Μενού Ροή
ΔΕΗ: Η μεγάλη ρεβάνς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, καθώς σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την εποχή που θεωρούνταν κυρίαρχος συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία εν μέσω ακραία αρνητικών δημοσιευμάτων από πολλά «κέντρα» ενημέρωσης, γυρίζει σελίδα, κοιτάζοντας προς την ανάπτυξη και τη διεθνοποίηση.

Η ΔΕΗ πέρασε δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία πολλά χρόνια, φτάνοντας έως ακραίες καταστάσεις, μια εκ των οποίων ήταν το… λιώσιμο της αποτίμησής της, εν μέσω ακραίας κινδυνολογίας από διάφορα «κέντρα», που οδήγησαν την κεφαλαιοποίησή της έως τα 278 εκατ. ευρώ!

Κοινωνική πολιτική στην «πλάτη» της ΔΕΗ

Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί να εισήχθηκε το 2001 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όμως η εκάστοτε κυβέρνηση ποτέ δεν έπαψε να εκμεταλλεύεται την παρουσία της Επιχείρησης σε κάθε σπιτικό, ώστε να κάνει την εκάστοτε πολιτική που τη συνέφερε.

Η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε για κοινωνική πολιτική – ενώ έχει μετόχους που πρέπει να λογοδοτεί – χρησιμοποιήθηκε και ως εισπρακτικός μηχανισμός, για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ πάγια μέσω αυτής πληρώνονται δημοτικά τέλη αλλά και η ΕΡΤ!

Αν αφαιρεθούν αυτά, τότε το (τελικό) τιμολόγιο της ΔΕΗ γίνεται πιο «ελαφρύ» τουλάχιστον κατά 50%!

Εν μέσω όλων αυτών και με το καθεστώς της… ασυλίας και της σκανδαλώδους ανοχής (με πολιτικές… ευλογίες) στους απλήρωτους λογαριασμούς να έχει εκτοξεύσει το χρέος ιδιωτών προς την Επιχείρηση προ δυόμισι ετών στα 2,5 δισ. ευρώ, εύλογα η ΔΕΗ έφτασε κοντά σε αδιέξοδο.

Η εταιρεία, που έως πριν από 27 μήνες αντιμετωπιζόταν ως ένας συστημικός κίνδυνος για την αγορά και την οικονομία, με τη μετοχή να πέφτει στα 1,28 ευρώ, πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της. Έκτοτε όμως, υπήρξε η πολιτική βούληση για αλλαγή σκηνικού. Η ΔΕΗ, υπό τη διοίκηση Στάσση, άρχισε να λειτουργεί με περισσότερο ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έλαβε αποφάσεις πολλές φορές και δύσκολες και τα αποτελέσματα φαίνονται.

Η επιστροφή

Δεδομένου ότι η αγορά προεξοφλεί, η μετοχή της ΔΕΗ άλλαξε ολοσχερώς εικόνα την τελευταία διετία και κυρίως από τις εκλογές και μετά, συνδυαστικά με την αλλαγή της διοίκησης και το «τρέξιμο» από την πλευρά της κυβέρνησης των διαδικασιών για εξυγίανση της εταιρείας και τη μετάβασή της σε βιώσιμη λειτουργία.

Η αγορά πόνταρε στο γύρισμα της Επιχείρησης σε τροχιά βιώσιμης λειτουργίας, με το πέρασμα στη νέα εποχή που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την «πράσινη» στροφή, κάτι που προσέδωσε λίαν επιθετικά χαρακτηριστικά στο ταμπλό, τέτοια που δεν συναντώνται συχνά, ειδικά για μετοχές του FTSE 25.

Από τις 15 Μαΐου 2019 έως σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται σε ποσοστό 615% αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» της αγοράς, ενώ από το ναδίρ του Μαρτίου 2020, όταν όλη η αγορά βούλιαξε λόγω του σοκ του Covid-19 και η μετοχή έπεσε στα 1,55 ευρώ, καταγράφει άνοδο 490%. Μάλιστα, προ ενός μήνα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 ο τίτλος έφτασε έως τα υψηλά των 10,50 ευρώ επίπεδα που αποτελούν υψηλά εφταετίας, ενώ από την 33η θέση στις κεφαλαιοποιήσεις προ διετίας, πλέον αποτιμάται στα 2,12 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 7η θέση στο σύνολο του Χ.Α.

Μετά τις πιέσεις που δέχτηκε το μήνα Σεπτέμβριο, η μετοχή της ΔΕΗ έχει εξαιρετική εικόνα κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη καταγράφοντας άνοδο 11,59%, κλείνοντας ανοδικά στις έντεκα από τις δώδεκα έως τώρα συνεδριάσεις. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 9,15 ευρώ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την τιμή που θα γίνει η αύξηση…

Μεγάλη υπερκάλυψη

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικό ενδιαφέρον από εγχώρια αλλά και δεκάδες διεθνή επενδυτικά σχήματα που θέλουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. Κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι «συνωστίζονται» να μπουν στην ΑΜΚ, οδηγώντας τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές να συμπεραίνουν ότι ενδέχεται να υπάρξει υπερκάλυψη έως και τρεις φορές του ποσού των 750 εκατ. ευρώ, οπότε τελικώς η αύξηση ίσως φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κάποιες άλλες πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, ανεβάζουν τον πήχη της ΑΜΚ στο 1,2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για μια εταιρεία που έχει τη διαδρομή που περιγράψαμε παραπάνω.

Που, όπως σημειώσαμε και χθες, ήδη έχει συγκεντρώσει από τις αγορές μέσω ομολόγων 1,275 δισ. ευρώ, οπότε μαζί με τα κεφάλαια της αύξησης, η ΔΕΗ θα μαζέψει φέτος από τις αγορές πάνω από 2 δισ. ευρώ! Εικόνα αν μη τι άλλο εντελώς ασύμβατη και εκ διαμέτρου αντίθετη με ό,τι ίσχυε έως πριν δυόμισι χρόνια…

Μεταξύ των επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται να μπουν στην αύξηση είναι οι CVC Capital, Blackrock, EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors και δεκάδες άλλα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας