Μενού Ροή
ΔΕΗ: Οι εγκρίσεις, οι μεγάλοι «παίκτες» και η αλλαγή επιπέδου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τις αποφάσεις από το σημερινό κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένει όλη αγορά, καθώς αναμένεται να καθοριστεί το τελικό ύψος της αύξησης κεφαλαίου, καθώς και να οριστεί η τελική τιμή αυτής.

Παράλληλα, λογικά σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο, ώστε από την επόμενη εβδομάδα να μπουν σε τροχιά όλες οι διαδικασίες.

Την προσεχή Τρίτη 2 Νοεμβρίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και παράλληλα θα ξεκινήσουν και τα επίσημα roadshow σε επενδυτές και μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Το ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλο, με το project να είναι ένα από τα πιο hot επενδυτικά στοιχήματα αυτού του διαστήματος πανευρωπαϊκά, εξού και ο συνωστισμός μεγάλων διεθνών funds για συμμετοχή.

Λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, φαίνεται πως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της πολύ μεγάλης διαθέσιμης ρευστότητας αλλά και της ιστορικά μεγάλης ζήτησης για όλα τα ελληνικά assets.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ όχι μόνο θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, αλλά θα φτάσει στο 1,2 έως 1,3 δισ. ευρώ. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα εκδοθούν 140 έως 150 εκατ. νέες μετοχές.

Δηλαδή, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον αρχικό στόχο που είχε ανακοινωθεί και ήταν στα 750 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει εντός του εύρους των 8,5 και 9 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΑΜΚ της ΔΕΗ θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση μη τραπεζικής εταιρείας από το 2008 και τη MIG που τότε είχε «σηκώσει» από τις αγορές 5 δισ. ευρώ.

Συγκέντρωση μεγάλων «παικτών»

Στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε η μεγάλη συμφωνία με το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα CVC Capital που θα είναι ο μοναδικός Cornerstone αποκτώντας ποσοστό 10% στη ΔΕΗ, παράλληλα με τη δέσμευση διακράτησης των μετοχών για έξι μήνες.

Οι ανάδοχοι της ΑΜΚ της ΔΕΗ είναι κοντά σε συμφωνίες και με άλλους μεγάλους «παίκτες» που επίσης θα αποκτήσουν σημαντικά ποσοστά, χωρίς όμως να είναι cornerstone.

Μεγάλο ενδιαφέρον να είναι ανάμεσα στους νέους μεγάλους επενδυτές της ΔΕΗ έχουν εκδηλώσει τόσο η BlackRock, όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οι Citi και Goldman Sachs λειτουργούν ως συντονιστές της διεθνούς έκδοσης, έχοντας ήδη κάνει επαφές με στελέχη μεγάλων ξένων funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μεταξύ των επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται να μπουν στην αύξηση είναι οι Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest, Bell Rock Capital, Helikon Investments (που ήδη ελέγχει το 6,50% της ΔΕΗ), Allianz Global Investors και δεκάδες άλλα.

H ΑΜΚ έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για όλα τα assets της χώρας, τόσο εντός, όσο και εκτός χρηματιστηρίου, όπως έχουν δείξει τόσο οι εκδόσεις ομολόγων που υπερκαλύπτονται ταχύτατα, όσο και οι πολλαπλές επιχειρηματικές συμφωνίες του τελευταίου διαστήματος σε πληθώρα κλάδων.

Πάνω σ’ αυτά τα δεδομένα και αναφορικά με το momentum της ΑΜΚ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης επισήμανε πρόσφατα πως «υπάρχει τέτοια ελκυστική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που ποτέ έως σήμερα δεν συνάντησε καμία ελληνική εταιρεία από το 2007. Τέτοιες ευκαιρίες είναι ιστορικές και παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην ιστορία μιας εταιρείας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρείας με περαιτέρω δανεισμό».

H μετοχή

Θυμίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση για την ΑΜΚ της Επιχείρησης η μετοχή είχε υποχωρήσει έως το χαμηλό των 7,80 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου, όμως έκτοτε έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της, αν και έβγαλε τον περασμένο μήνα με διόρθωση 18%.

Έτσι λοιπόν, το μήνα Οκτώβριο – και ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του – η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 14,51% ύστερα και από το +3,41% της Παρασκευής, έχοντας φτάσει στην αποτίμηση των 2,17 δισ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας