Μενού Ροή
ΔΕΗ: Η αύξηση των μεριδίων και οι «αναμονές» από τα νέα σταθερά τιμολόγια

Συνέχισε ακάθεκτη η ΔΕΗ και τον Οκτώβριο να αυξάνει το μερίδιό της στην λιανική.  Με βάση το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο της έφτασε στο 64,2% έναντι 62% τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με άλλους παρόχους η Protergia βρέθηκε στο 6,9% από 8,1% τον Σεπτέμβριο, ο ΗΡΩΝ στο 6,72% από 7,23%, η  Elpedison ήταν στο 5,96% από 6, η NRG ήταν στο 4% με μια μικρή μείωση της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας.  Η  Watt & Volt ήταν στο 2,34% έναντι 2,39% τον Σεπτέμβριο.

Τι θα φέρει η αύξηση στα σταθερά

Ερώτημα πάντως που θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες είναι το τι θα φέρει η μεγάλη αύξηση κατά 8 σχεδόν λεπτά της τιμής της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ στα σταθερά τιμολόγια, που θα ισχύουν από την Παρασκευή 3/12.

Πλέον η τιμή της Kwh (κιλοβατώρας) ανεβαίνει στα 0,18 ευρώ  ανά κιλοβατώρα από 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που ήταν μέχρι πρότινος και για το νυκτερινό 0,13 ευρώ/ kwh  από 0,7897ευρω ανά κιλοβατώρα που ήταν μέχρι τώρα. έως και 80%, ενώ η διάρκεια του συμβολαίου μπορεί να είναι μόνο ετήσια από διετής που ήταν μέχρι τώρα.

Βέβαια και με αυτές τις αυξήσεις και πάλι τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένουν ανταγωνιστικά σε σχέση με την αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί οι αυξήσεις στα σταθερά τιμολόγια είναι απότοκο των εξελίξεων στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο στη καταγράφεται περαιτέρω αύξηση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στα 228,87 ευρώ/ MWh για τον Νοέμβριο, από 198,34 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο).

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό ρεκόρ, που οφείλεται και στις τιμές τόσο του φυσικού αερίου (95 ευρώ/MWh χθες στο διεθνές hub TTF της Ολλανδίας) όσο και των ρύπων (75 ευρώ/τόνος στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων).

Οι ζημιές

Η κατάσταση στην ενεργειακή αγορά επηρέασε και τα αποτελέσματα της. Έτσι, η ΔΕΗ φέτος έγραψε ζημιές προ φόρων ύψους 85 εκατ. ευρώ το 9μηνο από κέρδη 46,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα προ φόρων αποτελέσματα γ' τριμήνου ανήλθαν σε ζημιές 98,8 εκατ. ευρώ (από ζημιές 4,6 εκατ. ευρώ πέρυσι). Τα αποτελέσματα εννεαμήνου μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές 42,2 εκατ. ευρώ (από κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ), ενώ τα αποτελέσματα τριμήνου μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές 69,1 εκατ. ευρώ (από ζημιές 16,5 εκατ. ευρώ)

Επίσης, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5%, στα 3,696 δισ. ευρώ, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA μειώθηκαν κατά 10%, στα 626,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 8,7%, στα 3,071 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του φετινού εννιαμήνου δεν επιβαρύνθηκαν από έκτακτες χρεώσεις, όπως είχε συμβεί το 2020, για παράδειγμα για την προμήθεια φυσικού αερίου της περιόδου 2012 – 2019, παρόλα αυτά η επίδραση των υψηλών τιμών χονδρικής ήταν τόσο ισχυρή ώστε τα EBITDA να συρρικνωθούν κατά 18,6%, στα 576,9 εκατ. ευρώ με το περιθώριο EBITDA να υποχωρεί από 20,1% σε 15,6%

«Οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό  από την αύξηση του μέσου εσόδου καθώς και από την βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της Παραγωγής. Επιπλέον, θετικά επέδρασε και η διενέργεια  πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εταιρία που προσέθεσε ότι:

«Το EBITDA του εννεαμήνου του 2021  όπως και αυτό του εννεαμήνου του 2020  επηρεάστηκε επίσης από ορισμένες εφάπαξ επιπτώσεις. Συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις αυτές το EBITDA  διαμορφώθηκε σε €576,9 εκατ. έναντι €708,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2020.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας