδιασμό της ΔΕΗ για την ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

Άλλωστε με βάση και το Ενημερωτικό Δελτίο για την τρέχουσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από το ανώτατο ποσό των 1,35 δισ, της ΑΜΚ, θα δοθεί κατά προσέγγιση ποσό €3,2 δισεκατομμυρίων για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά και έργα σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024.

Έτσι μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE Renewables για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης μέσω της οποίας θα υλοποιηθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα ισχύος έως 2 γιγαβάτ με δυνατότητα επέκτασης, άλλη μια αντίστοιχη διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Με μικρή ομάδα εταίρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag.gr η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με μια μικρή ομάδα εταίρων από τον κλάδο των ΑΠΕ για τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού για την προώθηση έργων) ΑΠΕ (με νέες αδειοδοτήσεις) ύψους 2 GW.

Ήδη μάλιστα τις τελευταίες μέρες γίνονται εντατικές συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο Ενημερωτικό Δελτίο για την ΑΜΚ, αναφέρεται, ότι τα καθαρά έσοδα από την αύξηση μπορεί να διατεθούν για την ανάπτυξη ΑΠΕ, «μέσω μιας εταιρείας του Ομίλου (εκτός της ΔΕΗ), μίας κοινοπραξίας ή ενός οχήματος ειδικού σκοπού».

Όπως τονίζεται στη Δελτίο «αυτή η διάθεση θα πραγματοποιείται μέσω εισφοράς μετοχικού κεφαλαίου (είτε κατά τη σύσταση είτε μέσω μεταγενέστερης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου) στην εν λόγω οντότητα από τη ΔΕΗ.»

Άλλωστε πάγια στρατηγική της ΔΕΗ αλλά και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες όπως είχε επισημάνει και κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την RWE, ο ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι «η συνεργασία με ισχυρούς εταίρους».

Η συμφωνία με την RWE

Στη συμφωνία με τη RWE Renewables, που αποτελεί οδηγό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεισφέρει εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 μεγαβάτ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην ανοικτού ορυχείου στο Αμύνταιο.

Η RWE Renewables, η οποία θα έχει την πλειοψηφία (51 %) των μετοχών στην κοινή εταιρεία, εξασφάλισε μια σειρά φωτοβολταϊκών έργων παρόμοιου μεγέθους με σκοπό την ένταξή τους στην κοινοπραξία.

Τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας